Ευαγγελία Πλατανιώτη: Η «γοργόνα» που έγραψε ιστορία για την Ελλάδα
i

© Photo by Marcel ter Bals/DeFodi Images via Getty Images

Ευαγγελία Πλατανιώτη: Η «γοργόνα» που έγραψε ιστορία για την Ελλάδα

Πηνελόπη Παπαδήμου 22:08 - 03.02.2024 / Ανανεώθηκε: 22:09 - 03.02.2024

Ποια είναι η Ευαγγελία Πλατανιώτη που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην καλλιτεχνική κολύμβηση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ντόχα.

«Είναι μία δικαίωση των κόπων μου», δήλωσε μεταξύ άλλων η Ευαγγελία Πλατανιώτη μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ντόχα. Η αλήθεια ότι η διαδρομή μέχρι την κορυφή του βάθρου ήταν μακριά και επίπονη.

Το χρυσό μετάλλιο της Πλατανιώτη ήταν το πρώτο για την Ελλάδα σε παγκόσμιο πρωτάθλημα στην καλλιτεχνική κολύμβηση.

Η Ευαγγελία Πλατανιώτη γεννήθηκε το 1994 στην Αθήνα. Η Ελληνίδα αθλήτρια ξεκίνησε τον αθλητισμό από μικρή ηλικία και συγκεκριμένα με το μπαλέτο και τη ρυθμική. Η Πλατανιώτη στράφηκε στην καλλιτεχνική κολύμβηση μετά από παρότρυνση των γονιών της.

Το συγκεκριμένο άθλημα απαιτεί δύσκολη και επίπονη προπόνηση. Οι αθλήτριες πρέπει να είναι εξαιρετικές κολυμβήτριες και να συνδυάζουν πολλά διαφορετικά ταλέντα για να διακριθούν. Όπως είχε σημειώσει η Πλατανιώτη σε συνέντευξή της παλαιότερα «το άθλημα μας απαιτεί πολλά ήδη προπόνησης καθώς και πολλές ικανότητες. Τόσο στο γυμναστήριο όσο και στο νερό κάνουμε σχεδόν τα πάντα. Ασκήσεις ενδυνάμωσης, φυσική κατάσταση, αντοχή, ευλυγισία, γιόγκα, μπαλέτο, ακροβατική, τρέξιμο, κολύμπι αερόβιας και αναερόβιας μορφής. Ανάλογα με την περίοδο προετοιμασίας και το τι χρειαζόμαστε περισσότερο τη δεδομένη χρονική στιγμή βγαίνει το πρόγραμμα προπόνησης».

Η ίδια είχε ομολογήσει μάλιστα ότι μία προπόνηση μπορεί να διαρκεί από 6 μέχρι και 12 ώρες την ημέρα.

Η Ευαγγελία Πλατανιώτη είναι μέλος της Εθνικής ομάδας από το 2007. Στην πρώτη της συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αυτούς του Λονδίνου, αγωνίστηκε στο ντουέτο με την Δέσποινα Σολωμού και κατέλαβαν την όγδοη θέση.

Το 2016, στους Ολυμπιακούς του Ρίο, όπου συμμετείχε με την Εβελίνα Παπάζογλου, κατετάγησαν στη δέκατη θέση. Η Ευαγγελία Πλατανιώτη ήταν πάντα σταθερή στους μεγάλους αγώνες με αρκετά καλά πλασαρίσματα.

Το 2011 κατέκτησε Ευρωπαϊκό μετάλλιο στο ντουέτο. Το 2021 κατέκτησε το Ασημένιο μετάλλιο στο τεχνικό πρόγραμμα του σόλο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα καθώς και το Χάλκινο μετάλλιο στο ελεύθερο σόλο της ίδιας διοργάνωσης.

Το 2021 ήταν έτοιμη μαζί με τη Δέσποινα Παπάζογλου για μία ακόμη Ολυμπιακή συμμετοχή. Ωστόσο, τα πολλαπλά κρούσματα κορωνοϊού, δεν επέτρεψαν στην Εθνική ομάδα καλλιτεχνικής κολύμβησης να λάβει μέρος στους αγώνες.

Το 2022 η Ευαγγελία Πλατανιώτη σημείωσε τη μεγαλύτερη - μέχρι σήμερα - επιτυχία της καριέρα της. Η 27χρονη τότε αθλήτρια κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης.

Την ίδια χρονιά, στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Ρώμης κατέλαβε την τέταρτη θέση. Η Πλατανιώτη εξέφρασε μέσω ανάρτησης τα παράπονά της για τον τρόπο που βαθμολογήθηκε. «Ήρθα στη Ρώμη για το χρυσό, γιατί ξέρω τι αξίζω ή γιατί μπορώ να παλέψω. Το χθεσινό αποτέλεσμα ήταν ντροπιαστικό για το άθλημα... Ας συγκρίνουμε..!

Εδώ είναι το 3ο και 4ο. Δυστυχώς ο καμέραμαν ξέχασε "κατά λάθος" να δείξει καθαρά τα κάθετά μου. Αλλά και έτσι, μπορείς να δεις κάτι. Είμαι περισσότερο από υπερήφανη για την απόδοσή μου, γιατί ήδη γνωρίζω την αξία μου.

Το fairplay είναι μια άγνωστη λέξη για αυτό το άθλημα», ανέφερε εμφανώς ενοχλημένη η Ευαγγελία Πλατανιώτη.

Η Ελληνίδα αθλήτρια άφησε αιχμές και μετά την πέμπτη θέση που κατέλαβε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Φουκουόκα. «Ήταν αρκετά δύσκολος αυτός ο αγώνας για εμένα, γιατί δεν είχα τη στήριξη που θα ήθελα και αναγκάστηκα να βρω μόνη μου τους χορηγούς», δήλωσε στην ΕΡΤ. «Η χορογραφία, επειδή κατά τη διάρκεια της χρονιάς προσπαθούσα να είμαι σε επαφές και να κανονιστεί το κομμάτι της προετοιμασίας με τις Ισπανίδες προπονήτριες, έγινε τον τελευταίο μήνα. Όλοι οι αθλητές για να έρθουμε εδώ πέρα δουλεύουμε τουλάχιστον έναν χρόνο για να παρουσιάσουμε τη χορογραφία, εμένα όλη αυτή η δουλειά μου ήταν ενός μήνα».

Η Ευαγγελία Πλατανιώτη είναι πτυχιούχος του τμήματος διοίκησης επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά. Το 2017 έλαβε μέρος στο ριάλιτι επιβίωσης «Νοmads»