Τα 78 ματς σε ομίλους των «κομμένων», η αποβολή του Γεντβάι με Βιγιαρεάλ, οι έμπειροι του Παναθηναϊκού και το κυπριακό θαύμα του Γιοβάνοβιτς

Τα 78 ματς σε ομίλους των «κομμένων», η αποβολή του Γεντβάι με Βιγιαρεάλ, οι έμπειροι του Παναθηναϊκού και το κυπριακό θαύμα του Γιοβάνοβιτς

Γιώργος Σακελλαρίου 09:46 - 21.09.2023 / Ανανεώθηκε: 11:17 - 21.09.2023

Ο Παναθηναϊκός το βράδυ της Πέμπτης κόντρα στη Βιγιαρεάλ επιστρέφει σε ευρωπαϊκό όμιλο. Η απουσία των έμπειρων Ζέκα, Βέρμπιτς, οι συμμετοχές και τα γκολ των Βιλένα, Μπερνάρ, Σπόραρ και η αρνητική ανάμνηση του Γεντβάι με αντίπαλο την ισπανική ομάδα.

Ο Παναθηναϊκός την περασμένη σεζόν επέστρεψε στην Ευρώπη.

Έδωσε μόνο δύο ματς με τη Σλάβια Πράγας, αλλά αποκλείστηκε στα προκριματικά του Conference League. Την τρέχουσα σεζόν επέστρεψε στο πιο υψηλό επίπεδο και άγγιξε την είσοδο στους «χρυσοφόρους» ομίλους του Champions League. Εκεί, όμως, σταμάτησε στο εμπόδιο της Μπράγκα. Σε κάθε περίπτωση με την πρόκριση επί της Ντνίπρο στον β’ προκριματικό γύρο, το «τριφύλλι» είχε εξασφαλίσει την είσοδο στους ομίλους του Europa League.

Σ’ αυτή τη διοργάνωση επιστρέφει για πρώτη φορά μετά τη σεζόν 2016-17, όταν για τον έβδομο όμιλο της διοργάνωσης αντιμετώπισε Άγιαξ, Σταντάρ Λιέγης και Θέλτα. Μοναδικό κοινό με εκείνη την εποχή ο Ζέκα, ο οποίος όμως τώρα δεν έχει δηλωθεί στη λίστα της UEFA. Το ίδιο ισχύει και για τους Βέρμπιτς, Κλαϊνχάισλερ. Επειδή απουσιάζει σε σημαντικό βαθμό το ελληνικό στοιχείο, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είχε το δύσκολο έργο να κόψει ξένους παίκτες.

Ο Ζέκα σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης έχει 39 αγώνες, ο Βέρμπιτς ακόμα 32 ματς, ενώ επτά μετράει ο διεθνής Ούγγρος. Οι τρεις παίκτες δηλαδή που δεν βρίσκονται σε όμιλο έχουν μαζί 78 ματς σ’ ευρωπαϊκό όμιλο. Συνολικά, Ζέκα και Βέρμπιτς έχουν 145 παιχνίδια στην Ευρώπη! Ο Πορτογάλος χαφ, που έχει πάρει και την ελληνική υπηκοότητα έχει τους περισσότερους αγώνες στην Ευρώπη από κάθε άλλον συμπαίκτη του στο ρόστερ και δεύτερος είναι ο Σλοβένος εξτρέμ.

Τρίτος είναι ο Μλαντένοβιτς, τέταρτος ο Μπερνάρ, στην πέμπτη θέση ο Βιλένα και στην έκτη μαζί Λοντίγκιν και Σπόραρ. Πλην του γκολκίπερ Λοντίγκιν, οι υπόλοιποι τέσσερις έχουν σκοράρει σε όμιλο ευρωπαϊκές διοργάνωσης. Αυτοί είναι που ξεχωρίζουν. Άπειροι σε ευρωπαϊκό όμιλο όσο κι αν φαίνεται περίεργο είναι οι Σένκεφελντ, Μπρινιόλι, Παλάσιος, Μαντσίνι, Αϊτόρ, Χουάνκαρ, Πέρεθ.

Στα αξιοσημείωτα, σε ό,τι αφορά το αυριανό ματς είναι και ο Τιν Γεντβάι. Ο Κροάτης στόπερ αντιμετώπισε σε νοκ άουτ φάση τη Βιγιαρεάλ, αλλά έπαιξε μόνο στον πρώτο αγώνα εναντίον της. Αποβλήθηκε κι έτσι έχασε τη ρεβάνς!

Το Sportal έκανε έρευνα για τις συμμετοχές των παικτών του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη. Όλα τα ματς, αλλά και τι έκαναν σε ομίλους διοργάνωσης της UEFA:

Μπρινιόλι: Μετράει οκτώ ματς προκριματικών, όλα με τον Παναθηναϊκό πέρσι και φέτος.

Λοντίγκιν: Έχει 44 ματς, τα 34 σε ομίλους Champions League και Europa League. Τα 15 για το Europa και τα 19 Champions League, όλα με τη Ζενίτ. Σ’ αυτά τα παιχνίδια κράτησε 17 φορές ανέπαφη την εστία του.

Σένκεφελντ: Έχει τρία ματς, όλα σε προκριματικά με τον Παναθηναϊκό.

Μάγκνουσον: Μετράει 22 ματς, τα 8 σε προκριματικά με τον Παναθηναϊκό και τα 14 είναι σε ομίλους με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας χωρίς γκολ. Τα 11 είναι στο Europa League και τρία σε όμιλο Champions League.

Γεντβάι: Έπαιξε σε 30 αγώνες. Οι 8 για προκριματικά. Έχει 15 σε ομίλους του Europa League και 7 του Champions League κι ένα γκολ με τη Λεβερκούζεν. Στις 10/3/16 αποβλήθηκε κόντρα στη Βιγιαρεάλ στο 95’ στην εκτός έδρας ήττα με 2-0 και δεν έπαιξε στο εντός 0-0 για τους 16 του Europa. Στις 8/11/18 για την ίδια διοργάνωση σκόραρε στον όμιλο και για το 1-0 επί της Ζυρίχης. Συνολικά στην Ευρώπη έχει 1 γκολ και 4 ασίστ. Η μία με τον Παναθηναϊκό στο ματς με τη Ντνίπρο.

Πάλμερ-Μπράουν: Ένα ματς προκριματικών με τη Σπόρτινγκ Κάνσας για διοργάνωση της Concacaf – Βόρεια, κεντρική Αμερική - Καραϊβική).

Κώτσιρας: Έχει 6 ματς προκριματικών. Τα 4 με τον Παναθηναϊκό κι ακόμα 2 με τον Αστέρα Τρίπολης.

Βαγιαννίδης: Μετράει 6 συμμετοχές σε προκριματικά με τον Παναθηναϊκό.

Χουάνκαρ: Έχει 10 αγώνες. Μόνο οι τρεις είναι σε όμιλο Europa League (289 λεπτά) με τη Μπέτις.

Μλαντένοβιτς: Ο Σέρβος αριστερός μπακ έχει 51 ματς, 4 γκολ κι 7 ασίστ στην Ευρώπη. Μετράει 5 ματς σε ομίλους του Europa League και 11 σε ομίλους του Champions League. Τα υπόλοιπα είναι για προκριματική φάση. Σε ό,τι αφορά ομίλους, με τη Λέγκια σκόραρε κόντρα στη Λέστερ και είχε ασίστ σε ματς με αντιπάλους τη Νάπολι, τη Σλάβια Πράγας και την Ντρίτα από το Κόσοβο. Με τη Μπάτε Μπορίσφ είχε ασίστ κόντρα στη Ντέμπρετσεν και σημείωσε δύο γκολ εναντίον της Ρόμα για όμιλο του Champions League σε εντός έδρας νίκη με 3-2. Με τον Ερυθρό Αστέρα είχε ένα γκολ κόντρα στη Μπορντό (Europa League) και μία ασίστ εναντίον της ουκρανικής Τσερνομόρετς.

Πέρεθ: Μετράει 2 παιχνίδια προκριματικών με την Τορίνο κι ακόμα 8 πέρσι και φέτος με τον Παναθηναϊκό.

Αράο: Έχει 70 διεθνείς αγώνες, αλλά στην Ευρώπη είναι μόλις 9. Οι οκτώ με τη Φενέρ. Οι τέσσερις σε όμιλο του Europa, όπου πέρσι σκόραρε στην εκτός έδρας νίκη με 2-0 επί της Ντιναμό Κιέβου.

Βιλένα: Ο Ολλανδός χαφ έχει 45 ματς. Τα 6 με τον Παναθηναϊκό σε προκριματική φάση κι ακόμα 10 για προκριματικά με την Κράσντονταρ και τη Φέγενορντ. Έχει 3 γκολ και 5 ασίστ. Μετράει 18 ματς σε ομίλους Europa και 11 σε Champions League. Είχε ασίστ με την μεθεπόμενη αντίπαλο του Παναθηναϊκού στον όμιλο, τη Ρεν. Στις 20/10/20 στο εκτός έδρας 1-1 με τους Γάλλους για όμιλο του Champions League. Είχε ασίστ και σε ματς με Πόρτο και ΠΑΟΚ (προκριματικά Champions League) και γκολ κόντρα σε Πόρτο και Τράμπζονπορ με τη φανέλα της Κράσνονταρ. Με τη Φέγενορντ είχε ασίστ στα ματς με Νάπολι και Σαχτάρ και γκολ σε όμιλο του Europa, εναντίον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Με δικό του γκολ η Φέγενορντ νίκησε 1-0 εντός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ζέκα: Ο έμπειρος μέσος έχει 80 ματς, 2 γκολ και 3 ασίστ στην Ευρώπη. Με τον Παναθηναϊκό μετράει 18 αγώνες προκριματικών και 15 σε όμιλο Europa league, με ένα γκολ στο εκτός έδρας παιχνίδι με την Τότεναμ στις 6/12/12 και μία ασίστ με Αϊντχόφεν. Με την Κοπεγχάγη είχε 18 ματς σε προκριματικά και 2 σε όμιλο Conference, 2 σε Champions League και 20 αγώνες σε Europa League.

Τσέριν: Έχει 25 ματς στην Ευρώπη όσο κι αν φαίνεται παράξενο. Με 1 γκολ και 2 ασίστ. Έξι παιχνίδια στα προκριματικά με τον Παναθηναϊκό, 10 σε προκριματικά με τη Ντομζάλε κι 6 σε προκριματικά με τη Ριέκα. Έπαιξε σε τρία παιχνίδια σε ομίλους με την κροατική ομάδα, με την οποία είχε μία ασίστ στην Τούμπα με τον ΠΑΟΚ κι ένα γκολ κόντρα στη Μάλμε.

Κλαϊνχάισλερ: Ο Ούγγρος έχει 35 ματς, 4 γκολ και 1 ασίστ. Σε ομίλους Europa League μετράει επτά αγώνες. Έχει 28 παιχνίδια σε προκριματικά 3 με τον Παναθηναϊκό, 2 με Φέχερβαρ, 14 με την Όσιγεκ και 9 με την Αστάνα. Με την Όσιγιεκ σκόραρε κόντρα στην πολωνική Πογκόν και την Πετροπαβλόσκ από το Καζακστάν. Με την Αστάνα είχε δύο ματς σε όμιλο κόντρα στη Ρεν. Στο ένα που η ομάδα του νίκησε 2-0 δεν έπαιξε, στην ήττα με 2-0 εκτός έδρας αγωνίστηκε 86 λεπτά. Τώρα δεν θ' αντιμετωπίσει τη γαλλική ομάδα με τον Παναθηναϊκό. Με την Αστάνα σε προκριματικά είχε επίσης μία ασίστ κόντρα στη Λέγκια Βαρσοβίας και δύο γκολ επί της Μίντιλαντ.

Παλάσιος: Είχε 21 διεθνείς αγώνες στην Αργεντινή με Μπόκα, Ιντεπεντιέντε και Ταγέρες. Με τη Μπόκα μέτρησε και δύο γκολ. Στην Ευρώπη έχει 6 ματς προκριματικών με τον Παναθηναϊκό πέρσι και φέτος.

Μαντσίνι: Ο Αργεντινός μετράει 13 ματς προκριματικών, τα 7 με τον Άρη κι 6 με τον ΠΑΟ με το φετινό γκολ εναντίον της Μπράγκα.

Αϊτόρ: Έχει 4 ματς προκριματικών με τον Παναθηναϊκό.

Μπερνάρ: Ο Βραζιλιάνος έχει 66 διεθνείς αγώνες, οι 49 στην Ευρώπη. Με τον Παναθηναϊκό έχει έξι ματς κι ένα γκολ φέτος με τη Μαρσέιγ εντός. Με τη Σαχτάρ έχει 25 αγώνες με 3 γκολ σε όμιλο του Champions League, ενώ 15 είναι οι συμμετοχές του σε όμιλο Europa League.

Σε όμιλο του Champions League ο Μπερνάρ έχει δύο ασίστ κόντρα σε Πόρτο και Μάλμε. Είχε επίσης δύο γκολ κόντρα στη Φέγενορντ κι ένα γκολ επί της Μάντσεστερ Σίτι. Σε όμιλο του Europa League είχε ασίστ κόντρα σε Κόνιασπορ, Γάνδη, Άντερλεχτ, Μπράγκα και δύο γκολ κόντρα σε Γάνδη, Κόνιασπορ. Σε προκριματικά του Champions League είχε ένα γκολ κόντρα στη Γιουνγκ Μπόις.

Βέρμπιτς: Ο Σλοβένος έχει 65 ευρωπαϊκά παχνίδια με 13 γκολ και 9 ασίστ. Τα 4 είναι σε προκριματικά με τον Παναθηναϊκό. Έχει 4 ματς σε προκριματικά με την Τσέλιε Σλοβενίας, 14 αγώνες σε προκριματικά με την Κοπεγχάγη και 11 αγώνες προκριματικών με Ντιναμό Κιέβου. Σε όμιλο του Europa League με την Κοπεγχάγη είχε 6 ματς, 3 γκολ (δύο με τη Ζλιν κι ένα με τη Λοκομοτίβ Μόσχας) και 2 ασίστ (με την Σέριφ Τίρασπολ), ενώ 12 ματς και 5 γκολ μέτρησε με τους Ουκρανούς. Σε όμιλο Champions League έχει 5 ματς και 1 ασίστ (εναντίον της Μπριζ) με τους Δανούς και 9 ματς με 1 ασίστ στην ομάδα του Κιέβου (κόντρα στη Μπαρτσελόνα).

Σε όμιλο του Europa League έχει βάλει γκολ με τη Ντιναμό Κιέβου κόντρα στη μεθεπόμενη αντίπαλο του Παναθηναϊκού τη Ρεν (νίκη 3-1 εντός), Αστάνα, Ολυμπιακό (2-2 στον Πειραιά), Κοπεγχάγη και Μάλμε. Συνολικά, σε ομίλους έχει 32 ματς.

Δείτε το 2-2 με το γκολ του Βέρμπιτς στο φαληρικό γήπεδο.

Τζούριτσιτς: Ο Σέρβος έχει 19 αγώνες στην Ευρώπη, οι 6 σε προκριματικά με τον Παναθηναϊκό και οι 4 με τη Χέρενφεν. Έχει τρία ματς σε όμιλο Europa με την Άντερλεχτ κι ακόμα τρία σε όμιλο της ίδιας διοργάνωσης με τη Μπενφίκα. Με τους Πορτογάλους έχει τρία ματς σε όμιλο Champions League με ένα γκολ κόντρα στην Άντερλεχτ.

Ιωαννίδης: Ο διεθνής φορ έχει 8 ματς με τον Παναθηναϊκό σε προκριματικά και 2 γκολ.

Σπόραρ: Ο Σλοβένος μετράει 44 ματς, με 18 γκολ κι 6 ασίστ. Τα 8 ματς και τα 4 γκολ είναι στα προκριματικά με τον Παναθηναϊκό. Σε προκριματικά έχει ακόμα 6 ματς κι 1 γκολ με τη Λουμπλιάνα, 14 ματς και 7 γκολ με τη Σλόβαν Μπρατισλάβας και δύο με τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Σε όμιλο Europa League μετράει δύο ματς με τη Μπράγκα, 2 με τη Σπόρτινγκ κι 1 γκολ, 6 αγώνες με τη Σλόβαν και 5 γκολ και 4 παιχνίδια με τη Βασιλεία.

Σε όμιλο του Europa League με τη Σλόβαν σκόραρε δύο γκολ επί της Μπράγκα, δύο εναντίον της Μπεσίκτας κι ένα κόντρα στη Γουλβς. Με τη Σπόρτινγκ στην ίδια διοργάνωση βρήκε δίχτυα εναντίον της Μπασάκσεχιρ.

Γερεμέγεφ: Έχει τρία ματς σε προκριματικά κι ένα γκολ. Με τη Χάκεν ήταν τα δύο παιχνίδια και ένα με τη Μάλμε χωρίς γκολ.

Τσόκαϊ: Ο Αλβανός μέσος έχει δύο αγώνες προκριματικών με τον Παναθηναϊκό κι έναν με τη Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ.

Ο Γιοβάνοβιτς

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού έχει φυσικά εμπειρία από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Με τα οκτώ ματς στο «τριφύλλι» πέρσι και φέτος, έχει φτάσει τα 41 παιχνίδια σε προκριματικά ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Σε όμιλο έχει 16 αγώνες για το Champions League. Όλους με τον ΑΠΟΕΛ, με τον οποίο έγραψε ιστορία, αφού έφτασε στα προημιτελικά της διοργάνωσης τη σεζόν 2011-12. Κόντρα σε ισπανικούς συλλόγους έχει δύο ισοπαλίες με την Ατλέτικο Μαδρίτης και δύο ήττες με τη Ρεάλ Μαδρίτης. 

Ο Σέρβος τεχνικός του Παναθηναϊκού έχει στο παλμαρέ του και δέκα αγώνες σε όμιλο του Asian Champions League με την Αλ Νασρ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.