Πρόεδρος αμερικανικής πολιτείας χαρακτηρίζει «απάτη» μια τρανς πρωταθλήτρια του κολεγιακού πρωταθλήματος

Πρόεδρος αμερικανικής πολιτείας χαρακτηρίζει «απάτη» μια τρανς πρωταθλήτρια του κολεγιακού πρωταθλήματος

Sportal newsroom 12:04 - 15.04.2023 / Ανανεώθηκε: 12:04 - 15.04.2023

Ο πρόεδρος της Πολιτείας της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις χαρακτήρισε ως «απάτη» την τρανς γυναίκα Λία Τόμας, η οποία είναι η περσινή νικήτρια στα 450 μέτρα κολύμβησης του κολεγιακού πρωταθλήματος.

Σάλο έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του προέδρου της Πολιτείας της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις για μια τρανς γυναίκα, η οποία πέρσι είχε κερδίσει στα 450 μέτρα κολύμβησης του κολεγιακού πρωταθλήματος. Συγκεκριμένα ο ΝτεΣάντις σε μία ομιλία του στο πανεπιστήμιο Liberty είχε αποκαλέσει τη Λία Τόμας ως «απάτη». 

«Είναι λάθος να υπάρχει μια κολυμβήτρια να αγωνίζεται για τρία χρόνια στο αντρικό τμήμα, να αλλάζει για το γυναικείο και κερδίζει το εθνικό πρωτάθλημα. Αυτό είναι απάτη, είναι λάθος», ανέφερε συγκεκριμένα. 

Ο ΝτεΣάντις υποστηρίζει ότι δεν είναι δίκαιος για τις άλλες γυναίκες ο συναγωνισμός με τη Λία Τόμας, καθώς έχει αντρικά χαρακτηριστικά και μέλη του σώματος. Ανακήρυξε μάλιστα την Έμα Γουέιαντ, η οποία έχασε από την Τόμας, ως την πραγματική νικήτρια. Αρκετοί είναι αυτοί που τον υποστηρίζουν, λέγοντας ότι υπερασπίζεται τα δικαιώματα των γυναικών να αγωνίζονται εναντίον άλλων γυναικών, ενώ άλλοι τον κατηγορούν για διακρίσεις και τρανσφοβία. 

Στη Φλόριντα έχουν απαγορευτεί οι αλλαγές φύλου σε ανηλίκους καθώς λέγεται ότι: «Είναι λάθος για τους γιατρούς να αντλούν ανηλίκους και να τους κάνουν επεμβάσεις αλλαγής φύλου. Αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί συγκεκριμένη πολιτεία μπορεί να χάσουν την άδειά τους».

Αυτό το θέμα μπορεί να αποτελέσει σημείο «κλειδί» για τις εκλογές το 2024. Την ώρα που τα σχόλιά του έχουν προκαλέσει αμφισβήτηση, ο ΝτεΣάντις παραμένει σταθερός στις απόψεις του: «Χρειάζεται να προστατέψουμε την ακεραιότητα του γυναικείου αθλητισμού και να διασφαλίσουμε τις αθλήτριες να έχουν ένα δίκαιο αγώνισμα», είναι τα λόγια του. 

Tags: