100 χρόνια μαζί και είναι μόνο η αρχή: Το ντοκιμαντέρ του Sportal για την ΑΕΚ (vid)

100 χρόνια μαζί και είναι μόνο η αρχή: Το ντοκιμαντέρ του Sportal για την ΑΕΚ (vid)

Sportal newsroom 08:00 - 13.04.2024

Πως να μετρηθεί με μήνες και χρόνους η πορεία ενός συλλόγου; Πως να μετρήσεις τις φορές που χτύπησε η καρδιά σου δυνατά για την αγαπημένη σου ομάδα; Ποιος, που και πότε σε έκανε να λατρέψεις ένα έμβλημα, να το ακολουθείς, να κλαις, να γελάς, να ονειρεύεσαι μαζί του; Η ΑΕΚ γίνεται σήμερα, Σάββατο 13 Απριλίου 2024, 100 ετών. Και αυτές είναι λίγες από τις ιστορίες ανθρώπων που την υπηρέτησαν και τις εξιστορούν στο Sportal.gr.

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΙΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ: Ένας μεγάλος σύλλογος, μια μεγάλη ιδέα. Ενα σύμβολο μνήμης με πελώρια παρουσία στην αθλητική δραστηριότητα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Η ΑΕΚ.

Ολα άρχισαν το 1924. Δύο χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, μια παρέα Κωνσταντινουπολιτών της Αθήνας αποφάσισε να ιδρύσει ένα σωματείο που θα θύμιζε τις αλησμόνητες πατρίδες και τον πολιτισμό χιλιάδων χρόνων, ο οποίος έσβησε μέσα στις στάχτες.

Στις 13 Απριλίου 1924, στο κατάστημα αθλητικών ειδών του Κωνσταντίνου Δημόπουλου και των αδερφών Αιμίλιου και Μενελάου Ιωνά στην Οδό Βερανζέρου 24, οι Πολίτες αθλητές πήραν την ιστορική απόφαση και ένας νέος μεγάλος σύλλογος είχε ήδη αποκτήσει ζωή. Το καταστατικό υπέγραφαν πάνω από σαράντα μέλη της Κωνσταντινουπολίτικης κοινότητας της Αθήνας. Έμβλημα ήταν ο Δικέφαλος Αετός της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και χρώματα το κίτρινο και το μαύρο .

Εκατό χρόνια μετά, ο Δικέφαλος Αετός στέκει περήφανος για όσα ο σύλλογος έχει καταφέρει. Για μια ομάδα που έχουν λατρέψει εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη γη. Για τα τρία πιο όμορφα γράμματα των απανταχού ΑΕΚτζήδων. ΑΕΚ... 100 χρόνια ΑΕΚ.

Η ΑΕΚ γίνεται σήμερα, Σάββατο 13 Απριλίου 2024, 100 ετών. Και αυτές είναι λίγες από τις ιστορίες ανθρώπων που την υπηρέτησαν και τις εξιστορούν στο Sportal.gr.