Υπάρχει… σφυγμός στον πλανήτη Μπαρτσελόνα!
i

Η Μπαρτσελόνα με το τρόπαιο του Σούπερ Καπ Ισπανίας/© Photo by Yasser Bakhsh/Getty Images

Υπάρχει… σφυγμός στον πλανήτη Μπαρτσελόνα!

Γιάννης Καραγιάννης • 11:47 - 16.01.2023 / Ανανεώθηκε: 16:02 - 21.04.2023

Η ολοκληρωτική κυριαρχία της Μπαρτσελόνα στον τελικό του ισπανικού Σούπερ Καπ με τη Ρεάλ έφερε τον πρώτο τίτλο στην μετά-Μέσι εποχή και έδειξε γιατί οι οπαδοί των «μπλαουγκράνα» μπορούν να ονειρεύονται ξανά.

«Για όλο τον κόσμο που ασχολείται με την Μπαρτσελόνα, αυτό το αποτέλεσμα είναι τόσο θετικό. Τα έχουμε δει όλα πρόσφατα. Περάσαμε από πολύ δύσκολες καταστάσεις. Οικονομικά προβλήματα, η αποχώρηση του Μέσι ήταν ένα σκληρό… επεισόδιο. Απόψε κατακτήσαμε έναν τίτλο που μπορεί να αποτελέσει τη… σπίθα για μια ολόκληρη γενιά». Οι παραπάνω κουβέντες βγήκαν από το στόμα του Τσάβι λίγο μετά την εξαιρετική εμφάνιση των «μπλαουγκράνα» στον τελικό του Σούπερ Καπ και το εμφαντικό 3-1 επί της Ρεάλ.

Ο συγκεκριμένος τίτλος ενδεχομένως να μη θεωρείται «μεγάλος», αλλά με την κατάκτησή του φαίνεται πως η Μπαρτσελόνα έχει αποκτήσει ξανά σφυγμό. Κερδίζοντας το πρώτο τρόπαιό της με τον Τσάβι στον πάγκο και -κυρίως- το πρώτο μετά την αποχώρηση του Λιονέλ Μέσι από το κλαμπ, με προορισμό την Παρί Σεν Ζερμέν!

Οσοι παρακολούθησαν την αναμέτρηση που έγινε στη Σαουδική Αραβία, με ευκολία διαπίστωσαν πως η Μπαρτσελόνα δεν κέρδισε απλά. Επιβλήθηκε απόλυτα της Ρεάλ, από το πρώτο ως το τελευταίο δευτερόλεπτο της αναμέτρησης. Το ερώτημα, όμως, για τον Τσάβι και το επιτελείο του είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα. Και το κατά πόσο αυτή η νίκη θα αποτελέσει το ιδανικό εφαλτήριο για τη συνέχεια.

Την τελευταία φορά που ο Καταλανός τεχνικός είχε μια εξίσου μεγάλη επιτυχία ήταν τον προηγούμενο Μάρτιο, όταν η Μπαρτσελόνα ταξίδεψε στη Μαδρίτη και έδωσε μια ξεχωριστή παράσταση, φεύγοντας με το απόλυτα πειστικό 4-0 από το «Μπερναμπέου». Και;

Λιγότερο από ένα μήνα αργότερα, η ίδια ομάδα γνώριζε ταπεινωτική ήττα στο «Καμπ Νου» από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης, που ως συνέπεια είχε τον αποκλεισμό από τα προημιτελικά του Europa League. H ίδια ομάδα ήταν που κέρδισε μόλις τα μισά από τα 8 τελευταία παιχνίδια στο περυσινό πρωτάθλημα.

Επομένως, το ζητούμενο δεν είναι μια εφήμερη χαρά, αλλά το πως τέτοιες εμφανίσεις και τέτοια συναισθήματα θα γίνουν ξανά η… καθημερινότητα της Μπαρτσελόνα. Ομολογουμένως, φέτος, με τον Τσάβι να έχει το γενικό πρόσταγμα, η εικόνα των Καταλανών είναι αρκετά καλύτερη συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια. Έχοντας μέσα του το dna του συλλόγου, o 42χρονος τεχνικός «χτίζει» ένα σύνολο που αρχίζει και αποκτά ξανά ταυτότητα.

Και πάλι, όμως, μιλάμε για μια ομάδα που ακόμα δεν πείθει πλήρως -όπως συνέβαινε λίγα χρόνια πίσω- πως θα μπει στο γήπεδο και θα είναι κυρίαρχη σε κάθε ματς, άσχετα με το τελικό αποτέλεσμα. Πρόκειται για ένα project που είναι… υπό κατασκευή. Γι’ αυτό και κάποιες φορές έρχονται και οι δικαιολογημένες… στραβές.

Κάλλιστα, η Μπαρτσελόνα θα μπορούσε να χάσει το επόμενο παιχνίδι της στην Primera Division και να μην εκπλαγεί κανείς. Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, η ομάδα του Τσάβι δεν θα διεκδικούσε το Σούπερ Καπ απέναντι στη Ρεάλ αν στον ημιτελικό με την Μπέτις ο Μαρκ-Αντρέ Τερ Στέγκεν δεν είχε κάνει μια από τις καλύτερες εμφανίσεις του το τελευταίο διάστημα.

Για να ξαναβρεί τον πραγματικό εαυτό της η Μπαρτσελόνα χρειάζεται πρώτα απ’ όλα να ισορροπήσει οικονομικά. Αυτό το κομμάτι το χειρίζεται ο Ζουάν Λαπόρτα και η διοίκηση. Ο Τσάβι έχει άλλες… σκοτούρες. Πρέπει να φροντίσει ώστε αυτό το κυριαρχικό ποδόσφαιρο που παρουσίασε η ομάδα του απέναντι στη Ρεάλ να γίνει πάλι μόνιμη συνήθεια.

Χρειάζεται χρόνος για να συμβεί κάτι τέτοιο και πολλή δουλειά. Ωστόσο, η εικόνα της απέναντι στη Ρεάλ απέδειξε πως η Μπαρτσελόνα… αναπνέει και πάλι, επιτρέποντας στους οπαδούς της να αρχίζουν να κάνουν όνειρα ξανά!

«Μαέστρος» ετών 18

Οι περισσότεροι στην ηλικία του όποια σχέση έχουν με το Clasico, την έχουν μέσω… τηλεόρασης ή, στο καλύτερο σενάριο, από την εξέδρα. Ο Γκάβι, μπορεί να λέει πως στα 18 του έχει ήδη αγωνιστεί σε πέντε τέτοια παιχνίδια. Και όπως είδαμε το βράδυ της Κυριακής, πλέον, δεν συμμετέχει απλά. Μπορεί και κρίνει τέτοιου επιπέδου αγώνες.

Μακράν του δεύτερου, ήταν ο κορυφαίος της αναμέτρησης στο Ριάντ, προκαλώντας… πανικό στους μέσους και τους αμυντικούς της Ρεάλ. Η συνεργασία του με τον άλλο μικρό των «μπλαουγκράνα», τον Πέδρι, ήταν ονειρική. Επίσης, παρότι τον έχουμε συνηθίσει στο κέντρο, επιβεβαίωσε πως όταν χρειαστεί μπορεί να προσφέρει πολλά και ως αριστερός εξτρέμ.

H παρουσία του ήταν καταλυτική, μιας και είχε συμμετοχή και στα τρία γκολ της ομάδας του. Ο Γκάβι ήταν αυτός που άνοιξε τον δρόμο για την επικράτηση της Μπαρτσελόνα και με το τέρμα που σημείωσε έγινε ο νεότερος σκόρερ σε τελικό του ισπανικού Σούπερ Καπ, παίρνοντας τον σχετικό τίτλο από τον νυν προπονητή του, τον Τσάβι.

Εκμεταλλευόμενος πλήρως όσα κενά υπήρχαν στα μετόπισθεν της Ρεάλ ήταν εκείνος που έφτιαξε τα γκολ των Λεβαντόφσκι και Πέδρι. Ξεδίπλωσε τις τεχνικές ικανότητές του και έβγαλε ωριμότητα που σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με την ηλικία του, σε ένα ματς που κρινόταν έναν τίτλο και έχοντας απέναντί του τον … αιώνιο αντίπαλο της Μπαρτσελόνα.