Μανδάς: Ένας μήνας ως το «νούμερο ένα» στην εστία της Λάτσιο (vids)

Χρήστος Μανδάς

i

©Photo by Silvia Lore/Getty Images/Ideal Images

Μανδάς: Ένας μήνας ως το «νούμερο ένα» στην εστία της Λάτσιο (vids)

Κώστας Τόπας 11:37 - 31.03.2024 / Ανανεώθηκε: 11:39 - 31.03.2024

Ο Χρήστος Μανδάς έχει αρπάξει από τα μαλλιά την ευκαιρία που του έχει δοθεί στην Λάτσιο. Κόντρα στη Γιουβέντους κράτησε το μηδέν και στην Ιταλία βλέπουν τον 22χρονο Έλληνα πορτιέρε ως τον επόμενο Άντζελο Περούτζι.

Μεγάλη νίκη με 1-0 πήρε η Λάτσιο, έχοντας ως βασικό γκολκίπερ τον Χρήστο Μανδά, κόντρα στη Γιουβέντους για την 30η αγωνιστική της Serie A, με τον Μάρουσιτς να πετυχαίνει «buzzer beater» στο 90+4'. Αυτή ήταν μόλις η τρίτη εμφάνιση του 22χρονου Έλληνα κίπερ με τους «λατσιάλι» στο πρωτάθλημα και το δεύτερο 90λεπτο.

Συγκεκριμένα, ο Χρήστος Μανδάς έκλεισε έναν μήνα ως ο νούμερο ένα βασικός πορτιέρε της Λάτσιο. Μια άτυχη στιγμή του Ιβάν Προβεδέλ, έκανε τον Μαουρίτσιο Σάρι να ρίξει στο παιχνίδι με την Ουντινέζε στις 11 Μαρτίου, τον Χρήστο Μανδά, ο οποίος πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στη Serie A. Η συνέχεια ήταν ιδανική για τον πρώην κίπερ του ΟΦΗ, καθώς την αμέσως επόμενη αγωνιστική κατέγραψε το πρώτο του 90λεπτο.

Κόντρα στη Φροζινόνε, το ντεμπούτο του Έλληνα τερματοφύλακα ως βασικός στη Serie A αποδείχτηκε... γούρικο, καθώς η ομάδα του επικράτησε με 3-2. Μετά το τελικό σφύριγμα της αναμέτρησης, ο Χρήστος Μανδάς δέχτηκε τα συγχαρητήρια από τους συμπαίκτες του για τη συνολική του εικόνα. Επειτα ακολούθησε το ντέρμπι με τη Γιουβέντους, ένα ματς στο οποίο η Λάτσιο κατέκτησε τους τρεις βαθμούς, με 1-0 και τον 22χρονο πορτιέρε να διατηρεί ανέπαφη την εστία του, έχοντας πάρει γάντια βασικού.

Ο δανεισμός και η ευκαιρία που άρπαξε από τα μαλλιά

Η μεταγραφή του Μανδά στους «λατσιάλι» φάνηκε ως μια εναλλακτική επιλογή στο τέλος της περυσινής μεταγραφικής περιόδου. Σήμερα όμως αποτελεί την πρώτη επιλογή για την υπεράσπιση της εστίας της Λάτσιο, ακόμα και κάτω υπό αυτές τις συνθήκες και τον τραυματισμό του Ιβάν Προβεδέλ. Τον Σεπτέμβριο του 2023, ο Μανδάς είχε προσγειωθεί στη Ρώμη με σκοπό να υπογράψει το συμβόλαιο με τη Λάτσιο και να επιστρέψει αμέσως ως δανεικός στον ΟΦΗ, έναν σύλλογο που δώδεκα μήνες πριν τον είχε πάρει από τον Ατρόμητο. Η πρώτη πρόθεση, για να μην διακοπεί η αναπτυξιακή του πορεία, ήταν η Λάτσιο να τον αφήσει στους Κρητικούς και μετά να τον υπογράψει το καλοκαίρι του 2024.

Τα σχέδια άλλαξαν ξαφνικά προς ικανοποίηση όλων. Ο Έλληνας κίπερ εντυπωσίασε από τις πρώτες προπονήσεις, τόσο που ξεπέρασε τον Λουίτζι Σέπε στην ιεραρχία, πίσω από τον «ακλόνητο» κάτω από τα γκολπόστ Προβεντέλ. Ο Μανδάς άρπαξε την ευκαιρία που του παρουσιάστηκε από τα μαλλιά στο ντέρμπι του Coppa Italia στις 10 Ιανουαρίου απέναντι στη Ρόμα, της οποίας η Λάτσιο επικράτησε με 1-0 και ο Μανδάς διατήρησε ανέπαφη την εστία του.

«Φτάνει εκεί που οι άλλοι δεν μπορούν»

«Είναι ένας μικρός Περούτζι», είπε ο Μάσιμο Νένσι, ο πρώην προπονητής τερματοφυλάκων της Λάτσιο και συνεργάτης του Μαουρίτσιο Σάρι. «Τον είχα δει με τον ΟΦΗ στη Φλωρεντία, με εντυπωσίασε το κράτημα του, μετά είχα επιβεβαίωση στην προπόνηση. Δεν είναι πολύ ψηλός, αλλά έχει απίστευτη δύναμη, φτάνει εκεί που οι άλλοι δεν μπορούν», τόνισε ο Νένσι.

Ο «Έλληνας Ντοναρούμα»

Στην Ιταλία δεν ήταν λίγοι εκείνοι, οι οποίοι θεώρησαν την μεταγραφή του Μανδά στη Λάτσιο, ως μια απλή λύση στο τέλος της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου. Ωστόσο, με το πέρασμα το χρόνου αποδείχθηκαν λάθος. Αμέσως, με τις εικόνες που παρουσίαζε στις προπονήσεις και οι λιγοστές εμφανίσεις του στα ιταλικά γήπεδα, έκαναν τους οπαδούς να του βγάλουν το παρατσούκλι «Ο Έλληνας Ντοναρούμα». Διαφορετική σωματική διάπλαση και χαρακτηριστικά σε σύγκριση με τον Ιταλό, ωστόσο ακόμη και στην περίπτωσή του κανείς δεν είχε ποτέ αμφιβολίες για τις δυνατότητές του. 

Το μηδέν στο ντέρμπι με τη Γιουβέντους

Κόντρα στη Γιουβέντους, ο Μανδάς κράτησε το μηδέν στην εστία του κάνοντας δύο σπουδαίες επεμβάσεις, μία στο πρώτο μέρος σε πλασέ του Κιέζα και μία στο δεύτερο σε γύρισμα του Καμπιάζο από το ύψος της μικρής περιοχής, με το φινάλε να βρίσκει τους πρωτευουσιάνους να επικρατούν με 1-0 με λυτρωτή τον Μάρουσιτς στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων.

Μετά το τέλος του αγώνα με τη «Γηραιά Κυρία», ο 22χρονος Έλληνας κίπερ δεν μπόρεσε να κρύψει την χαρά για την εμφάνισή του, τονίζοντας πως αυτό που ζει τώρα στη Ρώμη είναι ένα όνειρο για τον ίδιο.

Το όνειρο

«Είμαι πραγματικά ευτυχισμένος. Είναι σημαντικό που δεν δέχτηκα γκολ, όμως αυτό που μετράει περισσότερο είναι η νίκη. Ο Τούντορ είναι ένας πολύ δυνατός προπονητής, δουλεύουμε καλά στην τακτική. Οι προπονήσεις ήταν πολύ έντονες και πιστεύω ότι φάνηκε αυτό και στον αγωνιστικό χώρο. Δεν χρειάζεται να μιλάμε τώρα αλλά να συνεχίσουμε να δουλεύουμε όπως κάναμε αυτές τις ημέρες», ήταν αρχικά τα λόγια του Μανδά, ο οποίος στη συνέχεια τόνισε:

«Είναι όνειρό μου το να βρίσκομαι εδώ, όλη αυτή την εμπειρία την είχαν ονειρευτεί από μικρό παιδί. Το να παίζω κόντρα σε ισχυρές ομάδες είναι κάτι που με εξιτάρει, όμως δεν είναι σημαντικό. Αυτό που έχει σημασία είναι να δίνουμε το μάξιμουμ σε κάθε αγώνα. Μπαίνω στον αγωνιστικό χώρο με το σωστό πνεύμα, όντας συγκεντρωμένος πρώτα στην προπόνηση και έπειτα στο παιχνίδι. Το γεγονός πως είμαι νεαρός δεν πρέπει να είναι δικαιολογία: κοιτάζω πάντα το παρόν».