Χάρι Κέιν: ο άνθρωπος που γεννήθηκε για να σκοράρει!

Χάρι Κέιν

i

©Photo by Chris Brunskill/Fantasista/Getty Images/Ideal Images

Χάρι Κέιν: ο άνθρωπος που γεννήθηκε για να σκοράρει!

Γιάννης Καραγιάννης • 13:43 - 06.02.2023 / Ανανεώθηκε: 16:02 - 21.04.2023

Πώς έφτασε στα 267 με τη φανέλα της Τότεναμ ο Χάρι Κέιν, αφήνοντας ένα πίσω τον Τζίμι Γκριβς, και πλέον... κυνηγάει τον Άλαν Σίρερ και τον τίτλο του πρώτου γκολτζή στην ιστορία της Premier League.

Καλοκαίρι του 2021. Ο Χάρι Κέιν είναι έτοιμος να κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα του. Έχοντας περάσει όλη την έως τότε επαγγελματική καριέρα του «δεμένος» με συμβόλαιο με την Τότεναμ, έψαχνε να κάνει το επόμενο βήμα. Με προορισμό για εκεί που ήταν πολύ πιθανό να βρει κάτι που του έλειπε: τίτλους. Ο Άγγλος επιθετικός θεωρούσε πως υπήρχε «συμφωνία κυρίων» μεταξύ του ίδιου και του προέδρου των «σπιρουνιών», Ντάνιελ Λίβι

Η προοπτική του να συνεχίσει στην Μάντσεστερ Σίτι, υπό τις οδηγίες του Πεπ Γκουαρντιόλα, ήταν αρκούντως δελεαστική για τον Κέιν, θεωρώντας σχεδόν βέβαιο πως μέσω της «ποδοσφαιρικής μηχανής» που είχε φτιάξει ο Καταλανός θα μπορούσε να εκπληρώσει σχεδόν όλους τους στόχους τους.

Με ηγέτη τον Κέιν, η Τότεναμ υπέταξε (1-0) την Μάντσεστερ Σίτι
PREMIER LEAGUE

20:28 - 05.02.2023

Με ηγέτη τον Κέιν, η Τότεναμ υπέταξε (1-0) την Μάντσεστερ Σίτι

Ο Κέιν «υπέγραψε» τη νίκη Τότεναμ επί της Μάντεστερ Σίτι και με 267 γκολ έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία των «σπιρουνιών». Χαμένη ευκαιρία για τους «πολίτες» να μειώσουν την απόσταση από την Άρσεναλ.

Ωστόσο, ο Λίβι αποδείχθηκε πως δεν ήταν και τόσο… κύριος. Υπό την πίεση και των οπαδών της Τότεναμ, αποφάσισε να μπλοκάρει την έξοδο του Κέιν. Δια της… πλαγίας οδού, μιας και φρόντισε να ζητήσει από τη Σίτι 150 εκατομμύρια λίρες (!) για να παραχωρήσει τον σούπερ σταρ της ομάδας του. Μετά το «ναυάγιο» χρειάστηκε να περάσει λίγος καιρός προκειμένου να αποκατασταθούν οι σχέσεις μεταξύ Κέιν και Λίβι, αλλά από τη στιγμή που ο 29χρονος στράικερ μπήκε ξανά στην εξίσωση ήταν θέμα χρόνου να γράψει το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία της Τότεναμ.

Στον ορίζοντα υπήρχε το ρεκόρ ενός άλλου θρύλου του λονδρέζικου συλλόγου. Του Τζίμι Γκριβς, o οποίος τη δεκαετία του ’60 σάρωνε όποιον αντίπαλο βρισκόταν μπροστά του, σκοράροντας 266 φορές με τη φανέλα της Τότεναμ. Και η τύχη τα έφερε έτσι ώστε ο Κέιν να του πάρει το ρεκόρ απέναντι στην ομάδα που επιχείρησε πιο σθεναρά απ’ οποιαδήποτε τα τελευταία χρόνια να «κλέψει» τον τελευταίο από τα «σπιρούνια».

Το ρολόι στο «Tottenham Hotspur Stadium» κυλούσε στο 15ο λεπτό, όταν ο Χοϊμπίεργκ έκλεψε την μπάλα έξω από την περιοχή της Σίτι, μετά το λάθος του Ρόδρι, και την έσπρωξε στο διάβα του Κέιν. Ο τελευταίος πλάσαρε χωρίς χρονοτριβή τον Έντερσον και έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Τότεναμ, φτάνοντας τα 267 τέρματα για την Τότεναμ, ένας αριθμός που είναι βέβαιο πως θα ανέβει ακόμα περισσότερο στο μέλλον.

Για να φτάσουμε από τον Δεκέμβριο του 2011, και το πρώτο του γκολ απέναντι στη Σάμροκ Ρόβερς (σε αγώνα για το Europa League), ως την αποθέωση στο ματς με τη Σίτι, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, αλλά ο Κέιν έχει εξελιχθεί πλέον σε έναν από τους κορυφαίους επιθετικούς στον πλανήτη. Από τη περίοδο 2014-15 που καθιερώθηκε στην Τότεναμ, δεν έχει υπάρξει σεζόν που να έχει σημειώσει λιγότερα από 24 τέρματα (σε όλες τις διοργανώσεις). Μετά 19 που έχει ήδη φέτος, σε όλες τις διοργανώσεις (0,64 γκολ ανά 90 λεπτά) είναι καθ’ οδόν στα να έχει μια από τις πιο παραγωγικές σεζόν της καριέρας του.

Ντεμπούτο και... αγροτικό

Εντούτοις, για να φτάσει ως εδώ, δεν πήγε από τον εύκολο δρόμο. Διότι, μπορεί απέναντι στη Σάμροκ Ρόβερς ο Χάρι Ρέντναπ να του έδωσε την ευκαιρία να κάνει το ντεμπούτο του με τη φανέλα της Τότεναμ, ωστόσο ακολούθησε ένα… μακρύ αγροτικό, με δανεισμούς σε Λέιτον Όριεντ, Μίλγουολ, Νόριτς και Λέστερ. Το οποίο, βέβαια, τον βοήθησε ώστε να ωριμάσει ποδοσφαιρικά και να καταλάβει ποιος πραγματικά είναι.

Η... απογείωση με Ποτσετίνο

Με την επιστροφή του και τη μονιμοποίησή του στο ρόστερ των «σπιρουνιών» τα πράγματα δεν ήταν ιδανικά. Οι Λονδρέζοι δεν ήταν στα καλύτερά τους όταν… πειραματίζονταν με τον Αντρέ Βίλας-Μπόας και τον Τιμ Σέργουντ στον πάγκο. Όμως τα πάντα άλλαξαν, κυρίως για τον Κέιν, όταν την περίοδο 2014-15 τα «ηνία» πέρασαν στα χέρια του Μαουρίσιο Ποτσετίνο. Αυτός ήταν που στο πρόσωπο του Κέιν είδε κάτι παραπάνω από έναν old school επιθετικό, με ελαφρώς αναχρονιστικό στυλ παιχνιδιού. Διέκρινε έναν φορ που με τη δύναμη και την ικανότητά να τελειώνει άμεσα τις φάσεις μπορούσε, με την κατάλληλη καθοδήγηση, να γίνει σημείο αναφοράς για την ομάδα.

Με το 4-2-3-1 (που αργότερα συχνά γινόταν και 3-4-3) να του επιτρέπει να βρίσκεται συχνά σε θέσεις βολής, και τους Έρικσεν και Ντέλε Άλι (όταν ακόμα ήταν… κανονικός ποδοσφαιριστής) να τον τροφοδοτούν, ο Κέιν «έγραψε» 31 γκολ την πρώτη σεζόν του Ποτσετίνο και 28 τη δεύτερη, ωστόσο οι επόμενες δύο των τοποθέτησαν στην ελίτ των επιθετικών, παγκοσμίως.

Σκόραρε συνολικά 35 φορές την σεζόν 2016/17, στέλνοντας την ομάδα του να τερματίσει δεύτερη στην Premier League, σε μια χρονιά που ο ίδιος αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ, με 29 γκολ. H επόμενη, ήταν η πιο παραγωγική της καριέρας του με 41 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις και 30 στο πρωτάθλημα.

Λίγο μετά το ξεκίνημα της σεζόν 2018/19, ο Ποτσετίνο απομακρύνθηκε από τον πάγκο της Τότεναμ, γεγονός που επηρέασε όλη την ομάδα και ειδικά τον Κέιν. Ακολούθησαν δυο χρονιές που ήταν οι λιγότερες παραγωγικές του από τη στιγμή που καθιερώθηκε, σκοράροντας συνολικά 24 φορές σε κάθε μία. Επέστρεψε σε πιο γνώριμα επίπεδα την περίοδο 2020/21, ενώ ακολούθησε μια μικρή κάμψη πέρυσι (27). Φέτος είναι ήδη στα 19 και το κοντέρ θα συνεχίσει να γράφει…

Τώρα στο «στόχαστρο» βρίσκεται ο Άλαν Σίρερ!

Πέρα του ότι τον έκανε τον πρώτο σκόρερ στην ιστορία της Τότεναμ, το γκολ που πέτυχε την Κυριακή απέναντι στη Σίτι τοποθέτησε τον Κέιν σε ένα πολύ κλειστό κλαμπ, στο οποίο μέχρι πρότινος βρίσκονταν μόνο ο Γουέιν Ρούνεϊ και ο μεγάλος Άλαν Σίρερ. Μόνο οι τρεις τους έχουν σκοράρει τουλάχιστον από 200 φορές στην Premier League, με τον Κέιν να έχει βάλει… στο μάτι την πρωτιά. 

Στα 29 του, έχοντας μπροστά του αρκετά χρόνια ακόμα, μπορεί να ονειρεύεται πως θα πάρει το ρεκόρ του Σίρερ, ο οποίος με Μπλάκμπερν και Νιουκάστλ, έστειλε την μπάλα 260 φορές στα δίχτυα, σε αγώνες της κορυφαίας κατηγορίας στην Αγγλία.

Βέβαια, ο άμεσος στόχος για τον Κέιν, κι ένας που μπορεί να επιτύχει σχετικά σύντομα, είναι να περάσει στη δεύτερη θέση, ξεπερνώντας τα 208 γκολ που πέτυχε στην καριέρα του στην Premier League o Ρούνεϊ.

Οι… αγαπημένοι αντίπαλοι του Κέιν

Στην πορεία προς τα 267 γκολ του με τη φανέλα της Τότεναμ, υπήρξαν αντίπαλες ομάδες που… βοήθησαν περισσότερο τον Κέιν να φτάσει στον στόχο του. Πρώτη και καλύτερη στη σχετική λίστα είναι η Λέστερ, ομάδα της οποίας έχει φορέσει τη φανέλα στο παρελθόν. 

Ο Κέιν σε 18 εμφανίσεις απέναντι στις «αλεπούδες» έχει σκοράρει 19 φορές, με μέσο όρο 1,06 τέρματα ανά αγώνα. Ακολουθεί η Έβερτον (15 τέρματα σε 16 συμμετοχές), ενώ τρίτο συνηθέστερο «θύμα» του -και σίγουρα αγαπημένο των φίλων της Τότεναμ- είναι η Άρσεναλ, απέναντι στην οποία μετράει 14 γκολ σε 19 συμμετοχές.