Η Premier League απορρίπτει το αυτοματοποιημένο σύστημα οφσάιντ
i

Ημιαυτόματο οφσάιντ / © PrntScrn

Η Premier League απορρίπτει το αυτοματοποιημένο σύστημα οφσάιντ

Κώστας Τσιακλής 22:17 - 08.06.2023 / Ανανεώθηκε: 22:18 - 08.06.2023

Η Premier League δεν θα ακολουθήσει τη γραμμή της FIFA και της UEFA αφού φαίνεται να αποφάσισε να μην εγκαταστήσει το αυτοματοποιημένο σύστημα οφσάιντ.

Η Premier League αποφάσισε να μην ακολουθήσει την τακτική της UEFA και της FIFA και επέλεξε να μην χρησιμοποιήσει το αυτοματοποιημένο σύστημα οφσάιντ. Αντ' αυτού στους αγωνιστικούς χώρους θα τοποθετηθούν ακόμα πιο πολλές κάμερες προκειμένου να γίνει πιο εύκολη η χρήση του VAR.

Το αυτοματοποιημένο σύστημα οφσάιντ έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και χρησιμοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ ενώ πλέον ενεργοποιήθηκε και από την UEFA στο φετινό Champions League. Μάλιστα το συγκεκριμένο σύστημα είχε χρησιμοποιηθεί και στον τελικό του Conference League μεταξύ της Φιορεντίνα και της Γουέστ Χαμ και ακύρωσε ορθά το γκολ του Λούκα Γιόβιτς στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων του πρώτου ημιχρόνου.

Παρά το γεγονός αυτό, σύμφωνα με την TImes οι σύλλογοι της Premier League αποφάσισαν να μην εγκρίνουν αυτή την καινοτομία για την επόμενη περίοδο ωστόσο μπορεί να εγκατασταθεί με την έναρξη της σεζόν 2024-2025. Σε αντίθεση με την αγγλική λίγκα, η Serie A χρησιμοποιεί το αυτοματοποιημένο σύστημα οφσάιντ από τον περασμένο Ιανουάριο και έγινε το πρώτο μεγάλο πρωτάθλημα που το εγκαθιστά.

 Η διοργανώτρια αρχή την επόμενη σεζόν επέλεξε να προσθέσει περισσότερες κάμερες. Αυτό συμβαίνει μετά από δύο περιστατικά που δεν καλύφθηκαν πλήρως λόγω αναποτελεσματικών πλάνων των καμερών. Αξίζει να σημειωθεί πως οι κάμερες δεν εξασφαλίζουν αποφάσεις χωρίς λάθη, καθώς εξακολουθεί να είναι στη βούληση του διαιτητή να χαράξει τις γραμμές και να ανακαλέσει ή να κατοχυρώσει τα οφσάιντ.

Τέλος όσο αφορά τις μπάλες, στο περασμένο Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξήχθη στο Κατάρ, η FIFA χρησιμοποίησε ένα μικροτσίπ στην μπάλα της Adidas ως μέρος του συστήματός της. Η UEFA από την άλλη βασίζεται σε κάμερες και τεχνολογία παρακολούθησης άκρων, ώστε η Premier League που χρησιμοποιεί μπάλες μάρκας Nike να μπορεί να προσαρμοστεί σε αυτό το σύστημα.