Άλαν Πάρντιου: Το μαύρο κουτί
i

Άλαν Πάρντιου / © Intime

Άλαν Πάρντιου: Το μαύρο κουτί

Αλέξης Σαββόπουλος 13:30 - 05.02.2023 / Ανανεώθηκε: 13:31 - 05.02.2023

Ο Άγγλος τεχνικός θα αποτελέσει παρελθόν από τον πάγκο του Άρη και το Sportal εξηγεί τους βασικούς λόγους που δεν κατάφερε να μακροημερεύσει στο Κλεάνθης Βικελίδης.

Ούτε πέντε μήνες δεν κάθισε στον πάγκο του Άρη ο Άλαν Πάρντιου. Ήταν 18 Σεπτεμβρίου όταν καθοδήγησε για πρώτη φορά την ομάδα της Θεσσαλονίκης, 4 Φεβρουαρίου στη Νεάπολη κάθισε για τελευταία φορά στον ηλεκτρικό πάγκο, ακολουθώντας τη μοίρα αρκετών προκατόχων του, που με εξαίρεση τον Άκη Μάντζιο, είχαν βραχύβια παρουσία. Τι έφταιξε όμως και οι δυο πλευρές οδηγούνται στο διαζύγιο; Ποιοι ήταν οι βασικοί λόγοι; Το Sportal καταγράφει:

Το ρόστερ

Ο βασικός λόγος ήταν ότι είχε να διαχειριστεί ένα ρόστερ με πολλά… θέματα που δεν δικαιολόγησε σε τίποτα τις υψηλές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί και τους μεγαλεπήβολους στόχους που είχαν τεθεί στο ξεκίνημα της χρονιάς και δεν κατάφερε να το… φέρει βόλτα. Τεράστιο ζήτημα εξ αρχής στη θέση του φορ, με ένα επιθετικό (Γκρέι) υπέρβαρο, βαρύ και ασήκωτο που έχει σπαταλήσει μια ντουζίνα ευκαιρίες και δυο καθοριστικά πέναλτι, το ένα εκ των οποίων στον προημιτελικό με τον Ολυμπιακό, ίσως να άλλαζε τη μοίρα του club. Χωρίς εναλλακτική στο κέντρο της άμυνας μετά τον σοβαρό τραυματισμό του Ενκουλού στο Μουντιάλ, με winger που δεν έχουν το ένας εναντίον ενός, δεν απειλούν πολύ και κυρίως δεν σκοράρουν. Ήταν και άτυχος αφού έχασε και τους δυο πιο αξιόπιστους που διέθετε. Τον Πάλμα, λόγω τραυματισμού μέσα στον καθοριστικό Γενάρη και τον Μαντσίνι με μεταγραφή πριν τον επαναληπτικό με τον Ολυμπιακό. Με αρκετούς ποδοσφαιριστές (Ντιόπ, Ζερβίνιο, Νταμπό) που είτε προέρχονταν από μακροχρόνια αγωνιστική απραξία είτε επανήλθαν από σοβαρότατους τραυματισμούς. Οι δυο πρώτοι είναι ήδη παρελθόν. Με τέσσερις πλάγιους μπακ που προσώρας κανείς δεν κάνει την ποιοτική διαφορά και ειδικά ο Πίρσμαν που επιλέχθηκε πρώτος.

Οι πολλοί τραυματισμοί

Ειδικά μέσα στον κρίσιμο Γενάρη που ο Άρης έπαιζε τον ένα στόχο του, το κύπελλο και είχε μαζεμένα και συνεχόμενα παιχνίδια ανά 3-4 μέρες, η ομάδας προσβλήθηκε από αλλεπάλληλους τραυματισμούς. Αρχικά του Ενκουλού που άφησε την ομάδα με δυο στόπερ, στη συνέχεια του πιο επιδραστικού παίκτη, του Πάλμα, που απουσιάζει πάνω από μήνα πλέον, αρκετούς μυϊκούς που ανάγκασαν τον Πάρντιου να κατέβει σε κρίσιμα ματς με 13 ετοιμοπόλεμους παίκτες, με αποκορύφωμα τον σοβαρό τραυματισμό του Μάνου Γκαρθία, τη στιγμή που είχε αρχίσει να γίνεται σημαντικός.

Η επίδοση εκτός έδρας

Η συγκομιδή του Άρη εκτός έδρας είναι αποκαρδιωτική. Η ήττα στη Νεάπολη ήταν η 7η στο φετινό πρωτάθλημα σε σύνολο έντεκα αγώνων, με δύο μόλις νίκες και δύο ισοπαλίες. Δηλαδή οκτώ βαθμούς από τους 33 διαθέσιμους. Ο Άρης είναι η ομάδα με τις περισσότερες εκτός έδρας ήττες του πρωταθλήματος μετά τον Ιωνικό, που έχει οχτώ ήττες. Επίδοση σε απόλυτη αντιδιαστολή με τις επιδόσεις της προηγούμενης διετίας μακριά από το Βικελίδης. Για τα εκτός έδρας επίσης είναι εντυπωσιακό πως Παναιτωλικος και Ιωνικός έκαναν τις πρώτες εντός έδρας νίκες τους με εμάς! (Ο Παναιτωλικός έκτοτε έκανε άλλη μια νίκη εντός)

Ήττες στα ντέρμπι

Ομοίως οι επιδόσεις στα ντέρμπι με τις ομάδες που βρίσκονται στην πρώτη τετράδα. Ο Άρης έχοντας να δώσει ακόμη ένα, με τον Παναθηναϊκό την προσεχή Κυριακή, μετράει μόλις μια νίκη, αυτή στο ντεμπούτο του Πάρντιου. Ο Άγγλος στα υπόλοιπα πέντε που έδωσε με ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, κατέγραψε ισάριθμες ήττες, όταν πέρσι ο Άρης τους κέρδισε σχεδόν όλους μέσα-έξω.

Διαιτητικά λάθη

Τώρα που θα επιστρέψει στο Λονδίνο, σίγουρα θα έχει πολλά να διηγηθεί για μερικές αλλοπρόσαλλες διαιτητικές αποφάσεις που καθόρισαν τη μοίρα του Άρη σε πολλά παιχνίδια. Για παράδειγμα στο πρόσφατο ΑΕΚ-Άρης 3-0 το πέναλτι στον Φαμπιάνο, στο Ολυμπιακός-Άρης 1-0 στο κύπελλο το ακυρωθέν γκολ του Ιτούρμπε, στο ΠΑΟΚ -Άρης 1-0 το γκολ του Κουλιεράκη.

Η διαφορετική κουλτούρα και συμπεριφορά

Ο Πάρντιου είναι ένας προπονητής γαλουχημένος στη βρετανική ποδοσφαιρική κουλτούρα. Οι κακές γλώσσες λένε ότι δεν κατάφερε να ταιριάξει στο ελληνικό μοντέλο και δει στο πάντα δύσκολο περιβάλλον του Άρη, όντας πολλές φορές απόμακρος, απόλυτος σε κάποιες αποφάσεις που αφορούν την διαχείριση του ρόστερ και τις επιλογές της ενδεκάδας, την καθημερινή προετοιμασία της μέσα από τις προπονήσεις (την εμμονή του βοηθού του όπως λένε να βάζει τους επιθετικούς του να σουτάρουν με τις ώρες με κίνδυνο μυϊκής επιβάρυνσης), και την λειτουργεία της, η οποία απείχε από αυτά που είχε συνηθίσει στην Αγγλία και για την οποία είχε πει κάποια πράγματα στις πρόσφατες δηλώσεις του πριν τον αγώνα με την ΑΕΚ. Ειδικά μετά τον αποκλεισμό από τον Ολυμπιακό, είχε φανεί πως πλέον μετρούσε μέρες και φαινόταν και στην ψυχολογική του κατάσταση.