Κουμεντάκης στο Sportal: «Μας εξιτάρει η ιδέα ενός τελικού σε γεμάτο ΣΕΦ»

Ραφαήλ Κουμεντάκης

i

© Intime

Κουμεντάκης στο Sportal: «Μας εξιτάρει η ιδέα ενός τελικού σε γεμάτο ΣΕΦ»

Ο Ραφαήλ Κουμεντάκης μίλησε στο Sportal για τον πρώτο τελικό του Ολυμπιακού κόντρα στη Μακάμπι για το Challenge Cup.

Η μεγάλη ώρα του Ολυμπιακού έφτασε. Η ομάδα του Πειραιά αντιμετωπίζει τη Μακάμπι στον πρώτο τελικό του Challenge Cup (5/3, 20:30) με τους «ερυθρόλευκους» να ψάχνουν ένα θετικό αποτέλεσμα για να κάνουν αποφασιστικό βήμα κατάκτησης του τροπαίου.

Το Sportal επικοινώνησε με τον Ραφαήλ Κουμεντάκη εν όψει του πρώτου τελικού στο Ισραήλ. Ο διεθνής ακραίος μίλησε για τα πλεονεκτήματα του Ολυμπιακού, τόνισε τη σημασία του αγώνα στο Τελ Αβίβ και σημείωσε ότι περιμένει ο κόσμος των Πειραιωτών να γεμίσει το ΣΕΦ στη ρεβάνς

«Θα πάω λίγο πιο πίσω και θα πω ότι ο Ολυμπιακός όταν φτιάχτηκε είχε 5-6 καινούργιους παίκτες. Είχε έναν σοβαρό τραυματισμό του βασικού λίμπερο, οπότε αναγκαστικά παίζει έναν άλλο λίμπερο. Είχε δύο ακραίους που δεν είχαν παίξει ποτέ μαζί, έφερε έναν νέο πασαδόρο. Γενικά, ήθελε λίγο χρόνο η ομάδα γιατί όσα φιλικά και να παίξεις, όσες προπονήσεις και να κάνεις, ο μόνος που μπορεί να δώσει χαρακτήρα στην ομάδα είναι ο χρόνος, για να καταλάβεις τι ομάδα είσαι και πού μπορείς να φτάσεις. Ο χρόνος λειτούργησε υπέρ μας. Φτάσαμε κάποια στιγμή να δείξουμε τον χαρακτήρα που πραγματικά έχουμε, οι παίκτες να τον περάσουμε στην ομάδα και να δείξουμε ότι είμαστε μαχητές και ότι δεν θα τα παρατήσουμε. Αυτό είναι ο Ολυμπιακός, φέτος αυτό βγάζουμε είναι ότι δεν θα τα παρατήσουμε οποιαδήποτε στιγμή κάτω υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο. Τους υπολογίζουμε όλους, για εμάς όλοι είναι καλοί αλλά συγκεντρωνόμαστε στο τι μπορούμε να κάνουμε εμείς και πώς εμείς μπορούμε να παρουσιαστούμε καλύτεροι. Νομίζω ότι αυτό είναι το κλειδί», είπε αρχικά ο Ραφαήλ Κουμεντάκης.

Ο έμπειρος ακραίος σημείωσε ότι ο Ολυμπιακός είχε πολλούς αγώνες τις τελευταίες εβδομάδες. «Η αλήθεια είναι ότι είχαμε πολύ επιβαρυμένο πρόγραμμα. Τις τελευταίες 3-4 εβδομάδες δεν θυμάμαι να είχαμε κάποια μέρα κενή», τόνισε στο Sportal ο Ραφαήλ Κουμεντάκης.

«Για εμάς είναι πολύ βασικό το πρώτο παιχνίδι. Το θέλουμε πάρα πολύ. Προς το παρόν, επειδή πηγαίνουμε παιχνίδι με παιχνίδι κάθε εβδομάδα, δεν έχουμε προλάβει να δούμε τίποτα. Ακόμη δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τι έχει γίνει. Είμαστε συνέχεια στο γήπεδο, συνέχεια σε ταξίδι. Παίξαμε στη Σύρο ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι, που εμάς αντίπαλος εκτός από τον Φοίνικα που ήταν μία καλή ομάδα ήταν και η κούραση. Τα φέραμε εις πέρας και νομίζω ότι από εδώ και πέρα, θα ξεκουραστούμε και θα κοιτάμε τη Μακάμπι», είπε ο 29χρονος ακραίος για τον πρώτο τελικό στο Ισραήλ.

Ο Ραφαήλ Κουμεντάκης ρωτήθηκε και για το γεγονός ότι το γήπεδο της Μακάμπι αναμένεται να είναι γεμάτο αφού οι οπαδοί της εξάντλησαν τα εισιτήρια. «Νομίζω ότι δεν θα μας επηρεάσει αυτό. Οι αθλητές θέλουν να παίζουν σε μεγάλα γήπεδα, κι ας είναι εχθρικά. Όλο οι αθλητές θέλουν παίζουν σε μεγάλα στάδια. Νομίζω ότι θα είναι ένα πλεονέκτημα για τη Μακάμπι αλλά και για εμάς θα είναι κάτι ευχάριστο γιατί θα πάμε να αγωνιστούμε σε έναν τελικό και να παίξουμε σε ένα γεμάτο γήπεδο».

Ο 29χρονος ακραίος, τόνισε ότι περιμένει και ο κόσμος του Ολυμπιακού να γεμίσει το ΣΕΦ για τον δεύτερο τελικό. «Στο μυαλό μας ήταν να νικήσουμε τον αγώνα με τη Σύρο και να προκριθούμε στο Final-4 του Κυπέλλου, να νικήσουμε τον Παναθηναϊκό στο πρωτάθλημα. Μας εξιτάρει ότι θα παίξουμε έναν τελικό σε ένα πάρα πολύ ωραίο γήπεδο. Ελπίζουμε ο κόσμος του Ολυμπιακού να το γεμίσει. Στο υποσυνείδητο όλων μας είναι αυτός ο τελικός, πώς θα είμαστε και πώς θα είναι η ατμόσφαιρα. Κακά τα ψέματα, το να παίζεις έναν τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης είναι κάτι πάρα πολύ σπουδαίο», σχολίασε ο Ραφαήλ Κουμεντάκης.

Όσο για το ποια είναι τα αγωνιστικά πλεονεκτήματα του Ολυμπιακού, ο διεθνής ακραίος ήταν ξεκάθαρος. «Είναι πασιφανέστατο πια ότι είμαστε ομάδα που αποτελείται από πολύ ικανούς σέρβερ. Ανά πάσα στιγμή μπορούμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα στην αντίπαλη ομάδα. Αλλά, αν δούμε τα παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό, που ήταν ένα καλό τεστ για εμάς, βγάλαμε κι άλλα στοιχεία του παιχνιδιού. Δεν βασιζόμαστε, πια, μόνο στο σερβίς. Στη ρεβάνς του Challenge Cup με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό, το σερβίς μας ήταν εκεί αλλά δεν έκανε τη διαφορά. Τη διαφορά την έκαναν άλλα στοιχεία που τα πήραμε μαζί και θα τα βγάλουμε σαν όπλα στο μέλλον», σημείωσε στο Sportal o Ραφαήλ Κουμεντάκης.

Η συζήτηση δεν θα μπορούσε να μην πάει και στον δεύτερο ημιτελικό του Challenge απέναντι στον Παναθηναϊκό και τη μεγάλη ανατροπή στο κλειστό του Αμαρουσίου. «Το βόλεϊ δεν παίζεται με χρόνο, δεν υπάρχουν δοκάρια, δεν υπάρχει μπασκέτα και στεφάνη. Είσαι εσύ, η μπάλα και ένα γήπεδο με γραμμές. Μέχρι να πέσει και η τελευταία μπάλα κάτω συνεχίζεις. Το πρώτο σετ το χάσαμε στις λεπτομέρειες. Μία - δύο φάσεις έκαναν τη διαφορά γιατί και ο Παναθηναϊκός έχεις πολύ καλούς αθλητές, έχει πολύ καλό σύνολο. Κάθε λεπτομέρεια μετράει. Το πρώτο σετ το χάσαμε στις λεπτομέρειες. Στον υπόλοιπο αγώνα ήμασταν πάρα πολύ κοντά. Δεν προλαβαίνεις να σκεφτείς κάτι. Προσπαθείς να κάνεις το καλύτερο. Ασφαλώς θέλει να τύχη. Όταν φτάνεις η πρόκριση για τον Παναθηναϊκό να κρίνεται στο δεύτερο σετ και παίζεις σετ παράτασης, ξέρεις ότι ο Παναθηναϊκός ίσως ρισκάρει κάποιες μπάλες γιατί έχει φτάσει πολύ κοντά στην πρόκριση. Οπότε ήμασταν συνειδητοποιημένοι ότι θα περιμέναμε κάποια πίεση. Αντιδράσαμε, βγήκαμε από την πίεση και μετά αρχίσαμε να πιέζουμε εμείς. Όταν αρχίζει να σε πιέζει μία καλή ομάδα, όπως είμαστε εμείς είναι δύσκολο να αντιδράσεις κι αυτό έγινε. Μετά ανεβάσαμε πολύ το επίπεδο ειδικά σε στοιχεία του παιχνιδιού όπως ήταν το μπλοκ - άμυνα που ήμασταν εξαιρετικοί. Νομίζω ότι μετά σφίξουμε κάθε αντίπαλο που είναι απέναντι», σχολίασε ο διεθνής ακραίος.

Ο Ραφαήλ Κουμεντάκης ρωτήθηκε και για το γεγονός ότι δύο ελληνικές ομάδες έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης. «Είναι πολύ μεγάλο κατόρθωμα. Είναι κάτι που έχει χρόνια να συμβεί. Μακάρι και ο Παναθηναϊκός να είχε τους οπαδούς του και να έπαιζε σε γεμάτο γήπεδο. Είναι κρίμα όσα έγιναν στην πρώτη απόπειρα να γίνει ο δεύτερος ημιτελικός. Κανείς αθλητής, όπως είπα και πριν, δεν θέλει να παίζει σε άδειο γήπεδο μέρα μεσημέρι. Νομίζω ότι αυτό αναγνωρίζεται από όλους. Το να έχει δύο ομάδες το ελληνικό βόλεϊ σε αυτό το επίπεδο και η μία να φτάνει στον τελικό, είναι μεγάλο κατόρθωμα και διαφήμιση για τη χώρα. Είναι κατόρθωμα και για τους Έλληνες αθλητές που παίζουν στην ομάδα της χώρας τους και διακρίνονται», απάντησε ο πολύπειρος ακραίος.

«Είχα την τύχη να παίξω στην Ιταλία για τέσσερα χρόνια όταν έφυγα από την Αλεξανδρούπολη πιο μικρός. Γενικά υπάρχει άλλη φιλοσοφία για το άθλημα. Μπορώ να τη διακρίνω πολύ γρήγορα γιατί ήμουν εκεί αρκετό καιρό. Αυτοί οι προπονητές έχουν πολλά κοινά στοιχεία και πολλές κοινές γραμμές στον τρόπο σκέψης περί του αθλήματος και της προσπάθειας και του τι είναι το βόλεϊ. Καλώς ή κακώς αυτά μας λείπουν σαν ελληνικό βόλεϊ. Μας περνάνε πράγματα που πραγματικά μας βοηθούν και βλέπουμε ότι υπάρχει αποτελέσματα. Ακολουθώντας όσα μας λένε, βλέπουμε ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι καλό. Τα αποτελέσματα το δείχνουν αυτό αφού και η Εθνική το καλοκαίρι ήταν πολύ καλή σε όλα τα παιχνίδια. Προκρίθηκε στο ευρωπαϊκό έναν καλό όμιλο απέναντι σε μία ανταγωνιστική ομάδα όπως η Κροατία, που έχει κάποιους καλούς παίκτες. Τα στοιχεία της ιταλικής σχολής αρχίζουν να μπαίνουν στο ελληνικό βόλεϊ», είπε ο διεθνής βολεϊμπολίστας για τη διαφορά φιλοσοφίας των Ιταλών προπονητών αφού έχει συνεργαστεί τόσο στον Ολυμπιακό όσο και στην Εθνική ομάδα.

Τέλος, ο Ραφαήλ Κουμεντάκης ρωτήθηκε για το βόλεϊ του Έβρου, αφού ξεκίνησε την πορεία του στο άθλημα στον Εθνικό Αλεξανδρούπολης. «Αυτά τα χρόνια που έζησα εγώ και τα υπόλοιπα που θυμάμαι μεγαλώνοντας σε ένα τέτοιον τόπο απέχουν πάρα πολύ από την τωρινή πραγματικότητα του βόλεϊ στον Έβρο. Σίγουρα υπήρξαν και υπάρχουν και ελπίζω να μην υπάρχουν άλλα χρόνια παρακμής για τον Έβρο και να επιστρέψει και ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης και η ομάδα της Ορεστιάδας να συνεχίσει να είναι στην κορυφαία κατηγορία. Οι ομάδες πρέπει να δώσουν κυρίως βάση στα αναπτυξιακά, να παράγουν παίκτες και να στελεχώνουν τις πρώτες ομάδες γιατί ο Έβρος καλώς ή κακώς έτσι επιβίωνε τόσα χρόνια και νομίζω ότι αυτός είναι ο δρόμος», σημείωσε ο διεθνής ακραίος.