Τσούμπερ - Ιωαννίδης: Από game changers, βασικοί και πρωταγωνιστές

Τσούμπερ - Ιωαννίδης: Από game changers, βασικοί και πρωταγωνιστές

Ο Στίβεν Τσούμπερ έχει χαρίσει στην ΑΕΚ δώδεκα βαθμούς και ο Φώτης Ιωαννίδης 18 στον Παναθηναϊκό. Οι δύο ποδοσφαιριστές είναι το τελευταίο διάστημα οι λυτρωτές της ομάδας τους.

Παναθηναϊκός και ΑΕΚ κοντράρονται στη Λεωφόρο το βράδυ της Κυριακής (30/4,20:00) στο ντέρμπι της χρονιάς στο πλαίσιο της έβδομης αγωνιστικής των play offs της Stoiximan Super League. Οι δυο ομάδες είναι συγκάτοικοι στην κορυφή της βαθμολογίας με 75 βαθμούς και το αποτέλεσμα του ματς ίσως κρίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον φετινό πρωταθλητή. Κατά γενική ομολογία οι «πράσινοι» και οι «κιτρινόμαυροι» διαθέτουν τις καλύτερες ομάδες τη φετινή σεζόν και όποια και να κόψει πρώτη το νήμα σε μερικές εβδομάδες το αξίζει. 

Ρίχνοντας κανείς μία ματιά στην έως τώρα πορεία και τα αποτελέσματα των δύο ομάδων διαπιστώνει πως τόσο ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς όσο και ο Ματίας Αλμέιδα πήραν πολλά πράγματα από αρκετούς ποδοσφαιριστές τους και αυτή είναι άλλωστε και η επιτυχία ενός προπονητή. Να μπορεί να πάρει το καλύτερο δυνατό από κάθε «εργαλείο» του και εκείνο να είναι έτοιμο ανά πάσα ώρα και στιγμή να προσφέρει στην ομάδα του. 

«Αν βάλεις σε ένα αυτοκίνητο λάθος καύσιμο, δεν πρόκειται να πάει πολύ μακριά. Για έναν άνθρωπο είναι ακριβώς το ίδιο. Πρέπει να τον προετοιμάσεις σωστά», τάδε έφη ο Αρσέν Βενγκέρ. Με τον Στίβεν Τσούμπερ το τελευταίο διάστημα να είναι on fire και να σώζει την ΑΕΚ προερχόμενος από τον πάγκο και τον Φώτη Ιωαννίδη να είναι ο από μηχανής Θεός του Παναθηναϊκού τότε τα λόγια του Αλσατού προπονητή λειτούργησαν ως «ευαγγέλιο» για τον Ματίας Αλμέιδα και τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς αντίστοιχα. 

Το «10» το καλό της ΑΕΚ και οι δώδεκα βαθμοί από τα πόδια του  

Ήταν περίπου τέτοια εποχή όταν ο Ματίας Αλμέιδα, ο οποίος είχε πρωτο-αναλάβει τότε την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ έδωσε το «οκ» ώστε η «Ένωση» να βγάλει από το ταμείο της ένα ποσό της τάξεως του 1,6 εκατομμυρίων ευρώ για να ενεργοποιήσει την οψιόν αγοράς τον Στίβεν Τσούμπερ από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Πολύς κόσμος τότε «μάγκωσε» με αυτή την απόφαση. Ένα χρόνο σχεδόν μετά ο Ελβετός μεσοεπιθετικός διέψευσε τους... haters και δικαίωσε απόλυτα τον προπονητή του για την επιλογή του. 

«Είμαι πολύ ευτυχισμένος για τον Τσούμπερ, δεν έχει παίξει πολλές φορές βασικός μετά τον τραυματισμό του αλλά έδειξε επαγγελματισμό. Του αξίζει βραβείο συναδελφικότητας. Γενικά μου αρέσει όταν λειτουργούμε σαν ομάδα και βρίσκουμε ευκαιρίες», δήλωσε ο Ματίας Αλμέιδα μετά το 3-1 με τον Άρη στην «OPAP Arena» και απόλυτο πρωταγωνιστή της «Ένωσης» τον Ελβετό μεσοεπιθετικό. 

Ο Στίβεν Τσούμπερ ταλαιπωρήθηκε στην αρχή της χρονιάς και στο τέλος αυτής βλέπει τη ρόδα να γυρίζει. Ο διεθνής Ελβετός μεσοεπιθετικός του Δικέφαλου, ο οποίος αποφάσισε να μην πάει στο Μουντιάλ του Κατάρ για να επανέλθει στην καλύτερή του αγωνιστική... έκδοση, είναι από τη μέρα που επέστρεψε στο 100% (μετά την επέμβαση και αποκατάσταση στους κοιλιακούς προσαγωγούς) εκ των κορυφαίων της ΑΕΚ

Όλα ξεκίνησαν στις 22 Ιανουαρίου. Ο Τσούμπερ μπαίνει ως αλλαγή στο 74΄ στο εκτός έδρας ματς με τον Ιωνικό και ενώ η ΑΕΚ βρίσκεται πίσω στο σκορ 1-0. Στο 90+2' ο Ελβετός θα χαρίσει στην ομάδα του τη νίκη 2-1 με ένα φοβερό γκολ, αφού ενδιάμεσα (82΄) είχε ισοφαρίσει ο Βίντα. Με το πρώτο του φετινό γκολ έδωσε ένα τεράστιο «διπλό» για την Ένωση στη Νίκαια και η ΑΕΚ διατήρησε την επαφή της με τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό

Λίγες μέρες μετά και συγκεκριμένα στις 8 Μαρτίου ο Τσούμπερ θα είναι ξανά καθοριστικός για τους «κιτρινόμαυρους». Ξεκινά βασικός στο εξ αναβολής ματς με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι. Στο 32΄ με δεξί σουτ διαμορφώνει το τελικό 0-1 και η ΑΕΚ ανεβαίνει στην κορυφή της βαθμολογίας, με ένα βαθμό περισσότερο από τον Παναθηναϊκό

Στις 9 Απριλίου η ΑΕΚ φιλοξενεί τον Άρη στην «OPAP Arena». Η «Ένωση» προηγήθηκε με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Γκαρσία στο 36'. Οι φιλοξενούμενοι απάντησαν προσωρινά με τον Ιτούρμπε πριν από την εκπνοή του πρώτου μέρους στο 45+1'. Ο Ματίας Αλμέιδα κάνει «μαζεμένες» αλλαγές στο 60΄ και μία από αυτές είναι ο Τσούμπερ. Ο Ελβετός μεσοεπιθετικός στο 82΄ με απίθανο γκολ δίνει ξανά τη λύση, ενώ στις καθυστερήσεις διαμορφώνει το τελικό 3-1, κρατώντας την ομάδα του στην κορυφή.

Τέλος, την περασμένη Τετάρτη (26/4) στο ντέρμπι της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια ο Στίβεν Τσούμπερ δίνει το προβάδισμα στην ομάδα του στο 21΄για να ακολουθήσει ο θρίαμβος της «Ένωσης», καθώς επικράτησε με 4-0. 

Η καλύτερη άμυνα κόντρα στην καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος με έπαθλο τον... τίτλο
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

11:24 - 29.04.2023

Η καλύτερη άμυνα κόντρα στην καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος με έπαθλο τον... τίτλο

Στο Κυριακάτικο ντέρμπι της Λεωφόρου (30/4, 20:00), η καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος (Παναθηναϊκός) θα αντιμετωπίσει την καλύτερη επίθεση (ΑΕΚ) με αμφότερο στόχο τη νίκη που θα δώσει... μισό τίτλο.

Το «7» του Παναθηναϊκού έχει κρίνει οκτώ ματς και έχει χαρίσει 18 βαθμούς στους «πράσινους»

«Ο Φώτης και πέρυσι έπαιξε σε όλα τα παιχνίδια. Εχει ποιότητα και μέλλον μπροστά του. Δεν υπάρχουν άλλοι Έλληνες φορ στην Ελλάδα. Έχει αυτοπεποίθηση. Φαίνεται πως παρότι δεν ξεκινάει βασικός, μπορεί να το διαχειριστεί και ο τρόπος που δουλεύει και μπαίνει στο ματς είναι ουσιαστικός. Εχει σωστό τρόπο σκέψης και αυτό βγαίνει και στον αγωνιστικό χώρο», δήλωσε τον περασμένο Νοέμβριο ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς για τον Ιωαννίδη λίγες ώρες μετά τα ματς του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό και τον Παναιτωλικό, που ο Έλληνας επιθετικός έβαλε το... χέρι του. 

Άραγε υπάρχει μεγαλύτερη δικαίωση για έναν ποδοσφαιριστή από αυτά τα λόγια του προπονητή του; Ο Ιωαννίδης μπορεί να ήταν στην κατάταξη των επιθετικών πίσω από τον Σπόραρ αλλά βγήκε μπροστά για την ομάδα του. Από τις 6 Νοεμβρίου και το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο, διανύει ένα πεντάμηνο εξαιρετικό με τη φανέλα των «πράσινων».

Ο 23χρονος Έλληνας επιθετικός περνά ως αλλαγή στο 87' με το σκορ 0-1 υπέρ των Πειραιωτών. Μέσα σε λίγα λεπτά έκανε τη δουλειά του. Κέρδισε πέναλτι, ο Σπόραρ το εκτέλεσε εύστοχα, ο Παναθηναϊκός πήρε το βαθμό της ισοπαλίας κόντρα στον «αιώνιο» αντίπαλο και παρέμεινε αήττητος και πρωτοπόρος.

Στις 9 του μήνα στο Αγρίνιο ο Φώτης Ιωαννίδης, που έρχεται ξανά από τον πάγκο είναι και πάλι ο πρωταγωνιστής για την ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Στο 78' ο Έλληνας φορ θα στείλει τη μπάλα στα δίχτυα της εστίας του Παναιτωλικού και ο Παναθηναϊκός θα φύγει με ένα πολύ σπουδαίο «διπλό» και τρεις πολύτιμους βαθμούς.

Τέσσερα βράδια μετά οι «πράσινοι» υποδέχονται τον Ατρόμητο στη Λεωφόρο στο τελευταίο ματς πριν τη διακοπή του πρωταθλήματος λόγω Μουντιάλ. Ο Παναθηναϊκός παρά τις ευκαιρίες που δημιουργεί δεν καταφέρνει να βρει γκολ μέχρι το 79'. Ένα λεπτό αργότερα ο Ιωαννίδης, που είχε περάσει στον αγωνιστικό χώρο στο 64΄, θα νικήσει τον Γιαννιώτη και θα ανοίξει το σκορ για τους γηπεδούχος. Ο Μάγκνουσον με φοβερή εκτέλεση φάουλ θα διαμορφώσει το τελικό 2-0.

Στις 21 Δεκεμβρίου ο Ιωαννίδης παίρνει φανέλα βασικού από τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς στο ματς του Παναθηναϊκού με τον Ιωνικό στη Νίκαια. Από δική του ενέργεια, ο Μπερνάρ θα πάρει το «ριμπάουντ» στη απόκρουση του Χουτεσιώτη στο σουτ του Έλληνα φορ και θα ανοίξει το σκορ για το «τριφύλλι». Πάντως ο Παναθηναϊκός θα ισοφριστεί από τους γηπεδούχους στο 84' με το γκολ του Άοσμαν και θα καταγράψει την πρώτη του «γκέλα» στο πρωτάθλημα. 

Φτάνουμε στις 28 Δεκεμβρίου. Ο Παναθηναϊκός φιλοξενεί τον ΟΦΗ. Μολονότι η κρητική ομάδα αγωνίζεται με 10 ποδοσφαιριστές από το 8΄μετά την αποβολή του Γιοχού, «σοκάρει» τους «πράσινους» και παίρνει προβάδισμα στο σκορ με τον Λάρσον στο 58'. Δύο λεπτά αργότερα ο Ιωαννίδης περνά ως αλλαγή. Στις καθυστερήσεις του ματς είναι ξανά εκείνος που θα σώσει την ομάδα του. Μετά από μία πολύ όμορφη ενέργεια και φοβερό σουτ με το αριστερό θα στείλει τη μπάλα στα δίχτυα της εστίας του ΟΦΗ και θα δώσει το βαθμός της ισοπαλίας στο «τριφύλλι».

Χάρη στα δύο γκολ του Ιωαννίδη στο 49' και στο 63' (πεν.) ο Παναθηναϊκός στις 12 Μαρτίου παίρνει ένα ακόμα σημαντικό «διπλό». Νικά με 2-0 τον Ατρόμητο στο πλαίσιο της τελευταίας αγωνιστικής της κανονικής διάρκειας της Super Leagueσε και τερματίζει πρώτος στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, γεγονός που μπορεί να κρίνει και τον πρωταθλητή σε μερικές μέρες από τώρα.

Το ημερολόγιο δείχνει 23 Απριλίου και ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται απο τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα για την πέμπτη αγωνιστική των play offs. Ο Μπερνάρ «παγώνει» την Τούμπα με ένα πανέμορφο γκολ αλλά ο Αουγκούστο στο 85΄ φέρνει το ματς στα ίσα. Δύο λεπτά αργότερα, ο Ιωαννίδης που είχε περάσει ως αλλαγή στον αγώνα στο 70΄ θα ανατραπεί στη μεγάλη περιοχή από τον Ζίβκοβιτς. Την εκτέλεση θα την αναλάβει ο ίδιος. Ο 23χρονος επιθετικός θα νικήσει από την «άσπρη βούλα» τον Κοτάρσκι και ο Παναθηναϊκός θα φύγει με το «διπλό» από τη Θεσσαλονίκη και θα παραμείνει στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα για ακόμα μία εβδομάδα.

Φθάνουμε στις 26 Απριλίου. Ο Παναθηναϊκός δοκιμάζεται στο Βόλο για την έκτη αγωνιστική του μίνι πρωταθλήματος. Μετά από ένα ημίχρονο χωρίς γκολ, ο Ιωαννίδης στα πρώτα δευτερόλεπτα του δευτέρου μέρους θα στείλει τη μπάλα στα δίχτυα των Θεσσαλών και θα δώσει προβάδισμα στην ομάδα του, διώχνοντας παράλληλα και το άγχος. Ο Σπόραρ στο 65' θα διαμορφώσει το τελικό 0-2. 

Πέρα από λυτρωτές των ομάδων τους, ο Τσούμπερ και ο Ιωαννίδης έχουν ακόμα ένα κοινό. Ο Ελβετός μεσοεπιθετικός δεν έχει σκοράρει απέναντι στον Παναθηναϊκό και ο Έλληνας φορ δεν έχει «πληγώσει» την ΑΕΚ. Μένει να δούμε αν σε λίγες ώρες θα σπάσουν το ρόδι....