Χάαλαντ: Το νορβηγικό άτι των ρεκόρ, που «έσβησε» Ρονάλντο και Μέσι (pics & vids)
i

Έρλινγκ Χάαλαντ/ © Twitter

Χάαλαντ: Το νορβηγικό άτι των ρεκόρ, που «έσβησε» Ρονάλντο και Μέσι (pics & vids)

Ελένη Ανδρικοπούλου 13:38 - 02.01.2023 / Ανανεώθηκε: 14:28 - 03.01.2023

Ο Έρλινγκ Χάαλαντ, που αμφισβητήθηκε από πολλούς τον Ιούλιο, λίγους μήνες μετά έχει κάνει τον ποδοσφαιρικό πλανήτη να υποκλίνεται.

Στις 13 Ιουνίου 2022 η Μάντσεστερ Σίτι ανακοινώνει την απόκτηση του Έρλινγκ Χάαλαντ. Η μεταγραφή του ήταν γνωστή από τον Μάη αλλά στις αρχές του καλοκαιριού πήρε και επίσημη μορφή. Ο Νορβηγός «killer» μετακόμισε από το Ντόρτμουντ στο Μάντσεστερ έναντι 60+40 εκατομμυρίων ευρώ, ως μία από τις μεγαλύτερες «μετακινήσεις» της καλοκαιρινής περιόδου. 

Ο Έρλινγκ Χάαλαντ υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο, βάζει 470.000 ευρώ στην τσέπη του την εβδομάδα και φυσικά συγκαταλέγεται στους πιο ακριβοπληρωμένους ποδοσφαιριστές της Premier League. «Είναι ένας από τους καλύτερους. Είχα πολλούς πολύ καλούς επιθετικούς κι ο Έρλινγκ είναι ένας από αυτούς», δήλωσε ο Πεπ Γκουαρδιόλα στους δημοσιογράφους την παραμονή του αγώνα της Σίτι με την Κοπεγχάγη για την τέταρτη αγωνιστικών των ομίλων του Champions League.

Ο Νορβηγός στράικερ, γεννημένος στις 21 Ιουλίου 2000 στο Λιντς, έκανε ντεμπούτο με την Μάντσεστερ Σίτι στον τελικό του Community Shield στις 30 Ιουλίου 2022. Οι «πολίτες» ηττήθηκαν με 3-1 από την Λίβερπουλ, σε αγώνα που ο υψηλόσωμος φορ των πρωταθλητών Αγγλίας σπατάλησε μια πολύ καλή ευκαιρία για γκολ και χαρακτηρίστηκε από πολλούς «άμπαλος» και «χασογκόλης». 

Ο Έρλινγκ Χάαλαντ δεν άργησε πολύ να «κλείσει στόματα». Στις 7 Αυγούστου ο 22χρονος φορ κάνει ντεμπούτο με τη φάνελα της Σίτι στην Premier League. Η ομάδα του Πεπ Γκουραδιόλα επικράτησε για την πρώτη αγωνιστική του αγγλικού πρωταθλήματος με 2-0. Μαντέψτε ποιος σκόραρε. Με τα δύο γκολ που σημείωσε ο Νορβηγός στράικερ εναντίον των Λονδρέζων, έγινε μόλις ο δεύτερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της Μάντσεστερ Σίτι, ο οποίος βρήκε δίχτυα εις διπλούν στην «παρθενική» του εμφάνιση στην Premier League, μετά τον σπουδαίο Σέρχιο Αγουέρο (είχε σημειώσει ανάλογη «εκκίνηση» τον Αύγουστο του 2011).

Τιερί Ανρί: «Ο Χάαλαντ είναι ένας επιθετικός παλιάς κοπής. Πιστεύω ότι θα πετύχει έξι γκολ σε κάποιο παιχνίδι της Μάντσεστερ Σίτι επειδή δημιουργούν τεράστιες ευκαιρίες σε κάθε ματς που δίνουν»

O Έρλινγκ Χάαλαντ έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της Premier League που χρειάστηκε μόλις οκτώ αγωνιστικές για να πετύχει τρία χατ τρικ.

Επιπλέον, ο Χάαλαντ σκόραρε στην αναμέτρηση της Σίτι με τη Λίβερπουλ για το Carabao Cup και πλέον έχει βάλει γκολ στο ντεμπούτο του σε επτά συνολικά διοργανώσεις στην καριέρα του! (Κύπελλο Νορβηγίας, Champions League, Μπουντεσλίγκα, Κύπελλο Γερμανίας, Σούπερ Καπ Γερμανίας, Πρέμιερ Λιγκ και Λιγκ Καπ). 

Στον εκτός έδρας αγώνα των «πολιτών» με τη Λιντς για την 17η αγωνιστική της Premier League ο Έρλινγκ Χάαλαντ πέτυχε δύο γκολ και έφθασε τα 20 στο πρωτάθλημα σε 14 εμφανίσεις (26 γκολ σε 20 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις) και ξεπέρασε μάλιστα την επιθετική συγκομιδή του πατέρα του σε επίπεδο Premier League (18 γκολ σε 181 συμμετοχές). Ο Νορβηγός φορ έγινε ο ποδοσφαιριστής που το έκανε πιο γρήγορα από κάθε άλλον. 

https://www.youtube.com/watch?v=H13HwtX2aEs

Ο Κέβιν Φίλιπς χρειάστηκε 21 παιχνίδια για να φτάσει αυτό τον αριθμό τερμάτων, ο Άντι Κόουλ χρειάστηκε 23 παιχνίδια, ενώ από 26 χρειάστηκαν οι Φαν Νιστελρόι, Ντιέγκο Κόστα και Τόνι Γεμπόα. Να σημειώσουμε ότι ο Χάαλαντ έχει σκοράρει περισσότερα γκολ από όλη την Τσέλσι (20). 

Στις 2 Οκτωβρίου η Μάντσεστερ Σίτι επιβλήθηκε της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 6-3 στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής της Premier League. Τα γκολ για τους «πολίτες» σημείωσαν οι Φόντεν (3) και ο Χάαλαντ (3). Ο Νορβηγός «Killer» έγινε ο τρίτος ποδοσφαιριστής, που πετυχαίνει τρία γκολ στους «κόκκινους διαβόλους», μετά τους Χόρας Μπέιρν (1921) και Φράνσις Λι (1970) κι έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία των ντέρμπι του Μάντσεστερ, ο οποίος σκοράρει τρεις φορές σε ένα ματς.

Την ίδια στιγμή, ο Χάαλαντ «διέλυσε» τις επιδόσεις των Κριστιάνο Ρονάλντο και Λιονέλ Μέσι. Με τέρματα του κόντρα στην Γιουνάιτεντ έφθασε τα 173 στην καριέρα του, σε ηλικία 22 ετών (21/7/2000). Στην ίδια ηλικιακή περίοδο, ο CR7 είχε πετύχει 50 και ο Pulga 45 γκολ!

Τι άλλο έχει καταφέρει στην έως τώρα παρουσία του στον Μάντσεστερ ο Χάαλαντ; Ο Νορβηγός επιθετικός έχει σκοράρει 25 γκολ σε 20 εμφανίσεις υπό τις οδηγίες του Πεπ Γκουαρδιόλα. Αυτό είναι το γρήγορο διάστημα που οποιοσδήποτε ποδοσφαιριστής έχει φθάσει τα 25 γκολ υπό τον Ισπανό προπονητή σε κορυφαίους συλλόγους: 28 χρειάστηκε ο Λιονέλ Μέσι, 30 ο Σάμουελ Ετό, 35 ο Σέρχιο Αγουέρο και 41 ο Τιερί Ανρί. 

Λίγο πριν φύγει το 2022 ο Έρλινγκ Χαάλαντ βρήκε ξανά δίχτυα. Μπορεί η Έβερτον να πήρε το βαθμό κόντρα στην Μάντσεστερ Σίτι στο «Έτιχαντ» (1-1), όμως ο φορ των «πολιτών» με το γκολ που σημείωσε έφθασε τα 21 τέρματα σε 15 αναμετρήσεις και έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της Premier League που σημειώνει 21 γκολ πριν την αλλαγή του χρόνου, σε μια σεζόν. Τέλος, ο Έρλινγκ Χάαλαντ συμμετείχε άμεσα σε 100 γκολ σε 81 εμφανίσεις σε όλη την Πρέμιερ Λιγκ και τη γερμανική Μπουντεσλίγκα (82 γκολ, 18 ασίστ). 

Ντε Μπρόινε: «Μπορεί να φτάσει στα 700 ή στα 800 αν παραμείνει υγιής και συνεχίσει να κάνει τα πράγματα που κάνει καλά. Ο Έρλινγκ είναι επιθετικός κορυφαίου επιπέδου»

Ο Έρλινγκ Χάαλαντ είναι λακωνικός εκτός γηπέδου αλλά «μιλά» πολύ εντός αγωνιστικού χώρου. Η Μάντσεστερ Σίτι που για σχεδόν μία διετία έπαιζε χωρίς «καθαρό» 9άρι, πλέον έχει να υπερηφανεύεται πως στη γραμμή κρούσης της υπάρχει ο Νορβηγός. Υπήρχαν αρκετοί που φοβόντουσαν ότι ο 22χρονος φορ δεν θα ταίριαζε στους «πολίτες» ή δεν θα μπορούσε εύκολα να προσαρμοστεί στην Premier League. Μέσα σε ένα εξάμηνο ο Χάαλαντ έχει διώξει τους... φόβους!