Το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό ταλέντο του κόσμου κατέληξε σε κατάρα: Ένας μόνιμος κατήφορος μετά το Μουντιάλ της Βραζιλίας

Χάμες Ροντρίγκες

i

Χάμες Ροντρίγκες/ ©Intime

Το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό ταλέντο του κόσμου κατέληξε σε κατάρα: Ένας μόνιμος κατήφορος μετά το Μουντιάλ της Βραζιλίας

Γιώργος Ραφαήλ Γκόγκος 12:06 - 14.04.2023 / Ανανεώθηκε: 13:07 - 14.04.2023

Ο πρώτος σκόρερ του Μουντιάλ το 2014, με την απίθανη γκολάρα κόντρα στην Ουρουγουάη κι ένα αστείρευτο ταλέντο που δεν αξιοποιήθηκε σωστά ποτέ στην πορεία.

Τις τελευταίες ώρες, ο Χάμες Ροντρίγκες αποτελεί ένα από τα πιο πολυσυζητημένα ονόματα στην Ελλάδα. Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την πρόωρη λύση της συνεργασίας του με τον 31χρονο Κολομβιανό μεσοεπιθετικό, ο οποίος φεύγει από το Λιμάνι μετά από επτά μήνες θητείας γεμάτο σκαμπανεβάσματα. Από τον περασμένο Σεπτέμβρη μέχρι και σήμερα, αγωνίστηκε σε 23 αναμετρήσεις με την «ερυθρόλευκη» φανέλα, μετρώντας πέντε γκολ και έξι ασίστ.

Η «αποκάλυψη» του Χάμες στο Μουντιάλ του 2014

Το 2014, ο νεαρός τότε μεσοεπιθετικός, αποτέλεσε δίχως αμφιβολία ένα από τα πιο μεγάλα αν όχι το μεγαλύτερο ταλέντο του κόσμου. Οι εμφανίσεις με την φανέλα της Εθνικής Κολομβίας στο Μουντιάλ της Βραζιλίας του 23χρονου Χάμες, μας έκαναν να ασχολούμαστε όλοι με εκείνον και τα επιτεύγματά του.

Να θυμίσουμε, ο Κολομβιανός άσος ήταν ένα από τα πρόσωπα της διοργάνωσης, καθώς σκόραρε και στα πέντε ματς που έπαιξε, πέτυχε το καλύτερο τέρμα του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Βραζιλία και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με έξι γκολ. Επίσης, το συγκεκριμένο γκολ του κόντρα στην Ουρουγουάη κέρδισε το ΦΙΦΑ Βραβείο Πούσκας για το 2014.

Η μεταγραφή στη Ρεάλ Μαδρίτης

Στις 22 Ιουλίου του ίδιου έτους, δηλαδή λίγες μέρες μετά τη λήξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η Ρεάλ Μαδρίτης ανακοίνωσε τη μεταγραφή του παίκτη-αποκάλυψη εκείνης της σεζόν, ο οποίος τη δεδομένη χρονική στιγμή είχε απασχολήσει πολλούς ευρωπαϊκούς συλλόγους του κορυφαίου επιπέδου.

 Συγκεκριμένα, ο Φλορεντίνο Πέρεθ όντας «μαγεμένος» από την παράσταση του Χάμες Ροντρίγκες θα τον κάνει «βασιλιά», δίνοντας 90 εκατομμύρια ευρώ στη Μονακό. «Έφτασε ένα νέο ταλέντο που αποπνέει ποιότητα, ικανό να ηγηθεί μιας εξαιρετικής ομάδας της Κολομβίας. Είναι ένας παίκτης που ήταν μια από τις αποκαλύψεις του τελευταίου Μουντιάλ», είπε τότε ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, κάνοντας τον Χάμες τον τέταρτο πιο ακριβό παίκτη του κόσμου πίσω από τους Κριστιάνο Ρονάλντο, Γκάρεθ Μπέιλ και Λουίς Σουάρες.

Οι επτά μήνες του Χάμες στον Ολυμπιακό
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

14:19 - 13.04.2023

Οι επτά μήνες του Χάμες στον Ολυμπιακό

Ο Χάμες Ροντρίγκες αποτελεί παρελθόν από τον Ολυμπιακό μετά από επτά μήνες θητείας με την ερυθρόλευκη φανέλα, με τον Κολομβιανό σούπερ σταρ να «πληρώνει» την κακή εικόνα του το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Τα στατιστικά του στην πρώτη του τριετία στη Μαδρίτη

Στην πρώτη του χρονιά με τη φανέλα των «μερένγκες», ο 23χρονος τότε Κολομβιανός πραγματοποίησε εξαιρετική σεζόν, καθώς μέτρησε 17 γκολ και 18 ασίστ σε 46 εμφανίσεις. Την επόμενη σεζόν, ο Χάμες συνέχισε τις καλές εμφανίσεις, καθώς σε 32 συμμετοχές πέτυχε οκτώ γκολ και μοίρασε δέκα ασίστ. Την τελευταία σεζόν πριν φύγει δανεικός για την Μπάγερν Μονάχου (2016-17), ο Κολομβιανός βρήκε δίχτυα 11 φορές, ενώ έδωσε και δώδεκα τελικές πάσες.

Η σταδιακή πτώση της καριέρας του 

Στη συνέχεια, η καριέρα του Χάμες έπαιρνε σιγά σιγά την... κατηφόρα, με τον Κολομβιανό να μη θυμίζει σε τίποτα τον ποδοσφαιριστή του Μουντιάλ, για τον οποίο... τρίβαμε όλοι τα μάτια μας. 

Τη σεζόν 2017-18, ο Χάμες Ροντρίγκες θα πάει ως δανεικός στην Μπάγερν του Κάρλο Αντσελότι, ψάχνοντας μία νέα πρόκληση. Παρότι ξεκίνησε δυναμικά, η απόλυση του Ιταλού τεχνικού και η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Νίκο Κόβατς θα αποτελέσουν τροχοπέδη στην καριέρα του. Η επιστροφή του στη «βασίλισσα» θα συνοδευτεί από ντεφορμάρισμα και συνεχείς τραυματισμούς.

Μετά από έξι χρόνια παρουσίας στη Μαδρίτη, 125 ματς, 37 γκολ, 42 ασίστ, δύο πρωταθλήματα και ένα Σούπερ Καπ Ισπανίας, δύο Champions League, δύο UEFA Super Cup και δύο Παγκόσμια Συλλόγων, ο Χάμες Ροντρίγκες το Σεπτέμβριο του 2020 πήγε να βρει ξανά τον Κάρλο Αντσελότι, στο πρωτάθλημα της Premier League.

Η σχέση λατρείας με τον Κάρλο Αντσελότι

Όπως διαπιστώνεται, ο Χάμες αποτέλεσε ένα από τα αγαπημένα παιδιά του νυν προπονητή της Ρεάλ. Η Έβερτον δαπάνησε 25 εκατομμύρια ευρώ για να τον πάρει στο Νησί, μετά από εισήγηση του Ιταλού κόουτς. Μπορεί το ντεμπούτο του Κολομβιανού με τα «ζαχαρωτά» να συνδυάστηκε με γκολ κόντρα στην Γουέστ Μπρομ, ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν αυτή που επιθυμούσε. Ο Κάρλο Αντσελότι αποχώρησε από τον πάγκο της αγγλικής ομάδας και ο Χάμες πήρε τον δρόμο προς την Σαουδική Αραβία και την Αλ Ραγιάν, στο τελευταίο στάδιο πριν έρθει η μεταγραφή του στην Ελλάδα

Την περασμένη χρονιά, ο Κολομβιανός αγωνίστηκε με την φανέλα της Αλ Ραγιάν σε 15 ματς, σκοράροντας πέντε γκολ σε όλες τις διοργανώσεις.

Κανείς δεν ξέρει που θα έφτανε η καριέρα αυτού του παίκτη με το τόσο χαρισματικό ταλέντο. Το εκρηκτικό ξεπέταγμα ανέβασε τις προσδοκίες όλων μας, όταν παρακολουθούσαμε τις επιδόσεις του στα γήπεδα της Βραζιλίας πριν από εννιά χρόνια, όμως πλέον τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η εξωγηπεδική του ζωή, η ευπάθεια στους τραυματισμούς, ο έντονος χαρακτήρας του και κάποιες λανθασμένες επιλογές, έχουν βάλει τον Χάμες στο περιθώριο, με τον Κολομβιανό να αναζητεί νέο σύλλογο για τέταρτη φορά μέσα σε τρία χρόνια.