Η UEFA σχεδιάζει δραστική αλλαγή κανόνων που θα μπορούσε να καταστρέψει τις ομάδες της Premier League

Αλεξάντερ Τσέφεριν

i

Αλεξάντερ Τσέφεριν/PrtScr

Η UEFA σχεδιάζει δραστική αλλαγή κανόνων που θα μπορούσε να καταστρέψει τις ομάδες της Premier League

Κώστας Τόπας 15:48 - 27.04.2023 / Ανανεώθηκε: 15:48 - 27.04.2023

Ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν τόνισε πως είναι υπέρ για την εισαγωγή ενός ανώτατου ορίου αποδοχών στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, όπως συμβαίνει με το salary cap στο ΝΒΑ.

Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, πρότεινε μια δραστική αλλαγή κανόνα που θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις σε ομάδες όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Λίβερπουλ. Συγκεκριμένα πρότεινε τον περιορισμό των δυνατοτήτων κερδών των παικτών στην Ευρώπη με την εισαγωγή ενός ανώτατου ορίου αποδοχών.

Μιλώντας στο αμερικανικό podcast των «Men in Blazers», ο επικεφαλής της UEFA παραδέχτηκε ότι το διοικητικό όργανο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου σκόπευε να φέρει το ανώτατο όριο αποδοχών το συντομότερο δυνατό.

«Από το 2024, οι σύλλογοι δεν μπορούν να ξοδεύουν περισσότερο από το 70% των εσόδων σε μισθούς και μεταγραφές, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Γιατί αν τα έσοδα είναι 5 δισεκατομμύρια, το 70% είναι πολύ. Είναι ένας τρόπος προστασίας της αξίας των διοργανώσεων, αν οι ίδιοι πέντε κερδίζουν πάντα, δεν έχει νόημα», εξήγησε o Τσέφεριν αναφερόμενος στην ανώτερη οικονομική δυνατότητα των αγγλικών συλλόγων.

Τα μυθικά ρεκόρ που έχουν απομείνει για να «σπάσει» το νορβηγικό «Cyborg» της Σίτι (vid)
PREMIER LEAGUE

13:40 - 27.04.2023

Τα μυθικά ρεκόρ που έχουν απομείνει για να «σπάσει» το νορβηγικό «Cyborg» της Σίτι (vid)

Σκόρερ το βράδυ της Τετάρτης (26/04) για 33η φορά στη σεζόν στην Premier League, ο Έρλινγκ Χάαλαντ έχει ακόμα επτά αγώνες για να καταχωρήσει το όνομά του σε περισσότερα θρυλικά ρεκόρ του αγγλικού πρωταθλήματος.

«Πρέπει να είναι μια συλλογική σύμβαση, με όλα τα πρωταθλήματα και την UEFA. Αλλά όλοι συμφωνούν, σύλλογοι μεγάλοι, μικροί, ιδιώτες, δισεκατομμυριούχοι», τόνισε χαρακτηριστικά ενώ, οι παίκτες έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους. «Ζητούν συνεχώς από τους παίκτες να παίξουν όλο και περισσότερο, δημιουργούν νέες διοργανώσεις, επεκτείνουν άλλες, δημιουργώντας περισσότερα χρήματα. Ο περιορισμός των μισθών όσων δημιουργούν το προϊόν για να επωφεληθούν άλλοι δεν είναι λύση», προειδοποίησε ο Μαχέτα Ματέο Μολάνγκο, επικεφαλής της Ένωσης Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών (PFA) για την Αγγλία και την Ουαλία.

Επιπτώσεις στην Premier League

Οι σύλλογοι της Premier League, ειδικότερα, θα επηρεαστούν από τέτοια μέτρα, με ομάδες όπως η Τσέλσι, η Μάντσεστερ Σίτι, η Γιουνάιτεντ και η Λίβερπουλ να πιστεύεται ότι έχουν μερικούς από τους υψηλότερους μισθούς στον κόσμο. Σύμφωνα με το Spotrac, οι εκτιμώμενες συνολικές δαπάνες της Γιουνάιτεντ για μισθούς αυτή τη σεζόν θα ανέλθουν σε 211.875.000 £, που είναι το δεύτερο υψηλότερο πίσω από την Τσέλσι. Εν τω μεταξύ, η Λίβερπουλ φέρεται να έχει την τέταρτη υψηλότερη δαπάνη για μισθούς παικτών, αφού αναμένεται να δαπανήσει 158.788.000 £ σε μισθούς αυτή τη θητεία.