Συγκλονίζει η ποδοσφαιρική ιστορία του Έκονγκ

Ουίλιαμ Τροστ Έκονγκ

i

©intime

Συγκλονίζει η ποδοσφαιρική ιστορία του Έκονγκ

Οι Νιγηριανοί αποκαλύπτουν κομμάτι της ζωής του αρχηγού της εθνικής Νιγηρίας και κεντρικού αμυντικού του ΠΑΟΚ.

«Ουίλιαμ Τρόοστ Έκονγκ αυτή είναι η ιστορία μου, η… απαγορευμένη μου αγάπη» είναι ο τίτλος ενός συγκλόνιστικού δημοσιεύματος που έχει να κάνει με την ιστορία της ζωής του στόπερ του ΠΑΟΚ. Μέσω αυτού του δημοσιεύματος τονίζεται το πόσα κύματα πέρασε ο Νιγηριανός ποδοσφαιριστής προκειμένου να φτάσει στο επίπεδο που βρίσκεται τώρα.

Παίρνοντας όμως τα πράγματα από την αρχή και με βάση όσα αναφέρει δημοσιογράφος από τη Νιγηρία

Ο πατέρας του Έκονγκ ήθελε να πάει σχολείο καθώς δεν έβλεπε μέλλον στο ποδόσφαιρο και σε ηλικία 12 ετών τον έστειλε σε οικοτροφείο στην Αγγλία. Έτσι, έφτασε στην Αγγλία και αντί να επικεντρωθεί στις σπουδές του και να εισαχθεί στο πανεπιστήμιο, ερωτεύτηκε περισσότερο το ποδόσφαιρο.

Μετά από 3 χρόνια, ο πατέρας του τον περίμενε να επιστρέψει στο σπίτι με το χαρτί της εισαγωγής στο πανεπιστήμιο, αλλά ο Έκονγκ επέστρεψε με έγγραφα για να ενταχθεί σε μια Ακαδημία ποδοσφαίρου κάτι που εξόργισε τον πατέρα του που αρνήθηκε να τα υπογράψει. Καθώς απόμενε μόνο μία μέρα για να πάρει την υπογραφή των γονιών του και να του επιτραπεί η εισαγωγή σε αυτή, η μητέρα του που πάντα υποστήριζε τα ποδοσφαιρικά του όνειρα υπέγραψε τα έγγραφα για αυτόν. Μία πράξη που αργότερα οδήγησε σε διαζύγιο μεταξύ των γονιών του και σε μια διαμάχη μεταξύ αυτού και του πατέρα του.

Ως πατέρας ήθελε απλώς το καλύτερο για τον γιο του, μια ακαδημαϊκή καταξίωση, αλλά το μόνο που ήθελε ο γιος του ήταν να γίνει ποδοσφαιριστής. Συνεπώς, επέστρεψε στην Αγγλία και μπήκε στην Ακαδημία Ποδοσφαίρου της Τότεναμ στο Λονδίνο αλλά οι συνθήκες κάθε άλλο παρά παραμυθένιες φάνταζαν για αυτόν καθώς τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο δύσκολα. Μετά από 3 χρόνια στο αγγλικό κλαμπ, ένας από τους προπονητές τηλεφώνησε στον ίδιο και τη μαμά του και τους είπε: «Ο Εκονγκ δεν είναι αρκετά καλός για να γίνει ποδοσφαιριστής και πρέπει να εγκαταλείψει το ποδόσφαιρο».

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις έφυγε από την ακαδημία, αλλά αρνήθηκε να εγκαταλείψει το ποδόσφαιρο και τα όνειρα του γιατί δεν είχε την πολυτέλεια να επιστρέψει σε αυτό το σημείο και έτσι το χρησιμοποίησε ως κίνητρο για να συνεχίσει να αγωνίζεται. Επέστρεψε στην Ολλανδία, όπου εντάχθηκε σε μια πιο μικρή ομάδα, την Γκρόνιγκεν το 2013, αλλά στάλθηκε στην Ντόρντρεχτ ως δανεικός για να τον βοηθήσει να βρει τα πατήματά του. Μετά από ένα χρόνο όπου τα πήγε καλά, μετακόμισε στη Γάνδη για να ενταχθεί στους... γίγαντες του Βελγίου, αλλά δυσκολεύτηκε να βρει χρόνο.

Αλλαξοπίστησε αναφορικά με την εθνική ομάδα, καθώς εκπροσώπησε την Ολλανδία στα επίπεδα νέων κάτω των 19 και 20 ετών. Αυτή η κίνηση συνέπεσε με μια ανοδική πορεία στην καριέρα του. Στάλθηκε δανεικός στη Νορβηγία όπου τα πήγε καλά και αυτό τον οδήγησε να μετακομίσει στην τουρκική Μπούρσασπορ το 2017. Μετά από ένα χρόνο στην Τουρκία, μετέβη στη Serie A και Ουντινέζε. Το 2018 μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο συμφιλιώθηκε με τον πατέρα του που μπορούσε πλέον να δει τον γιο του να εκπληρώνει τα όνειρά του.

Έχοντας εξελιχθεί σε ένα πολύ σημαντικό μέλος της ομάδας της Ουντινέζε και μετά από 2 χρόνια στην Ιταλία, κέρδισε μια ονειρεμένη μεταγραφή στην Αγγλία όπου υπέγραψε στην ομάδα της Championship, Γουότφορντ, την οποία βοήθησε να πάρει την άνοδο στην Premier League στην πρώτη του σεζόν. Σε αυτό το σημείο είχε επίσης μια επιτυχημένη πορεί με τη Νιγηρία, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο με την Νιγηριανή Under-23.

Τον Ιανουάριο του 2023, εντάχθηκε στην ιταλική ομάδα, Σαλερνιτάνα, όπου είχε μια σεζόν τραυματισμού και ως εκ τούτου κατέγραψε μόνο 9 συμμετοχές. Αυτό τον οδήγησε στο να χάσει τη θέση στην Εθνική ομάδα. Μετακομίζοντας εν συνεχεία στην Ελλάδα όπου ανέκτησε τη φόρμα του και έπαιζε τακτικά, δεν κλήθηκε ούτε τότε προκειμένου να επιστρέψει στην ομάδα της Νιγηρίας και αυτό συνεχίστηκε για σχεδόν ένα χρόνο. Κάτι που έβαλε σκέψεις απόσυρσης στον Έκονγκ.

Προφανώς ο Έκονγκ είναι το talk of the country στη Νιγηρία και συνεχώς βγαίνουν προσωπικές και ποδοσφαιρικές ιστορίες για αυτόν, καθώς πλέον δεν πραγματοποιεί μόνο τα δικά του όνειρα, αλλά και ενός ολόκληρου έθνους.