Η UEFA ευχήθηκε στον Χαριστέα με το «χρυσό» γκολ στον τελικό του Euro 2004 (vid)

Άγγελος Χαριστέας

i

© Ethniki Omada

Η UEFA ευχήθηκε στον Χαριστέα με το «χρυσό» γκολ στον τελικό του Euro 2004 (vid)

Ο Άγγελος Χαριστέας είχε την Παρασκευή (9/2) τα γενέθλιά του και ο επίσημος λογαριασμός του Euro 2024 του ευχήθηκε με έναν… ξεχωριστό τρόπο.

Ξεχωριστή μέρα ήταν η χθεσινή (9/2) για τον Άγγελο Χαριστέα, ο οποίος είχε τα γενέθλιά του.

Ο ίδιος δέχτηκε αμέτρητες ευχές, ωστόσο αυτή που έκανε τη διαφορά ήταν της UEFA. Μέσα από τον επίσημο λογαριασμό του Euro 2024, η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ευχήθηκε στον παλαίμαχο διεθνή, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Ο άνδρας που έκανε την Ελλάδα πρωταθλήτρια Ευρώπης 2004».

Να θυμίσουμε για αυτούς τους ελάχιστους που ίσως το έχουν ξεχάσει πως ο Χαριστέας με δικό του τέρμα έκρινε εκείνον τον αξέχαστο τελικό ανάμεσα σε Ελλάδα και Πορτογαλία το καλοκαίρι του 2004.

Όσον αφορά σε εκείνη την αναμέτρηση, σε σχέση με το ματς της πρεμιέρας η κατάσταση δεν έμοιαζε ίδια, τα δεδομένα είχαν αλλάξει και πλέον οι δύο ομάδες πάλευαν για το πολυπόθητο τρόπαιο και όχι για το ιδανικό ξεκίνημα της πρώτης αγωνιστικής. Ο Μάρκους Μερκ σφύριξε την έναρξη του τελικού και η ομάδα του Ότο Ρεχάγκελ έδειχνε πιο αποφασισμένη από ποτέ. Μπορεί το άγχος να υπήρχε όπως ήταν λογικό, ωστόσο η αφοσίωση στο πλάνο του Γερμανού προπονητή δεν άφηνε πολλά περιθώρια στους οικοδεσπότες, που δυσκολεύονταν να γίνουν απειλητικοί. 

Το πάθος, η δύναμη, η άμυνα για… σεμινάριο και η απίθανη τρέλα της «γαλανόλευκης» κερκίδας είχαν δώσει μία άλλη πνοή στο ματς. Ο χρόνος κυλούσε και η Ελλάδα έμοιαζε να βρίσκεται σε καλό δρόμο. Η αυτοπεποίθηση μεγάλωνε σταδιακά και μαζί της άρχιζε δειλά δειλά η αναζήτηση του πολυπόθητου γκολ. 

Το ρολόι στο γήπεδο της Μπενφίκα έδειχνε το 57ο λεπτό. Μετά από επέλαση του Σεϊταρίδη από τα δεξιά, η Εθνική κερδίζει κόρνερ. Ο Μπασινάς ανέλαβε την εκτέλεση στην καρδιά της περιοχής κι από κει και πέρα ότι ακολούθησε δεν περιγράφεται ούτε με λόγια ούτε με εικόνες. Στο άλμα της… ζωής του, ο Χαριστέας πρόλαβε τον Ρικάρντο, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα με το κεφάλι κι έβαλε μπροστά στο σκορ την ομάδα του για το 1-0, το οποίο ήταν και το τελικό σκορ.