Κραυγή απόγνωσης από τρανσέξουαλ σπρίντερ που αποκλείστηκε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες: «Μας έχουν στο περιθώριο»

Κραυγή απόγνωσης από τρανσέξουαλ σπρίντερ που αποκλείστηκε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες: «Μας έχουν στο περιθώριο»

Sportal newsroom 19:00 - 11.05.2023 / Ανανεώθηκε: 19:02 - 11.05.2023

Μια Γαλλίδα τρανσέξουαλ σπρίντερ έκανε αισθητή τη δυσανασχέτησή της μετά την απόφαση της Ομοσπονδίας να την αποκλείσει από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μια τρανσέξουαλ σπρίντερ από τη Γαλλία ανακοίνωσε τη δυσαρέσκειά της, μετά την απόφαση της Ομοσπονδίας να την αποκλείσει από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Άλμπα Ντιούφ μίλησε στο Reuters για αυτή την απόφαση και μεταξύ άλλων ανέφερε: «Δεν καταλαβαίνω αυτή την απόφαση, δεδομένου ότι οι τρανς γυναίκες είχαν πάντα τη δυνατότητα να διαγωνίζονται, εάν τα επίπεδα τεστοστερόνης ήταν κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο». 

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου, Σεμπάστιαν Κόε είχε μιλήσει δημόσια τον Μάρτιο και είχε αναφέρει ότι κανένας τρανς αθλητής δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει σε αγώνες που βαθμολογούνται για την παγκόσμια κατάταξη. 

Η Ντιούφ επίσης υποστήριξε: «Η μόνη προστασία που έχουν οι τρανς γυναίκες είναι το δικαίωμά τους να ζουν όπως θέλουν και αυτό μας το αρνούνται, μας παρενοχλούν. Νιώθω περιθωριοποιημένη γιατί αποκλείομαι από αγώνες». 

Η γεννημένη στη Σενεγάλη αθλήτρια, πήγε στη Γαλλία στην ηλικία των τεσσάρων πριν μετακομίσει στο Aix-en-Provence, όπου ξεκίνησε ορμονοθεραπεία αλλαγής φύλου. Η αλλαγή φύλου αναγνωρίστηκε από τις γαλλικές Αρχές το 2021. Ο ενδοκρινολόγος της Ντιούφ, Άλεν Μπέρλινερ, υποστήριξε: «Είναι μία γυναίκα φυσιολογικά, ορμονικά και νόμιμα. Τα επίπεδα της τεστοστερόνης είναι κάτω από αυτά που βρίσκονται κατά μέσο όρο σε μία γυναίκα που γεννήθηκε θηλυκό».