Τα «μωρά» της Τσέλσι και ο ιδιαίτερος περιορισμός της στη μεταγραφική πολιτική

Τσέλσι

i

©Photo by Darren Walsh/Chelsea FC via Getty Images/Ideal Images

Τα «μωρά» της Τσέλσι και ο ιδιαίτερος περιορισμός της στη μεταγραφική πολιτική

Κώστας Τόπας 12:04 - 04.09.2023

Η φετινή Τσέλσι αποτελεί «στοίχημα» για τον Τοντ Μπόελι αλλά και για τον Μαουρίτσιο Ποτσετίνο, οι οποίοι ευελπιστούν πως σε σύντομο χρονικό διάστημα η ομάδα τους θα φτάσει εκεί που ονειρεύονται.

Νεανικός θεϊκός θησαυρός. Αυτό πρέπει να σκέφτηκαν ο Τοντ Μπόελι και η διοίκηση της Τσέλσι όταν ο πρώτος ανέλαβε το τιμόνι του «μπλε» σκάφους. Ο Βορειοαμερικανός έχει επενδύσει περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε παίκτες, σχεδόν κανένας από τους οποίους δεν είναι άνω των 23 ετών. Ο Μπόελι γνωρίζει ότι ο Ποτσετίνο είναι ειδικός στην εκπαίδευση νέων, αλλά πολλοί οπαδοί αμφισβητούν το γεγονός αυτό τονίζοντας πως η απειρία, που προστίθεται στην άμεση ανάγκη για νίκη, μπορεί να «κάψει» τόσο νεαρούς ποδοσφαιριστές.

Από την «Daily Telegraph», επιβεβαιώνουν ότι η Τσέλσι είχε μια αυτοεπιβεβλημένη πολιτική να μην υπογράψει παίκτες άνω των 25 ετών. Αυτός ο περιορισμός εμπόδισε την άφιξη του Τζέιμς Μάντισον που ήταν ένα από τα πιο «καυτά» ονόματα στην μεταγραφική αγορά και που κατέληξε να ενταχθεί στην Τότεναμ.  Και είναι ότι ο μέσος όρος ηλικίας των παικτών που έφτασαν αυτό το καλοκαίρι στο «Στάμφορντ Μπριτζ» είναι 20,5. Αν επεκτείνει κανείς μάλιστα το φάσμα σε όλα τα μεταγραφικά παράθυρα από τότε που ανέλαβε ο Τοντ Μπόελι, ο μέσος όρος είναι 21 ετών. Αν μάλιστα βγάλει κανείς, από την περυσινή σεζόν τους Ομπαμεγιάνγκ και Κουλιμπαλί, ηλικίας 33 και 31 ετών αντίστοιχα, η ηλικία πέφτει ακόμη πιο αισθητά.

Οι φετινές μεταγραφές της Τσέλσι

  • Πάλμερ - 21 ετών
  • Πέτροβιτς - 23 ετών
  • Ντέιβιντ Γουοάσινγκτον - 18 ετών
  • Λάβια- 19 ετών
  • Καϊσέδο- 21 ετών
  • Νίκο Τζάκσον - 22 ετών
  • Ρόμπερτ Σάντσες - 22 ετών
  • Ουγκοσουκβού- 19 ετών
  • Ντισασί - 25 ετών

Βέβαια, τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα. Από το περιβάλλον του συλλόγου, ειδικά οι οπαδοί και ο Τύπος, αναρωτιούνται αν είναι υπερβολική η πίεση για ποδοσφαιριστές, οι οποίοι δεν έχουν σχεδόν καθόλου εμπειρία στο υψηλότερο επίπεδο. Το εγχείρημα του Μπόελι, έχει αναμφίβολα μακροπρόθεσμο στόχο, αλλά μια ομάδα όπως η Τσέλσι απαιτεί να κερδίσει άμεσα.

Η ελπίδα στην οποία προσκολλώνται οι οπαδοί και ο σύλλογος είναι ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο. Ο Αργεντινός είναι ο καπετάνιος που είναι υπεύθυνος για την ανύψωση του πλοίου. Το μακροπρόθεσμο έργο περνά από τα χέρια του. Αν υπάρχει κάποιος που είναι ειδικός στη βελτίωση και στην παροχή αυτοπεποίθησης στους νεαρούς ποδοσφαιριστές, είναι ο Ποτσετίνο.

Ποτσετίνο ο «δάσκαλος»

Η εμπειρία μιλάει από μόνη της. Όταν έφτασε στην Τότεναμ, βρήκε έναν 20χρονο Χάρι Κέιν και τον μετέτρεψε σε έναν από τους καλύτερους επιθετικούς στον κόσμο. Με έναν ακόμη χρόνο, ο Σον έφτασε από την Λεβερκούζεν και σήμερα είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής των «σπιρουνιών». Με αυτούς τους δύο σχημάτισε ένα από τα πιο παραγωγικά δίδυμα στην ιστορία της Premier League. Επιπλέον, ο Χάρι Γουίνκς εφευρέθηκε από την ακαδημία νέων, ο οποίος ήταν κι αυτός σημαντικός για την Τότεναμ και ένας Ντέλε Άλι που έφτασε στο υψηλότερο σημείο της καριέρας του και έγινε ένας από τους πιο πολλά υποσχόμενους νεαρούς Άγγλους.

«Χτίζουμε κάτι και πάντα υπάρχουν σκαμπανεβάσματα. Είμαστε άτυχοι γιατί πιστεύω ότι αξίζαμε περισσότερα απέναντι στη Γουέστ Χαμ και σήμερα, αλλά το έχω ξαναπεί, είναι απλά θέμα χρόνου», τόνισε ο Αργεντινός τεχνικός ο οποίος ζητάει υπομονή και εμπιστοσύνη στο έργο μετά το κακό ξεκίνημα της σεζόν. Σήμερα, η Τσέλσι βρίσκεται στην 12η θέση της κατάταξης έχοντας μόλις 4 βαθμούς, ούσα στο -8 από την πρωτοπόρο