Ο Τσέφεριν προσπαθεί να παρατείνει τη θητεία του στην προεδρία της UEFA αλλάζοντας το καταστατικό

Αλεξάντερ Τσέφεριν

i

© intime

Ο Τσέφεριν προσπαθεί να παρατείνει τη θητεία του στην προεδρία της UEFA αλλάζοντας το καταστατικό

Γιώργος Ραφαήλ Γκόγκος 23:54 - 11.12.2023 / Ανανεώθηκε: 23:54 - 11.12.2023

Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν έχει σκοπό να τροποποιήσει τον κανονισμό που έφερε προς ψήφιση ο ίδιος και αφορά τις τρεις θητείες.

Όταν το 2016 ο Μισέλ Πλατινί πλήρωσε το σκάνδαλο Μπλάτερ (είχε πάρει χρήματα από τον πρώην πρόεδρο της FIFA) με την αποπομπή του από την προεδρία της UEFA, τη θέση του πήρε (αφού ακολούθησε η προσωρινή θητεία του Άνχελ Μαρία Βιγιάρ) τον Σεπτέμβριο του 2016 ο Αλεξάντερ Τσέφεριν. Μία από τις πρώτες αλλαγές που πέρασε ο Σλοβένος παράγοντας ήταν το όριο των τριών θητειών για τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου. 

Ο Τσέφεριν έχει εκλεγεί πανηγυρικά άλλες δύο φορές (στις πρόσφατες δεν υπήρχε αντίπαλος) γεγονός που σημαίνει ότι το 2027 ολοκληρώνει την παρουσία του στη Νιόν (έδρα της UEFA). 

Σε μία από τις τελευταίες συνεδριάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής, προτάθηκε το γεγονός να μην περιλαμβάνεται στις τρεις θητείες μία προσωρινή (όπως αυτή που προέκυψε το 2016), με αποτέλεσμα να σηκωθεί... θύελλα αντιδράσεων. 

«Η νομική επιτροπή πρότεινε ορισμένες αλλαγές στο καταστατικό, οι οποίες αποσαφηνίζουν ορισμένες υφιστάμενες διατάξεις, ώστε να διασφαλιστεί ότι καμία δεν εφαρμόζεται αναδρομικά - σύμφωνα με μια βασική νομική αρχή. Τόσο η επιτροπή διακυβέρνησης όσο και η εκτελεστική επιτροπή ενέκριναν τις αλλαγές, οι οποίες θα εξεταστούν τώρα από το συνέδριο τον Φεβρουάριο», ανέφερε η UEFA στη σχετική της ανακοίνωση.

Τις τελευταίες ώρες, τον γύρο του διαδικτύου έχουν κάνει διάφορα δημοσιεύματα σχετικά με τον αντικαταστάτη του Τσέφεριν. Ο λόγος γίνεται για τον Ρουμάνο Ραζβάν Μπουρλεάνου, ο οποίος ακούγεται πως θα είναι ο διάδοχος του Σλοβένου παράγοντα. Μέχρι στιγμής ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί κάτι από επίσημα χείλη.