Η πρωταθλήτρια ΑΕΚ, ο πεισμωμένος Παναθηναϊκός και ο απρόβλεπτος Ολυμπιακός (vids)

Η πρωταθλήτρια ΑΕΚ, ο πεισμωμένος Παναθηναϊκός και ο απρόβλεπτος Ολυμπιακός (vids)

Ορέστης Καδδάς 13:32 - 18.08.2023 / Ανανεώθηκε: 16:23 - 18.08.2023

Η Super League της σεζόν 2023/2024 υποδέχεται το κοινό της και τα φαβορί είναι σε μεγάλο βαθμό έτοιμα για να διεκδικήσουν και πάλι μέχρι τέλους το πρωτάθλημα.

Μια ακόμα χρονιά γεμάτη συγκινήσεις είναι έτοιμη να ξεκινήσει για τη Super League με τα φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου να είναι τρία με τα σημερινά δεδομένα. Σίγουρα ΑΕΚ και Παναθηναϊκός βρίσκονται μερικά βήματα πιο έτοιμοι από τον Ολυμπιακό λόγω ομοιογένειας, ο οποίος ακόμα αποτελεί ερωτηματικό με τις πολλές αλλαγές που έχει κάνει και θα συνεχίσει να κάνει αυτό το καλοκαίρι.

Η Βασίλισσα ΑΕΚ θέλει να διατηρήσει το στέμμα της 

Η ΑΕΚ βίωσε ίσως την καλύτερη χρονιά στην ιστορία της την περασμένη σεζόν, παίζοντας επιτέλους στο νέο της σπίτι, το οποίο συνδικάστηκε με την κατάκτηση του νταμπλ. Νταμπλ το οποίο ήταν το πρώτο μετά από 45 χρόνια και το 1978. Ο Αλμέιδα ταίριαξε άμεσα με την φιλοσοφία της ομάδας και πέρασε και εκείνος πολύ γρήγορα τη δική του στους παίκτες του. Έτσι η Ένωση έπαιξε κατά γενική ομολογία από εχθρούς και φίλους, το καλύτερο ποδόσφαιρο στη χώρα.

Η νέα χρονιά βρίσκει την ομάδα του «Pelado» χωρίς πολλές αλλαγές, κάτι που θα αποτελέσει βασικό συστατικό για την κατάκτηση του τίτλου και τη σεζόν που μας έρχεται με μόνη ουσιαστική αποχώρηση έως τώρα να είναι αυτή του Γιώργου Τζαβέλλα για την Πέντικσπορ της Τουρκίας. Από την άλλη η ΑΕΚ αγόρασε τον Ορμπελίν Πινέδα για 6.5 εκατομμύρια ευρώ από τη Θέλτα μετά τον μονοετή δανεισμό του. Επιπλέον έφερε πίσω τον Εζεκιέλ Πόνσε από την Έλτσε για 3.5 εκατομμύρια ευρώ αλλά και τους Ροντόλφο Πιζάρο, Σταύρο Πήλιο και Κωνσταντίνο Χρυσόπουλο. Ο Λιβάι Γκαρσία όπως όλα δείχνουν θα παραμείνει στην ομάδα μετά και την ανανέωση του συμβολαίου του, με το ίδιο να συμβαίνει και με τα υπόλοιπα αστέρια της. 

Το πάθημα της προηγούμενη χρονιάς πρέπει να γίνει μάθημα στον Παναθηναϊκό

Η προηγούμενη χρονιά ολοκληρώθηκε οδυνηρά για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος παρά το γεγονός ότι ήταν πρώτος το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς, στην «τελική ευθεία» δεν τα κατάφερε βλέποντας την ΑΕΚ να κόβει πρώτη το νήμα του τερματισμού. Παρά ταυτά η χρονιά δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί θετική με την έξοδο στο Champions League. Δύσκολα φέτος θα πάρει ξανά τόσο μεγάλο βαθμολογικό προβάδισμα αλλά θα πρέπει να παρουσιαστεί πιο έτοιμος να αρπάξει κάθε ευκαιρία που θα του δοθεί. Η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει κάνει σίγουρα περισσότερες προσθαφαιρέσεις σε σχέση με τον βασικό της αντίπαλο, ενώ αναμένονται σίγουρα και 1-2 κινήσεις ακόμα με την τελευταία να είναι αυτή του Γουίλιαμ Αράο.

Οι «Πράσινοι» έκαναν ηχηρές μεταγραφικές κινήσεις φέρνοντας παίκτες όπως ο Τόνι Βιλένα από την Εσπανιόλ για 3 εκατομμύρια ευρώ και ο Φίλιπ Τζούρισιτς, ο οποίος έμεινε ελεύθερος από την Σαμπντόρια. Επίσης, γύρισε πίσω ο Ζέκα προσδίδοντας πολλά με την αρχηγική του παρουσία στο κέντρο της ομάδας, ακόμα και εάν τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρήθηκε σοβαρά από τραυματισμούς. Ακόμα ήρθαν οι Έρικ Πάλμερ-Μπράουν, Φίλιπ Μλαντένοβιτς και Τιν Γιεντβάι.

Αντίθετα από το σύλλογο αποχώρησαν ο αρχηγός Δημήτρης Κουρμπέλης με προορισμό την «ελληνική» Τράμπζονσπορ αλλά και οι Ζβόνιμρ Σάρλια, Αχιλλέας Πούγγουρας, Φακούντο Σάντσεθ και Αργύρης Καμπετσής. Η ομάδα στο προκριματικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης έχει ήδη δείξει το μέταλλό της και τα καινούργια πρόσωπα φαίνεται να έχουν δέσει με το υπόλοιπο σύνολο.

Η περσινή χρονιά δεν μπορεί να επαναληφθεί ξανά στον Ολυμπιακό

Ο Ολυμπιακός έκανε αρκετά λάθη την προηγούμενη σεζόν με τις πολλές αλλαγές παικτών και προπονητών να μην τον αφήνουν να βρει ρυθμό και συνοχή. Ακόμα και έτσι όμως μέχρι τα πλέι οφ ο Ολυμπιακός ήταν μέσα στην μάχη του τίτλου, με την ήττα στη «Λεωφόρο» (9/4) να βάζει τέλος στα όνειρά του.

Πλέον μοιάζει να κινείται πιο ορθολογικά, αρχικά με την πρόσληψη του έμπειρου Αντόνιο Κορδόν στη θέση του τεχνικού διευθυντή και στη συνέχεια την πρόσληψη του Ντιέγκο Μαρτίνεθ για αυτήν του προπονητή. Έχει επικεντρωθεί κυρίως στην Ιβηρική Χερσόνησο και τη Λατινική Αμερική, εκμεταλλευόμενος με αυτόν τον τρόπο τις διασυνδέσεις του Κορδόν.

Σκάρπα, Ελ Καμπί, Ιμπόρα, Κίνι, Έζε, Φρέιρε, Πορόσο, Αλεξανδρόπουλος, ήρθαν στην ομάδα. Αντίθετα από τον Πειραιά έφυγαν ο Όλεγκ Ρέαμπτσουκ με προορισμό την Ρωσία και τη Σπάρτακ Μόσχας, ο Ονιεκούρου για την Αδάνα Ντεμίρσπορ, ο Ζίγκερνάγκελ για τη Μπριζ, ο Κανέ για την Πάφο και ο Μπούτουτσι για την Αντάλιασπορ. Από τις πωλήσεις αυτές ο Ολυμπιακός έβαλε 13.5 εκατομμύρια ευρώ στα ταμία του.

Επιπλέον ως ελεύθεροι έφυγαν οι Σεντρίκ Μπακαμπού, Ματιέ Βαλμπουενά, ενώ ερωτηματικό ακόμα είναι η περίπτωση του Χουάνγκ ο οποίος αποτελεί ξένο σώμα από την ομάδα

Το βασικό ζήτημα είναι αν και πότε θα μπορέσει ο Μαρτίνεθ να κάνει ομάδα όλους αυτούς τους καινούργιος παίκτες και ταυτόχρονα εάν όταν το καταφέρει αυτό θα είναι πολύ αργά για μια ακόμη χρονιά.

Ο παράγοντας Ευρώπη

Ένας σημαντικός παράγοντας που μπορεί έως ένα βαθμό να επηρεάσει την εξέλιξη του πρωταθλήματος είναι και η Ευρώπη. Και οι 3 τους έχουν εξασφαλίσει την είσοδό τους σε ευρωπαϊκούς ομίλους και επομένως μίνιμουμ μέχρι το Δεκέμβριο θα έχουν βαρύ πρόγραμμα. Ο Παναθηναϊκός θα βρίσκεται τουλάχιστον στους ομίλους του Europa, ενώ και η ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός θα είναι μίνιμουμ σε αυτούς του Conference, ενώ ιδανικά θα βρίσκονται σε αυτούς του Champions και του Europa League αντίστοιχα. Ο Ολυμπιακός είναι μαθημένος να παίζει δύο παιχνίδια την εβδομάδα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι εύκολο αλλά το ίδιο δεν ισχύει για τον Παναθηναϊκό και σε μικρότερο βαθμό για την ΑΕΚ.