Χουτεσιώτης: Ξανά στο club των μεγάλων
i

©Intime

Χουτεσιώτης: Ξανά στο club των μεγάλων

Αλέξης Σαββόπουλος 09:14 - 21.06.2023 / Ανανεώθηκε: 09:15 - 21.06.2023

Η συμφωνία του 28χρονου τερματοφύλακα με τον Άρη είναι μια win-win κατάσταση και για τους δυο και το Sportal εξηγεί το γιατί.

Στον Λευτέρη Χουτεσιώτη οι λέξεις πίεση, απαιτήσεις και πρωταθλητισμός δεν είναι άγνωστες. Δέκα ολόκληρα χρόνια στον Ολυμπιακό, τις βίωνε καθημερινά. Από την μέρα που έφηβος ακόμη, από το Μακρυχώρι Λάρισας, μια ωραία πρωία, μετακόμισε στον Πειραιά και στα τμήματα υποδομής, ως την μέρα που έγινε επαγγελματίας. Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο από την ομάδα του χωριού του, τον Αετό Μακρυχωρίου.

Τερματοφύλακας ξεκίνησε να παίζει όπως έχει πει από τότε που θυμάται τον εαυτό του: «Μου άρεσε να πετάγομαι και να κάνω θεαματικές αποκρούσεις! Το απολάμβανα. Είναι δύσκολο να επιλέξεις αυτήν τη θέση ως παιδί. Με θυμάμαι να έχω για τέρμα την πόρτα του σπιτιού μου, να μου σουτάρουν τα αδέρφια μου αρκουδάκια και να πετάγομαι να χτυπάω το κεφάλι μου στο καλοριφέρ» έχει αποκαλύψει σε συνέντευξή του.

Με την ομάδα του χωριού του έπαιξε και στην ομάδα επίλεκτων της ΕΠΣ του, κάτι που όπως αποδείχτηκε ότι ήταν καρμικό καθώς έφτασε ως τα ημιτελικά και εκεί τον εντόπισαν οι άνθρωποι του Ολυμπιακού και σε ηλικία 14 ετών τον έντυσαν στα «ερυθρόλευκα».

Η συνέχεια εν μέρη γνωστή. Εντάχθηκε στην Κ17 και σταδιακά ανέβηκε τις βαθμίδες. Στην πορεία ακολούθησαν κάποιες προπονήσεις με τους μεγάλους, το επαγγελματικό συμβόλαιο τη σεζόν 2014-15 και τελικά η μονιμοποίηση στην πρώτη ομάδα. Και μέσα σε όλα η διάκριση στο NextGen. Στο τότε Champions League των νέων, ήταν ο βασικός τερματοφύλακας του Ολυμπιακού και οι Πειραιώτες πήγαν έως τα προημιτελικά. Ήταν η φουρνιά με παιδιά όπως οι Σιώπης, Λυκογιάννης, Βέργος, Καραγκούνης και Ιωαννίδης. Προπονητής ο Μπερντ Στορκ, που αργότερα κοούτσαρε στο Euro 2016 την Ουγγαρία.

Στον Ολυμπιακό, πραγματοποίησε τα πέντε χρόνια συνολικά εννιά εμφανίσεις. Τρεις στο πρωτάθλημα και έξι στο Κύπελλο, ενώ είχε κάνει ντεμπούτο στις 3 Απριλίου 2016 κόντρα στο Πανθρακικό. Συνεργάστηκε με αρκετούς ανθρώπους και κέρδισε πολλά από όλους. Αν έπρεπε να ξεχωρίσει όμως έναν αυτός θα ήταν ο Αλέκος Ράντος: «Ο άνθρωπος με τον οποίο έκανα το επόμενο βήμα ήταν ο Αλέκος Ράντος. Αυτός με μύησε στη νοοτροπία που πρέπει να έχει ένας τερματοφύλακας στο υψηλότερο επίπεδο» έχει παραδεχτεί.

Τα χρόνια που ήταν στον Ολυμπιακό το όνομά του έπαιξε ως σενάριο για διάφορες ομάδες με τη μορφή του δανεισμού. Στο τέλος πάντοτε έμενε ως ο τρίτος των κίπερς, παίρνοντας στοιχεία από τερματοφύλακες όπως ο Ρομπέρτο (τον οποίο εκτιμά πολύ) και ο Σα. 

Το διαζύγιο του Ολυμπιακού με τον 25χρονο βγήκε τελικά το καλοκαίρι του 2019 κοινή συναινέσει με τον παίκτη να κρίνει πως ήρθε η στιγμή για μία νέα πρόκληση. Ήθελε να πάει κάπου για να παίζει και ο ΠΑΣ Γιάννινα ήταν μία ομάδα που μπορούσε να του το προσφέρει. «Η αποχώρηση από τον Ολυμπιακό ήταν μια φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων» είχε τονίσει αν και τα δέκα χρόνια στον Πειραιά του άφησαν πολλές αναμνήσεις και συναισθήματα: «Ο Ολυμπιακός ήταν για μένα ένα μεγάλο σχολείο, που μου έδωσε πολλά εφόδια για την μετέπειτα καριέρα μου. Όταν είσαι στον Ολυμπιακό αποκτάς τη νοοτροπία του νικητή, τη νοοτροπία του πρωταθλητή, γιατί απ’ αυτό το μέταλλο είναι φτιαγμένη αυτή η ομάδα».

Από τη θητεία του στον Ολυμπιακό, τι ήταν αυτό που κράτησε; «Υπήρξαν πολλές καλές στιγμές, όπως σε αγώνα Κυπέλλου που φόρεσα το περιβραχιόνιο του αρχηγού, όταν έκανα ντεμπούτο κάτω από τα δοκάρια, πανηγυρίσαμε τίτλους και μεγάλες επιτυχίες, που δε φεύγουν από τη μνήμη μου».

Ο ΠΑΣ είχε προσπαθήσει να τον πάρει και νωρίτερα. Δίχως επιτυχία. Το έκανε τελικά το 2019 όντας στη 2η κατηγορία. «Θεώρησα ότι η απόφαση που πήρα για να υπογράψω στον ΠΑΣ, ήταν για μένα ιδανική στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Γιατί προτίμησα μια σημαντική ομάδα με μεγάλη ιστορία, που είχε ως στόχο τον πρωταθλητισμό και την επιστροφή στην Σούπερ Λίγκα. Θεώρησα ότι με τον ΠΑΣ θα πετύχαινα τον στόχο σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο» είχε πει.

Ότι αρχίσει ωραία τελειώσει με… πόνο. Η άρνηση του να ανανεώσει το συμβόλαιο του τον έθεσε στο περιθώριο. Στο τέλος της δεύτερης σεζόν στα Γιάννενα αποχώρησε. Επέλεξε να συνεχίσει στον νεοφώτιστο Ιωνικό. Επιλογή που αποδείχθηκε ορθότατη αφού στην ομάδα της Νίκαιας αναγεννήθηκε. Την πρώτη του χρόνια έκανε πράγματα και θαύματα. 

Ήταν ο πρώτος τερματοφύλακας σε αποκρούσεις στο πρωτάθλημα με 95, ο πρώτος στη σχετική λίστα με τα περισσότερα κλεψίματα (121), ενώ κράτησε 7 φορές ανέπαφη την εστία του. «Ο Ιωνικός με βοήθησε να επιστρέψω στο προσκήνιο, να ακουστεί ξανά το όνομά μου» παραδέχτηκε όταν ανανέωσε το συμβόλαιό του. Εξαιρετική ήταν και η περσινή χρονιά. Συνέχισε να είναι βασικός και Αναντικατάστα-τος αλλά ο υποβιβασμός του Ιωνικού τον ανάγκασε να λύσει το συμβόλαιο του. 

Το τηλεφώνημα του Άρη ήρθε στο κατάλληλο τάιμινγκ. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης αναζητούσε να βρει τον αντικαταστάτη του Σιαμπάνη και ο ίδιος την εξαργύρωση των δυο καλών σεζόν και την ευκαιρία να επιστρέψει στο club των μεγάλων. Ξέρει ότι έχει να συναγωνιστεί τον Κουέστα, τον πιο παλιό παίκτη του Άρη αλλά οι ευθύνες ποτέ δεν τον τρόμαξαν. Ώριμος και με δυο γεμάτες χρονιές στην πλάτη του είναι έτοιμος να αρπάξει την ευκαιρία…