Ο Τζάνι Ινφαντίνο ανακρίθηκε για τις ποινικές καταγγελίες εις βάρος του
i

Τζιάνι Ινφαντίνο/©Intime

Ο Τζάνι Ινφαντίνο ανακρίθηκε για τις ποινικές καταγγελίες εις βάρος του

Sportal newsroom 09:20 - 11.01.2023 / Ανανεώθηκε: 09:32 - 11.01.2023

Ο πρόεδρος της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο συναντήθηκε με τους εισαγγελείς στην Ελβετία την Τρίτη (10/01) στο πλαίσιο της ποινικής τους έρευνας για τις άγνωστες συναντήσεις του με τον γενικό εισαγγελέα της χώρας.

Πριν από τρία χρόνια ασκήθηκε ποινική δίωξη στον πρόεδρο της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο, αλλά και τον πρώην υπεύθυνο σε θέματα διαφθοράς της παγκόσμιας ομοσπονδίας, Μικαέλ Λομπέρ. Οι αρχές που επιβλέπουν ομοσπονδιακούς εισαγγελείς της Ελβετίας, είχα ανακοινώσει τότε ότι ο έκτακτος εισαγγελέας, Στέφαν Κέλερ, του οποίου ζητήθηκε άδεια να αρχίσει τις διαδικασίες εναντίον του γενικού εισαγγελέα, βρήκε ενδείξεις εγκληματικών πράξεων στις συγκεκριμένες συναντήσεις. Πάντως και ο Ινφαντίνο και ο Λομπέρ είχαν προηγουμένως αρνηθεί οποιαδήποτε κατηγορία.

Η πρώτη χώρα που αποδέχθηκε την πρόταση του Ινφαντίνο να ονομάσει ένα γήπεδο με το όνομα του Πελέ
REST OF THE WORLD

09:49 - 05.01.2023

Η πρώτη χώρα που αποδέχθηκε την πρόταση του Ινφαντίνο να ονομάσει ένα γήπεδο με το όνομα του Πελέ

Η πρόταση του προέδρου της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο για κάθε χώρα να ονομάσει ένα στάδιο με το όνομα του θρύλου της Βραζιλίας Πελέ έχει ήδη γίνει αποδεκτή από ένα έθνος.

Η FIFA σε επίσημη δήλωσή της, «χαιρέτισε» την απόφαση διορισμού «χωρίς καμία καθυστέρηση» του Στεφάν Κελέρ στην υπόθεση. Η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία είχε τονίσει πως «...θα συνεχίσει την πλήρη και διάφανη συνεργασία του με τις ελβετικές αρχές. Είναι προς το συμφέρον της FIFA να αντιμετωπιστούν οι ανώνυμες καταγγελίες το συντομότερο δυνατόν». Παράλληλα, τόνισε πως και στο παρελθόν ο Τζιάνι Ινφαντίνο ήταν στόχος τέτοιων αβάσιμων κατηγοριών. 

Η υπόθεση έρχεται τώρα ξανά στο προσκήνιο, καθώς την Τρίτη (10/01) ο πρόεδρος της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο συναντήθηκε με τους ειδικούς εισαγγελείς στην Ελβετία την Τρίτη στο πλαίσιο της ποινικής τους έρευνας για τις άγνωστες συναντήσεις του με τον γενικό εισαγγελέα της χώρας κατά τη διάρκεια μιας ευρύτερης έρευνας με αξιωματούχους ποδοσφαίρου. Αυτή τη φορά όμως η FIFA αρνήθηκε να σχολιάσει το οτιδήποτε. 

Ο Ινφαντίνο πρόκειται να επανεκλεγεί για τετραετή προεδρική θητεία σε εκλογική συνάντηση στις 16 Μαρτίου στη Ρουάντα. Ωστόσο, ο απαράμιλλη υποψηφιότητά του πρέπει να περάσει τον έλεγχο καταλληλότητας και ακεραιότητας της FIFA. Ο Μπλάτερ και ο Μισέλ Πλατινί, το πρώην αφεντικό του Ινφαντίνο στην ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική οργάνωση UEFA, αθωώθηκαν πέρυσι από Ελβετό ομοσπονδιακό δικαστή για οικονομικές αδικίες με χρήματα της FIFA. Αυτή η υπόθεση ήρθε σε δίκη σχεδόν επτά χρόνια μετά την εμφάνιση των καταγγελιών, οι οποίες απομάκρυναν τον Πλατινί από τον αγώνα για τη διαδοχή του Μπλάτερ. Στη συνέχεια, ο Ινφαντίνο έγινε υποψήφιος του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου για την προεδρία της FIFA.