Τσιμίκας vs. Ρόμπερτσον: Η επιθετική ικανότητα του Έλληνα μπακ και η δυσκολία στην αμυντική του προσαρμογή

Τσιμίκας, Ρόμπερτσον

Τσιμίκας vs. Ρόμπερτσον: Η επιθετική ικανότητα του Έλληνα μπακ και η δυσκολία στην αμυντική του προσαρμογή

Δημήτρης Χούπης 20:00 - 13.10.2023

Ο Άντι Ρόμπερτσον τραυματίστηκε στο παιχνίδι της Σκωτίας με την Ισπανία, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον Κώστα Τσιμίκα να πάρει τη φανέλα του βασικού στη Λίβερπουλ. Τι δίνει όμως ο Έλληνας μπακ σε σχέση με τον Σκωτσέζο;

Ο Άντι Ρόμπερτσον στον χθεσινό (12/10) αγώνα της Σκωτίας με την Ισπανία βγήκε αλλαγή, αφού είχε μία σύγκρουση με τον τερματοφύλακα της «φούρια ρόχα», Ουνάι Σιμόν, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στον ώμο. Η αλλαγή του Σκωτσέζου έβαλε «φωτιά» στη Λίβερπουλ, η οποία έχει επίσης τον έτερο μπακ, Αλεξάντερ - Άρνολντ τραυματία. 

Ωστόσο ο Άγγλος αναμένεται να επιστρέψει μετά τις εθνικές. Τα τελευταία νέα για τον τραυματισμό του Ρόμπερτσον δεν έχουν βγει, αφού λέγεται πως θα κάνει σήμερα εξετάσεις για να φανεί το πρόβλημά του. Κάπως έτσι ο Κώστας Τσιμίκας ετοιμάζεται για να πάρει τα παπούτσια του βασικού στους «κόκκινους», κάτι που ναι μεν εφησυχάζει τον Γιούργκεν Κλοπ, από την άλλη όμως ο Ρόμπερτσον θα είναι μεγάλη απουσία. 

Ο Έλληνας μπακ βρίσκεται στο Μέρσεϊσαϊντ από το καλοκαίρι του 2020, όταν η Λίβερπουλ τον είχε αποκτήσει από τον Ολυμπιακό. Μάλιστα ο «Τσίμι» πριν από έναν περίπου μήνα ανανέωσε το συμβόλαιό του μέχρι το καλοκαίρι του 2027. 

Τη φετινή χρονιά ο 27χρονος έχει τέσσερις συμμετοχές, από τις οποίες στις τρεις έχει παίξει βασικός και στην άλλη αγωνίστηκε μόλις τέσσερα λεπτά. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρώην αριστερός μπακ του Ολυμπιακού θα αναγκαστεί να παίξει βασικός για αρκετό καιρό, αφού και στην αρχή της σεζόν 2021-22 ο τραυματισμός του «Ρόμπο», έκανε τον Τσιμίκα βασικό. 

Τι έχει προσφέρει ωστόσο ο Έλληνας στη Λίβερπουλ στα μέχρι στιγμής παιχνίδια που έχει παίξει με τη Λίβερπουλ; Ο Τσίμι λοιπόν στις ευκαιρίες που φτιάχνει στο open play, κατά κύριο λόγο σεντράρει στο σημείο του πέναλτι. Για παράδειγμα στο περσινό παιχνίδι των «κόκκινων» με τη Γουέστ Χαμ ο Έλληνας μπακ είχε βρει τον Νούνιες σε εκείνο το σημείο και ο Ουρουγουανός έκανε τη σέντρα του γκολ. 

Το ίδιο κάνει και στις στατικές φάσεις μάλιστα. Οι επαφές του στο επιθετικό τρίτο είναι περισσότερες από του Ρόμπερτσον, κάτι που μπορεί να αλλάξει όταν μπαίνει στο γήπεδο πιο αργά και η Λίβερπουλ κυριαρχεί. Ωστόσο και πάλι αυτό που κοιτάει είναι να ανέβει ψηλά στο γήπεδο. 

Από την άλλη και στα αμυντικά του καθήκοντά είναι επιθετικός. Δεν φοβάται να βάλει το πόδι του στην μπάλα, κάτι που όμως τον «αναγκάζει» να κάνει τα τριπλάσια φάουλ απ' ότι κάνει ο Ρόμπερτσον (1,85 έναντι 0,68) ανά αγώνα. 

Σύμφωνα με το αφιέρωμα του Athletic, όταν ο Κλοπ αποφασίζει να παίξει με τρεις πίσω, τότε ο Έλληνας μπακ δεν μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα. Κι αυτό γιατί είναι περισσότερο επιθετικό μπακ, κάτι που στο συγκεκριμένο σύστημα τον κάνει τρίτο στόπερ και τον αφήνει πιο πίσω στο γήπεδο. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη διαφορά του με τον Ρόμπερτσον, ο οποίος είναι περισσότερο ευέλικτος και καλύτερος στα αμυντικά του καθήκοντα. 

Η Λίβερπουλ θέλει να πάρει έναν αριστεροπόδαρο στόπερ, ο οποίος να μπορεί να παίξει και στόπερ. Ο λόγος είναι προφανής, αφού τόσο ο Τζο Γκόμεζ όσο και ο Ζοέλ Ματίπ δεν είναι στα καλύτερά τους. Ο Ρόμπερτσον μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή τη θέση, άλλωστε έχει παίξει και στην Εθνική Σκωτίας με τον Τίρνι να παίζει στα άκρα. 

Μετά το «σκάνδαλο» στο Τότεναμ - Λίβερπουλ, η PGMOL ανακοίνωσε αλλαγές στην επικοινωνία μεταξύ του διαιτητή και της ομάδας VAR
PREMIER LEAGUE

12:39 - 09.10.2023

Μετά το «σκάνδαλο» στο Τότεναμ - Λίβερπουλ, η PGMOL ανακοίνωσε αλλαγές στην επικοινωνία μεταξύ του διαιτητή και της ομάδας VAR

Μετά από το περιστατικό στον αγώνα Τότεναμ - Λίβερπουλ, η PGMOL προχώρησε σε αλλαγές στη διαδικασία λήψης μιας απόφασης μέσω ελέγχου του VAR.

Αν λοιπόν ο Έλληνας μπακ μπορέσει να ανταπεξέλθει και εκεί, τότε ο «Τσίμι» θα δικαιολογήσει την επιλογή του Κλοπ να τον ανανεώσει.