Αντίπαλοι Εθνικής Ελλάδας: Το προφίλ της Ιρλανδίας

Ιρλανδία

i

©Intime

Αντίπαλοι Εθνικής Ελλάδας: Το προφίλ της Ιρλανδίας

Πάνος Κορομηλάς 20:52 - 08.02.2024 / Ανανεώθηκε: 21:04 - 08.02.2024

Η Ιρλανδία θα είναι μια εκ των αντιπάλων της εθνικής Ελλάδας στον όμιλο του Nations League και το Sportal σας παρουσιάζει το προφίλ της μελλοντικής αντιπάλου της εθνικής.

Η κληρωτίδα δεν ήταν ευνοϊκή για την εθνική μας ομάδα στο Nations League. Το μεγαθήριο της Αγγλίας, η Φινλανδία και η Ιρλανδία θα βρεθούν στον δρόμο της Ελλάδας, σε ένα γκρουπ με σημαντικό βαθμό δυσκολίας. 

Η Ιρλανδία, θα βρεθεί έτσι ξανά στο μονοπάτι της εθνικής μας ομάδας, μετά τις πρόσφατες μεταξύ μας αναμετρήσεις στα προκριματικά του Euro 2024. Ένα σκληρό σύνολο, δίχως πλέον το ταλέντο που είχε στο παρελθόν, αλλά με ποδοσφαιριστές που βρίσκονται σε αρκετά υψηλό επίπεδο φυσικής κατάστασης. Μια ομάδα που η εθνική μας γνωρίζει καλά και έχει αποδείξει πως ξέρει πως να την αντιμετωπίζει.

Αγωνιστικά και διοικητικά δε διανύει την καλύτερη περίοδο. Η πορεία της ομάδας τα τελευταία τρία χρόνια υπό τον Στέφεν Κένυ ήταν απογοητευτική, πράγμα που οδήγησε στην απόλυση του τον περασμένο Νοέμβριο. 

Στην πιο πρόσφατη προσπάθεια για πρόκριση σε μια μεγάλη Ευρωπαϊκή διοργάνωση απογοήτευσε. Αναφερόμαστε φυσικά στα προκριματικά του Euro 2024, που βρέθηκε στον όμιλο της εθνικής μας. Τερμάτισε στην τέταρτη θέση, δεν διεκδίκησε σε κανένα σημείο την πρόκριση και μέτρησε μόλις δύο νίκες κόντρα στο αδύναμο Γιβραλτάρ.

Δεν «τρομάζει» το ρόστερ της, ξεχωρίζει ο Φέργκιουσον

Το ρόστερ της σίγουρα δεν τρομάζει, με τον Ίβαν Φέρκιουσον της Μπράιτον να αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην επίθεση. Ο 19χρονος επιθετικός, είναι δίχως αμφιβολία το μεγαλύτερο ταλέντο που διαθέτει το ιρλανδικό ποδόσφαιρο και φέτος έχει βρει δίχτυα έξι φορές στην Premier League. Η χρηματιστηριακή του αξία ανέρχεται στα 65 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το transfermakt και ήδη πολλές ομάδες το αγγλικού big-6 εξετάζουν την περίπτωσή του.

Εκτός από αυτόν όμως, υπάρχουν ακόμα αρκετοί παίκτες που δεν πρέπει να υποτιμηθούν. Ποδοσφαιριστές με εμπειρία από τα γήπεδα της Premier League, όπως οι Νέιθαν Κόλινς, Ματ Ντόχερτι και Σέιν Ντάφι

Ο Στέφεν Κένυ ήταν προπονητής της ομάδας τα τελευταία τρία χρόνια, όμως από τον Νοέμβριο του 2023 αποτελεί παρελθόν. Η θέση του προς το παρόν παραμένει κενή και ήδη ακούγονται πολλά ονόματα για την ανάληψη του συγκεκριμένου πόστου. Μεταξύ αυτών ο Κρις Χιούτον, ο Στιβ Κούπερ και ο Σαμ Άλαρνταϊς ενώ μερικά σενάρια εμπλέκουν και τον «δικό μας» Γκουστάβο Πογιέτ.

Οδηγός η παράδοση

Η εθνική μας ομάδα έχει αντιμετωπίσει πέντε φορές τους Ιρλανδούς στο παρελθόν. Διατηρεί μάλιστα ευνοϊκή παράδοση, μετρώντας τέσσερις νίκες και μια ισοπαλία. Η τελευταία μονομαχία ανάμεσα στις δύο χώρες έγινε στα πλαίσια των προκριματικών για του Euro 2024, μόλις τον περασμένο Οκτώβριο.

Η Ελλάδα επικράτησε και στους δύο αγώνες εντός και εκτός έδρας. Στο ματς της Opap Arena, κερδίσαμε με 2-1 χάρη σε δύο τέρματα των Μπακασέτα και Μασούρα. Για τους Ιρλανδούς είχε ισοφαρίσει προσωρινά ο Κόλινς, που αγωνίζεται στη Μπρέντφορντ

Στον επαναληπτικό της Ιρλανδίας, η εθνική μας ομάδα χρειαζόταν πάση θυσία τη νίκη. Άλωσε το Δουβλίνο με 2-0, με τον Γιακουμάκη να ανοίγει το σκορ με ωραία κεφαλιά και τον Μασούρα να διαμορφώνει το τελικό αποτέλεσμα.

Πριν από αυτή τη διπλή μονομαχία, οι δύο ομάδες είχαν βρεθεί τρεις ακόμη φορές, σε φιλικές αναμετρήσεις. Η πρώτη το 2000, με την εθνική μας ομάδα να επικρατεί με 1-0.  Δύο χρόνια αργότερα αναδείχθηκαν ισόπαλες με 1-1, ενώ το 2012 η Ελλάδα νίκησε ξανά με 1-0.

Μικρή εμπειρία σε μεγάλες διοργανώσεις

Η Ιρλανδία έχει πάρει μικρή γεύση από μεγάλες, διεθνείς διοργανώσεις. Μετρά τρεις συμμετοχές σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, το 1988, το 2012 και το 2016. Ακόμη, έχει προκριθεί τρεις φορές σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, με πιο πρόσφατη το Μουντιάλ της Κορέας και της Ιαπωνίας το 2002.