Αντίπαλοι Εθνικής - Το προφίλ της Φινλανδίας: Ο ηγέτης Πούκι, ο Λουντ και η προϊστορία

Αντίπαλοι Εθνικής - Το προφίλ της Φινλανδίας: Ο ηγέτης Πούκι, ο Λουντ και η προϊστορία

Γιώργος Σακελλαρίου 21:24 - 08.02.2024 / Ανανεώθηκε: 21:31 - 08.02.2024

Η Φινλανδία για μία ακόμα φορά θα βρεθεί στον δρόμο της Ελλάδας. Τα αστέρια της και η προϊστορία με την Εθνική μας ομάδα.

Η Ελλάδα θα συναντήσει ξανά την εθνική ομάδα της Φινλανδίας σε προκριματικά μεγάλης διοργάνωσης.

Η εθνική ομάδα της σκανδιναβικής χώρας ιδρύθηκε το 1907 και είναι μέλος της FIFA από το 1908 και μέλος της UEFA από το 1957.

Η Φινλανδία δεν είχε προκριθεί ποτέ σε μια μεγάλη διοργάνωση μέχρι που τα κατάφερε και πήρε ένα εισιτήριο για το UEFA Euro 2020, το οποίο λόγω κορονοϊού έγινε το 2021.

Η Φινλανδία είχε πολλά χρόνια μέτρια παρουσία, αλλά από το 2000 κι έπειτα έχει παρουσιάσει πρόοδο, αλλά και σκαμπανεβάσματα. Σε κάθε περίπτωση, είναι πλέον ένας υπολογίσιμος αντίπαλος. Έφτασε μέχρι και στη θέση 33 στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA το 2007, αλλά στη συνέχεια, οι επιδόσεις της μειώθηκαν και κατέληξαν στην 110η θέση της κατάταξης της FIFA το 2017.

Έκτοτε, ανεβαίνουν και από τον Σεπτέμβριο του 2023, βρίσκονται στην 54η θέση της γενικής κατάταξης.

Ιστορία

Η Φινλανδία συμμετείχε έκανε την πρώτη της νίκη σε προκριματικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 1978. Έχασε την πρόκριση στο Euro 1980 μόνο για έναν βαθμό και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986 για δύο βαθμούς.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, άρχισε να έχει περισσότερους παίκτες σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα υψηλού επιπέδου. Κορυφαίος φυσικά ο σούπερ σταρ του Άγιαξ, ο Γιάρι Λιτμάνεν. Το 1996, ο προπονητής που κέρδισε το Euro 1992 με τη Δανία, ο Ρίτσαρντ Μέλερ Νίλσεν ανέλαβε για να οδηγήσει τη Φινλανδία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998, αλλά δεν τα κατάφερε. Ήθελαν στον τελευταίο αγώνα νίκη εντός έδρας με την Ουγγαρία για μία θέση στα play-offs, αλλά στις καθυστερήσεις ισοφαρίστηκαν κι αποκλείστηκαν. Στα προκριματικά του 2000 νίκησαν εκτός έδρας την Τουρκία, αλλά δεν μπόρεσαν να ανταγωνιστούν τελικά τη γειτονική χώρα και την Γερμανία που ήταν στον όμιλο.

Η Ελλάδα του Ρεχάγκελ

Στη συνέχεια δίπλα στον Λιτμάνεν προστάθηκαν παίκτες όπως οι Χίπια, Ταϊνιο, Φόρσελ. Στα προκριματικά του Μουντιάλ 2002 είχε δύο ισοπαλίες εναντίον της Γερμανίας και μια εντός έδρας ισοπαλία με την Αγγλία, ενώ συνέτριψε την Εθνική μας 5-1 στο Ελσίνκι, στο ντεμπούτο του Ότο Ρεχάγκελ και στο τέλος ουσιαστικά του Γρηγόρη Γεωργάτου από την Εθνική, λόγω της διαφωνίας του με τον Γερμανό τεχνικό.

Η Αγγλία και η Γερμανία, όμως, τερμάτισαν στις πρώτες θέσεις και οι Φινλανδοί ήταν τρίτοι. Ήταν μάλιστα, η μόνη ομάδα στον όμιλο που δεν είχε ήττα εντός έδρας. Οι προσδοκίες για πρόκριση στο Euro 2004 ήταν επίσης αρκετές, αλλά απέτυχε. Έχασε από Ουαλία, Σερβία, Ιταλία, ενώ στα προκριματικά για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006, η Φινλανδία δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε έναν βαθμό σε έξι αγώνες απέναντι στις τρεις πρώτες ομάδες του ομίλου της, την Ολλανδία, την Τσεχία και τη Ρουμανία.

Στα προκριματικά του Euro 2008, χρειαζόταν να νικήσει στον τελευταίο αγώνα εκτός έδρας την Πορτογαλία, αλλά έμεινε στο 0-0 και τερμάτισε με 24 βαθμούς πίσω από την Πορτογαλία που είχε 27.

Στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010 υπό τον τεχνικό Στιούαρτ Μπάξτερ τερμάτισε τρίτη στον όμιλό της με πέντε νίκες, τρεις ισοπαλίες και δύο ήττες. Απέτυχε επίσης στα προκριματικά του Euro 2012 και σ’ αυτά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014 και του 2018. Ενδιάμεσα, δεν προκρίθηκε και για το Euro 2016, όπου σημαντικότερη νίκη ήταν το 1-0 με γκολ του Πογιάνπαλο κόντρα στην Ελλάδα!

Αστέρια

Στις 15 Νοεμβρίου 2019 η Φινλανδία έγραψε ιστορία. Κατάφερε να προκριθεί στην πρώτη μεγάλη διοργάνωση, το UEFA Euro 2020, αφού νίκησε το Λιχτενστάιν με 3-0. Οδηγός της ο Τεέμου Πούκι, ο οποίος στο παρελθόν απασχόλησε όλες τις μεγάλες ελληνικές ομάδες, με δέκα γκολ στα προκριματικά.

Στις 12 Ιουνίου 2021 στο Euro 2020, η Φινλανδία είχε την πρώτη της νίκη σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης. Ο Πογιάνπαλο σημείωσε το μοναδικό γκολ με κεφαλιά στη νίκη 1-0 επί της Δανίας, αλλά στη συνέχεια ηττήθηκε Ρωσία και Βέλγιο και τερμάτισε τρίτη.

Ο 34χρονος Πούκι που παίζει στο MLS και τη Μινεσότα είναι ο ηγέτης της και μαζί του και ο 34χρονος γκολκίπερ Λούκας Χραντέσκι της Λεβερκούζεν.

Η ευχή του Καραγκούνη και η πίκρα του Πορτογάλου παρουσιαστή για το Euro 2004 - «Ήρθε η ώρα να πάει η Εθνική στη Γερμανία, όπου έχουμε πολλούς ομογενείς»
NATIONS LEAGUE

20:13 - 08.02.2024

Η ευχή του Καραγκούνη και η πίκρα του Πορτογάλου παρουσιαστή για το Euro 2004 - «Ήρθε η ώρα να πάει η Εθνική στη Γερμανία, όπου έχουμε πολλούς ομογενείς»

Οι ατάκες του Γιώργου Καραγκούνη για την Εθνική Ελλάδας στην κλήρωση του Nations League και ο διάλογος με τον Πορτογάλο παρουσιαστή Πέντρο Πίντο.

Στην ίδια ομάδα με τον Πούκι παίζει και ο πρώην χαφ του Παναθηναϊκού, ο 31χρονος Ρόμπιν Λουντ. Αστέρια της, όμως, είναι ο 28χρονος μεσοεπιθετικός Γκλεν Καμαρά της Λιντς, ο μεσοεπιθετικός Φρέντρικ Γένσεν της Άουγκσμπουργκ και ο 29χρονος Πογιάνπαλο της Βενέτσια. Τεχνικός της είναι ο Μάρκου Κανέρβα. Ο 59χρονος τεχνικός είναι στο τιμόνι της από το 2016.

Προϊστορία με Ελλάδα

Η Εθνική έχει αντιμετωπίσει 18 φορές τη Φινλανδία κι έχει το πάνω χέρι. Η Ελλάδα νίκησε 9 φορές, έναντι 6 των Φινλανδών, ενώ τρία ματς δεν είχαν νικητή.