Το σκεπτικό της απόφασης για Μπέο: «O χαρακτηρισμός "μαϊμού" αποτελεί έκφραση ρατσιστικών προκαταλήψεων»

Αχιλλέας Μπέος

i

©Intime

Το σκεπτικό της απόφασης για Μπέο: «O χαρακτηρισμός "μαϊμού" αποτελεί έκφραση ρατσιστικών προκαταλήψεων»

Άγγελος Φραγκισκάτος 18:42 - 04.03.2024 / Ανανεώθηκε: 18:45 - 04.03.2024

Δείτε τι αναφέρει το σκεπτικό της απόφασης για τη τιμωρία του Αχιλλέα Μπέου, μετά τη ρατσιστική επίθεση στον Ανδρέα Τετέι.

Το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Όργανο της Super League με ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωί της Δευτέρας (04/03) γνωστοποίησε την απόφαση για την ρατσιστική επίθεση του Αχιλλέα Μπέου στον Ανδρέα Τετέι, στο παιχνίδι της Κηφισιάς με τον Βόλο για την 22η αγωνιστική της Stoiximan Super League.

Σύμφωνα με τα όσα τονίζονται στην ανακοίνωση, το παιχνίδι κατοχυρώθηκε υπέρ της Κηφισιάς με 3-0. Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω αγώνας είχε ολοκληρωθεί ισόπαλο δίχως τέρματα, ενώ η ΠΑΕ Βόλος και ο Αχιλλέας Μπέος έχουν το δικαίωμα της έφεσης.

Παράλληλα, στον Αχιλλέα Μπέο επιβλήθηκε ποινή απαγόρευσης εισόδου στα γήπεδα για τρεις μήνες και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ, ενώ η ΠΑΕ Βόλος τιμωρήθηκε με πρόστιμο 20.000 ευρώ!

Όσον αφορά το σκεπτικό της απόφασης ο χαρακτηριστικός «μαϊμου» αποτελεί «ρατσιστική πρακτική και είναι κατακριτέος και ελεγχόμενος», ενώ τονίζει πως ο «όρος μαϊμού» δεν είναι αφ’ εαυτού ρατσιστικός, ωστόσο δύναται να χρησιμοποιηθεί για να προσβάλλει ανθρώπους συγκεκριμένων εθνοτικών ομάδων.

Αναλυτικά, το σκεπτικό της απόφασης αναφέρει μεταξύ άλλων:

«O χαρακτηρισμός "μαϊμού" αποτελεί ρατσιστική πρακτική και είναι κατακριτέος και ελεγχόμενος. ο όρος "μαϊμού" δεν είναι αφ’ εαυτού ρατσιστικός, ωστόσο δύναται να χρησιμοποιηθεί για να προσβάλλει ανθρώπους συγκεκριμένων εθνοτικών ομάδων και ιδίως ανθρώπους αφρικανικής καταγωγής. Επομένως η χρήση του όρου μαϊμού απευθυνόμενη σε αυτούς τους ανθρώπους αποτελεί έκφραση ρατσιστικών προκαταλήψεων είναι απαράδεκτη και αποτελεί διάκριση.

Εάν δηλ. κάποιος χαρακτηρίσει ένα πέναλτι μαϊμού, σίγουρα δεν υπάρχει ρατσιστική χροιά στην εν λόγω έκφραση, καθώς αναφέρεται στο γεγονός του υποτιθέμενου πέναλτι, εάν όμως χαρακτηρίσει έναν σκουρόχρωμο άνθρωπο μαϊμού, όπως εν προκειμένω, τότε προβάλει έναν φυλετικό συμβολισμό με ρατσιστική χροιά.

Επομένως δεν υπάρχει αμφιβολία, όπως άλλωστε επιβεβαιώνεται και από πλείστες αποφάσεις των πειθαρχικών επιτροπών της UEFA, ότι ο χαρακτηρισμός «μαϊμού» στοχοποιεί μαύρους ποδοσφαιριστές και προσβάλει την αξιοπρέπειά τους εξαιτίας του χρώματος του δέρματος τους».