Αυτό είναι το εντυπωσιακό MetLife Stadium, το γήπεδο που θα φιλοξενήσει τον τελικό του Μουντιάλ 2026
i

© photo by VIEW press / Getty Images / Ideal Images

Αυτό είναι το εντυπωσιακό MetLife Stadium, το γήπεδο που θα φιλοξενήσει τον τελικό του Μουντιάλ 2026

Γιάννης Λιβανός 10:48 - 06.02.2024

Η FIFA επέλεξε το MetLife Stadium, έδρα των NFL Franchises New York Giants και New York Jets, για να φιλοξενήσει τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2026, τριάμισι χρόνια μετά την κατάκτηση του τροπαίου από τον Λιονέλ Μέσι στο Κατάρ.

Ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2026 θα διεξαχθεί επίσημα στο στάδιο MetLife του Νιου Τζέρσεϊ.

Μετά την καθηλωτική διοργάνωση του 2022 στο Κατάρ, το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 θα διεξαχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Μεξικό και τον Καναδά. Η επιστροφή στο καλοκαιρινό πρόγραμμα θα δει 16 διαφορετικές πόλεις να φιλοξενούν αγώνες κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος στον πλανήτη.

H FIFA μάλιστα επέλεξε το MetLife Stadium για να φιλοξενήσει τον τελικό-ορόσημο στις 19 Ιουλίου 2026. Τα συναρπαστικά νέα ανακοινώθηκαν την Κυριακή (04/02) από τον πρόεδρο της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο, μαζί με τον ράπερ Drake και την Κίμ Καρντάσιαν.

Το MetLife Stadium φιλοξενεί τις ομάδες του NFL, τους New York Giants και τους New York Jets. Βρίσκεται στο East Rutherford του Νιου Τζέρσι και χωράει 82.500 φιλάθλους, καθιστώντας το το μεγαλύτερο στάδιο αμερικανικού ποδοσφαίρου στη χώρα.

Οι δύο ομάδες μοιράζονταν προηγουμένως το στάδιο Giants στο East Rutherford, προτού επιλέξουν να χτίσουν το νέο γήπεδο, όπου η κατασκευή ξεκίνησε το 2007 και ολοκληρώθηκε το 2010, ακριβώς δίπλα του. Σχεδιάστηκε με γνώμονα τις προτιμήσεις των δύο franchises, με τους Giants να προτιμούν μια παραδοσιακή εμφάνιση με εκτεθειμένο ατσάλινο σκελετό, ενώ οι Jets προτίμησαν μια κομψή και μοντέρνα εμφάνιση με έμφαση στο μέταλλο και το γυαλί.

Το MetLife Stadium συνέχισε να φιλοξενεί το Super Bowl το 2014, αποτελώντας το πρώτο ανοιχτό γήπεδο που το έκανε χειμώνα, όταν ο καιρός είναι κρύος. Ο Μπρούνο Μαρς ηγήθηκε του σόου του ημιχρόνου και «έδωσε την σκυτάλη» στους Red Hot Chilli Peppers, οι οποίοι κατακρίθηκαν ως «περιττή και ξεπερασμένη» παρουσία.

Έκτοτε το MetLife έχει φιλοξενήσει και άλλες συναυλίες υψηλού προφίλ, όπως εκείνες των Taylor Swift, Coldplay, Ed Sheeran και U2.

Η FIFA αρχικά προσανατολιζόταν να επιλέξει το στάδιο AT&T των Dallas Cowboys για να φιλοξενήσει τον τελικό της διοργάνωσης, αλλά επηρεάστηκε από τον ανησυχητικό καύσωνα στο Τέξας που έζησε πέρυσι την ίδια εποχή.

Το MetLife Stadium έχει επίσης φιλοξενήσει ποδοσφαιρικούς αγώνες στο παρελθόν, με το ρεκόρ προσέλευσης να σημειώνεται κατά τη διάρκεια της φιλικής αναμέτρησης της Άρσεναλ και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πριν από την προετοιμασία στις 22 Ιουλίου 2023. Πάνω από 82.000 οπαδοί προσήλθαν για να παρακολουθήσουν τους «κόκκινους διαβόλους» να επικρατούν των αντιπάλων τους σε ένα ματς που θύμιζε Premier League.

Το προηγούμενο στάδιο των New York Giants και New York Jets, Giants Stadium είχε και αυτό φιλοξενήσει αγώνες Παγκοσμίου Κυπέλλου, αφού σε αυτό είχαν διοργανωθεί επτά αγώνες στο τουρνουά του 1994. Ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα παιχνίδια ήταν η νίκη της Ιταλίας επί της Βουλγαρίας με 2-1 στον ημιτελικό, όπου ο Ρομπέρτο Μπάτζιο πέτυχε δύο γκολ μέσα σε λίγα λεπτά για να οδηγήσει την ομάδα του στον τελικό. 

Το MetLife Stadium διαθέτει εγκαταστάσεις τελευταίας τεχνολογίας. Φημίζεται για την εκπληκτική αρχιτεκτονική του, προσφέροντας ως φόντο τη θέα του εκθαμβωτικού ορίζοντα του Μανχάταν. Καλύπτει περισσότερα από 2,1 εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια και διαθέτει περίπου 28.000 θέσεις στάθμευσης, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τις μάζες που θα κατακλύσουν τον τελικό του Μουντιάλ του 2026. Υπάρχουν επίσης 200 σουίτες σε τέσσερα επίπεδα και αρκετοί χώροι κλαμπ.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το στάδιο αυτό προσαρμόζεται σε όποια ομάδα παίζει εκεί, αλλάζοντας τα φώτα και τη διακόσμησή του. Αυτό συμβαίνει χάρη στο ουδέτερο σκηνικό του, το οποίο μπορεί εύκολα να αλλάξει για να φιλοξενήσει κάθε χώρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου που αγωνίζεται σε κάθε συγκεκριμένη ημέρα. Χρησιμοποιεί επίσης ένα επιθετικό πρόγραμμα ενεργειακής απόδοσης, το οποίο περιλαμβάνει ηλιακούς συλλέκτες για την παραγωγή μέρους της ηλεκτρικής ενέργειας. 

Ωστόσο, ακόμη και με όλες τις πολυτέλειες που προσφέρονται, οι οπαδοί του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα ασχοληθούν περισσότερο με την ποιότητα του ποδοσφαίρου που θα παρουσιαστεί. Αυτό οφείλεται στην κληρονομιά της παλλόμενης διοργάνωσης του 2022 στο στάδιο Λουσαΐλ του Κατάρ. Η Αργεντινή του Μέσι και η Γαλλία του Εμπαπέ προσέφεραν ένα συγκλονιστικό παιχνίδι, που οδηγήθηκε στην παράταση και έπειτα το 3-3 εκεί, η νοτιοαμερικανική χώρα κέρδισε στα πέναλτι.