Oι προπονητές της Super League, που... άντεξαν και παρέμειναν στη τεχνική ηγεσία των ομάδων τους
i

©sportal

Oι προπονητές της Super League, που... άντεξαν και παρέμειναν στη τεχνική ηγεσία των ομάδων τους

Κωνσταντίνος Ζήκος 12:27 - 20.08.2023 / Ανανεώθηκε: 12:29 - 20.08.2023

Το νέο πρωτάθλημα Super League ξεκίνησε, με τις οχτώ από τις 14 ομάδες να έχουν τον ίδιο προπονητή στον πάγκο.

Η Super League επιστρέφει και η «καρδιά» του ελληνικού ποδοσφαίρου...ξαναχτυπά. Η μεταγραφική περίοδος παραμένει ανοιχτή και είναι δεδομένο, ότι θα υπάρξουν πολλές εξελίξεις ακόμα σε όλα τα μέτωπα, μέχρι και την επίσημη ολοκλήρωση της, στα μέσα του Σεπτέμβρη. Από τις 14 ομάδες που συμμετέχουν, οι πέντε έχουν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα η έναρξη του πρωταθλήματος, να τους βρίσκει κάπως «μουδιασμένους» λόγω του φόρτου των αγώνων, αλλά για τους υπόλοιπους, είναι σχεδόν βέβαιο, ότι ανυπομονούν.

 Στη διαδικασία λοιπόν, δημιουργίας μιας νέας ομάδας, άλλες ομάδες είχαν το πλεονέκτημα της διατήρησης του προπονητή τους και άλλες, προσέλαβαν νέο τεχνικό. Οι οκτώ από τις 14, διατήρησαν τον ίδιο προπονητή. Και αυτές, πιο συγκεκριμένα, είναι οι εξής: ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, ΟΦΗ, Βόλος, Λαμία, Ατρόμητος και ΠΑΣ Γιάννινα.

Πάμε να δούμε την κάθε περίπτωση ξεχωριστά:

ΑΕΚ - Ματίας Αλμέιδα

Ματίας Αλμέιδα ©intime

Η ΑΕΚ, δεν θα μπορούσε να κάνει και αλλιώς, από το να διατηρήσει στη τεχνική της ηγεσία, τον Ματίας Αλμέιδα. Ο Αργεντίνος, αποδείχτηκε ο άνθρωπος που έψαχνε η ΑΕΚ. Ο κατάλληλος άνθρωπος, τη κατάλληλη στιγμή. Η Ένωση, έψαχνε έναν προπονητή με ένταση, πάθος και κυρίως θέληση να δώσει τα πάντα για την ομάδα του. Ο «Πελάδο» , όντως έδωσε τα πάντα και ως αποτέλεσμα, πήρε και τα πάντα. Και την αγάπη του κόσμου της ΑΕΚ, αλλά και όλους τους τίτλους που διεκδίκησε. 

Μετά τη μεγάλη νίκη στο «Μαξιμίρ», απέναντι στη Ντιναμό Ζάγκρεμπ, φιλοδοξεί να φτάσει και στους ομίλους του Champions League. Aρκεί η ομάδα του να υπερασπιστεί την έδρα της στη ρεβάνς της 19/8 και να συναντήσει αργότερα την Βελγική Αντβέρπ, στα play-offs. Έχει καθίσει στον πάγκο των «κιτρινόμαυρων» 45 φορές, έχοντας πετύχει 34 νίκες, 5 ισοπαλίες και 6 ήττες. Έχει δημιουργήσει μια ομάδα με ξεκάθαρη αγωνιστική ταυτότητα, που δείχνει τον ίδιο ζήλο και την ίδια όρεξη, ασχέτως με τον αντίπαλο που συναντά. Πέρα από την ευρωπαϊκή πορεία

Παναθηναϊκός - Ιβάν Γιοβάνοβιτς

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς. ©intime

Ο Γιοβάνοβιτς ξεκινά την τρίτη του σεζόν στον πάγκο του «τριφυλλιού» και όλα δείχνουν ότι έχει ακόμα μέλλον. Και αυτό, πάντα με γνώμονα τα αποτελέσματα, καθώς είναι ο άνθρωπος, που έχει επαναφέρει την κανονικότητα στον Παναθηναϊκό. Πρώτη χρονιά, με πολλές δυσκολίες, λόγω των διψήφιων ηττών της ομάδας, όμως με κατάκτηση τίτλου στο φινάλε, τον πρώτο μετά το Κύπελλο του 2014. Πήρε το κύπελλο(ξανά) απέναντι στον ΠΑΟΚ και έβαλε τις βάσεις για τα επόμενα χρόνια. Η περσινή σεζόν, ήταν και εκείνη, που έκανε ξανά τον σύλλογο, διεκδικητή του τίτλου.

Σε μία «μάχη» μέχρι τέλους με την ΑΕΚ, δεν άντεξε στο φινάλε και «έχασε στο νήμα» το τρόπαιο, παρά το γεγονός ότι ήταν στη κορυφή κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του πρωταθλήματος. Φέτος, έβαλε τον Παναθηναϊκό, σε ευρωπαϊκούς ομίλους, μετά από τη σεζόν 2016-2017. Οδήγησε το «τριφύλλι» σε μια επική πρόκριση απέναντι στη Μαρσέιγ, φτάνοντας μέχρι τη διαδικασία των penalties. Δεν επαναπαύεται στην ιδέα του Europa League, βάζοντας ως στόχο την πρόκριση στους άλλους ομίλους, αυτούς της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Έχει συμπληρώσει 90 παιχνίδια, στον «πράσινο πάγκο», με 53 νίκες, 20 ισοπαλίες και 17 ήττες.

ΠΑΟΚ - Ρασβάν Λουτσέσκου

Ράζβαν Λουτσέσκου © Printscreen

Ο κορυφαίος προπονητής στην ιστορία του ΠΑΟΚ, βάσει αποτελεσμάτων, είναι δεδομένο ότι έχει τη στήριξη της διοίκησης και συνεχίζει την εφαρμογή του πλάνου που έχει ξεκινήσει. Σε μεταβατικές χρονιές του ΠΑΟΚ, παρουσίασε μια ομάδα με ξεκάθαρο πλάνο, που αν ήταν και περισσότερο ενισχυμένη, ίσως θα μπορούσε να διεκδικήσει περισσότερα. Διανύει τη δεύτερη θητεία του στη Θεσσαλονίκη και το συμβόλαιο του ολοκληρώνεται το 2024. Σε 200 παιχνίδια, στα οποία βρίσκεται στη τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ, έχει καταγράψει 123 νίκες, 41 ισοπαλίες και 38 ήττες, έχοντας μείνει και στην ιστορία του ΠΑΟΚ, με τη εκπληκτική πορεία του «δικεφάλου του βορρά», μέχρι τους 8 του Conference League, τη σεζόν 2021-2022.

ΟΦΗ - Βάλντας Νταμπράουσκας

Ο Βάλντας Νταμπράουσκας. ©intime

Ο ΟΦΗ έφερε τον Λιθουανό τεχνικό τον Οκτώβριο του 2022 και έκτοτε, «χτίζει» την ομάδα πάνω στα θέλω του προπονητή. Ο Νταμπράουσκας έχε κερδίσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων του ΟΦΗ, παρότι τα αποτελέσματα, δεν είναι μέχρι στιγμής αυτά που θα περίμεναν. Σε 24 παιχνίδια στον πάγκο των Κρητικών, έχει 9 νίκες, 8 ισοπαλίες και 7 ήττες. Ξεκάθαρος στόχος της ομάδας, να παλέψει για την είσοδο στα play-offs της ερχόμενης σεζόν, γνωρίζοντας όμως και τις δυσκολίες για την διεκδίκηση ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου, από τη στιγμή που ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος, αλλά και ότι η χώρα μας, θα δικαιούται μόλις 4 ευρωπαϊκά εισιτήρια.

Βόλος - Κώστας Μπράτσος

Κώστας Μπράτσος ©intime

Ο Βόλος αποτελεί ξεκάθαρα την ομάδα-έκπληξη των τελευταίων χρόνων, αφού πρόκειται για ένα σύλλογο που ιδρύθηκε μόλις πριν 6 χρόνια και τη περασμένη σεζόν, πάλευε μέχρι τις πρώτες αγωνιστικές των play-offs, με τον Άρη, για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Δεν τα κατάφερε στο τέλος, αλλά από μόνη της και μόνο η παρουσία στις 6 καλύτερες ομάδες της Super League, συνιστά τεράστια επιτυχία. Έπεσε βέβαια στην ευχάριστη για το υγιές φίλαθλο κοινό συγκηρία, να αντιμετωπίσει όλες τις μεγάλες ομάδες της χώρας, τη στιγμή που όλες είχαν στόχους και σημαντικό κίνητρο. Σε 37 αγώνες στον πάγκο των Θεσσαλών, έχει πετύχει 12 νίκες, 5 ισοπαλίες και 20 ήττες. Να σημειωθεί ότι έχει αναλάβει χρέη πρώτου προπονητή, σε διάφορες περιστάσεις που του ζητήθηκε και μάλιστα για μεμονωμένα παιχνίδια.

Λαμία - Λεωνίδας Βόκολος 

Ο Λεωνίδας Βόκολος. ©intime

Ανέλαβε την ομάδα τον Φεβρουάριο του 2023 και βοήθησε στη παραμονή στη κατηγορία. Ο 53χρονος τεχνικός, έχει καθίσει 13 φορές στον πάγκο της Λαμίας μέχρι σήμερα και έχει δεχτεί, μόλις 3 ήττες. Έχει σημειώσει μάλιστα, 4 νίκες και 6 ισοπαλίες. Η πορεία της ομάδας στα play-outs, αποτέλεσε το «εισιτήριο» για την παραμονή του και την εμπιστοσύνη ώστε να καθοδηγήσει τη Λαμία και στο επόμενο πρωτάθλημα. 

Ατρόμητος - Κρις Κόουλμαν 

Κρις Κόουλμαν © Intime

Ο Ουαλός τεχνικός, ανέλαβε την ομάδα του Περιστερίου, τον Ιανουάριο του 2022, έχοντας δημιουργήσει στην καριέρα του, ένα αρκετά «πλούσιο» βιογραφικό. Έχει προπονήσει ομάδες όπως η Ρεάλ Σοσιεδάδ, η Φούλαμ και η Σάντερλαντ. Στον Ατρόμητο, έχει καθίσει 54 φορές στον πάγκο της ομάδας, με 16 νίκες, 18 ισοπαλίες και 20 ήττες. Παρά το γεγονός, ότι δεν έχει επιτύχει ακόμα τον στόχο των play-offs, η ομάδα βλέπει στο πρόσωπο του, τον ιδανικό άνθρωπο για να επανέλθει στις επιυχίες. Αυτός είναι και ο στόχος της ομάδας του Περιστερίου εν όψει της σεζόν 2023-2024.

ΠΑΣ Γιάννινα - Θανάσης Στάϊκος

Θανάσης Στάικος © Intime

Έχει συμπληρώσει έναν χρόνο στον πάγκο της ομάδας των Ιωαννίνων και συνεχίζει...Μόλις 42 ετών, πράγμα σπάνιο για Έλληνα προπονητή στη πρώτη κατηγορία. Η παραμονή στη πρώτη κατηγορία, δεν ήρθε με μεγάλη ευκολία. Αντιθέτως, μέχρι και τα play-outs, δεν είχε κριθεί τίποτα. Παρόλα αυτά, η διοίκηση του δείχνει εμπιστοσύνη και σχεδιάζει την επόμενη μέρα, με εκείνον στο «τιμόνι». Έχει 34 παιχνίδια στον ΠΑΣ, με τον απολογισμό του να μην είναι ιδιαίτερα θετικός. Μόλις 7 νίκες, 13 ισοπαλίες και 14 ήττες.