Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί πως είναι να επαγγέλλεσαι ως e-sport player; Ο Γιώργος Σπύρου μίλησε στο SPORTAL, για το πως είναι να παίζεις ηλεκτρονικό «ποδοσφαιράκι» επί πληρωμή…
Ψήστης, σερβιτόρος, δημοσιογράφος, πωλητής και ένας ακόμα καταιγισμός απαντήσεων συνοδεύει συνήθως την ερώτηση: «Τι δουλειά κάνεις;». Υπάρχει όμως μία για την οποία είναι βέβαιο πως όσοι διαβάζουν το άρθρο, δύσκολα θα την έχουν ακούσει. Μιλάμε φυσικά για αυτή του eSport player!
Από μικρά παιδιά - και κυρίως τα αγοράκια - μας άρεσε να περνάμε ώρες μπροστά από το Playstation (κάποιοι είχατε και Xbox, δεν θα τα χαλάσουμε τώρα για αυτό), παίζοντας Pro Evolution Soccer και FIFA. H δυνατότητα του να διαχειριζόμαστε μία ομάδα σαν να είμαστε προπονητές της και ποδοσφαιριστές της ταυτόχρονα, έφτανε τον ενθουσιασμό και ενίοτε τα νεύρα στα ύψη.
Για φανταστείτε αυτό όμως να ήταν το επάγγελμα σας. Για φανταστείτε δηλαδή να παίζατε τα προαναφερθέντα παιχνίδια, με τη διαφορά ότι πρώτον θα παίρνατε χρήματα για αυτό και δεύτερον θα ανταγωνιζόσασταν με εξίσου καλούς αντιπάλους. Αυτό τον ρόλο έχει ο Γιώργος Σπύρου, ο οποίος δουλεύει ως επαγγελματίας eSport player. Ο νεαρός «ηλεκτρονικός αθλητής» μίλησε στο SPORTAL και μας διηγήθηκε την καθημερινότητα μιας τέτοιας εργασίας.
Το ξεκίνημα, όπως μας ανέφερε ο ίδιος, δεν έρχεται εύκολα, όμως αρκεί να έχεις το κατάλληλο ταλέντο για να το κάνεις. Η αρχή της δικής του σταδιοδρομίας του ήρθε από το σπίτι, δίχως όμως να αποτελέσει και απλό «μονοπάτι».
«Για να φτάσει κάποιος να γίνει επαγγελματίας eSports player σίγουρα δεν είναι κάτι απλό και δεν υπάρχει κάποια συνταγή για αυτό. Οι περισσότεροι ξεκίνησαν παίζοντας στο σπίτι τους, συνέχισαν σε μικρά και αργότερα σε μεγαλύτερα τουρνουά.
Δυστυχώς τη σημερινή εποχή δεν υπάρχουν τα offline τουρνουά που υπήρχαν μέχρι το 2016, όταν οι κορυφαίοι του PES σχεδόν κάθε εβδομάδα παίζαμε μεταξύ μας και υπήρχε μεγάλος ανταγωνισμός. Το ένα λοιπόν φέρνει το άλλο, και όταν οι διακρίσεις έχουν διάρκεια τότε θα βρεθεί και η ευκαιρία για κάτι επαγγελματικό πάνω σε αυτό.»
Όμως το eSport playing δεν είναι μία δουλειά σαν όλες τις άλλες και σίγουρα στην Ελλάδα. Αρκετοί όταν συναντούν τον Γιώργο θέλουν να κάνουν ότι και εκείνος, όμως αυτό που δεν γνωρίζουν είναι πως στη χώρα μας δεν είναι κάτι με το οποίο μπορεί να βιοποριστεί κάποιος.
«Η πιο συνηθισμένη απάντηση που παίρνω όταν λέω πως κάνω αυτή τη δουλειά είναι «έλα ρε, θέλω κι εγώ!», και η απάντηση μου είναι προφανώς πως «μακάρι να ήταν τόσο εύκολο». Τα συμβόλαια έχουν μέγιστη διάρκεια 6 μηνών, οπότε δεν μπορείς να επαναπαυτείς και να θεωρήσεις ότι θα ζήσεις με τα χρήματα που θα πάρεις για αυτό το διάστημα.
Σίγουρα υπάρχουν ομάδες που δίνουν πολύ καλά χρήματα, και σε συνδυασμό με κάποια επιπλέον έπαθλα, τα ποσά είναι πολύ ικανοποιητικά. Αν ήμουν Ιταλός, Γάλλος, ή Ισπανός, μπορεί και να μην χρειαζόταν να κάνω άλλη δουλειά για να μπορέσω να ζήσω. Στην Ελλάδα, ίσως να υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις, αναλόγως και το game το οποίο παίζει ο eSports player.»
Όπως και ένας κανονικός ποδοσφαιριστής έτσι και ένας… ηλεκτρονικός χρειάζεται να προπονείται για να παραμένει σε τοπ επίπεδο. Κάπως έτσι ο Γιώργος περνάει της ώρες του παίζοντας online αγώνες, προκειμένου να παραμένει σε φόρμα.
«Παλιότερα η πιο συνηθισμένη μου προπόνηση ήταν να παίζω με έναν φίλο μου με τον οποίον ήμασταν οι τελευταίοι πρωταθλητές Ελλάδα στο PES (2014, 2015 εκείνος, 2016 εγώ), κάτι που φυσικά μας βοήθησε και τους δύο να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο. Δυστυχώς αργότερα ο μόνος τρόπος να προπονηθείς είναι online, κάτι που δεν είναι και ο σωστότερος τρόπος για να φτάσεις στο καλύτερό σου επίπεδο.»
Έχοντας αγωνιστεί και στην Γαλατασαράι, γνωρίζει πως η ανάγκη μίας ομάδας από «πίσω» είναι τεράστια. Διότι όπως υποστηρίζει ναι μεν μπορείς να αγωνιστείς μόνος σου σε κάποια τουρνουά, ωστόσο εκεί βρίσκεται και η λεπτή γραμμή ανάμεσα σε επαγγελματία και ερασιτέχνη.
«Υπάρχουν ονλάιν τουρνουά που μπορεί κάποιος να αγωνιστεί μόνος του αλλά αυτά δεν θεωρούνται επαγγελματικά. Το μόνο επαγγελματικό πρωτάθλημα στο PES (eFootball πλέον) είναι το επίσημο efootball.pro της Konami στο οποίο συμμετέχουν οι ομάδες που σας ανέφερα προηγουμένως. Οπότε για να αγωνιστείς σε αυτό θα πρέπει κάποια από τις ομάδες να υπογράψει συμβόλαιο μαζί σου, κάτι που είναι ο μεγαλύτερος στόχος όσων βρίσκονται στο κορυφαίο επίπεδο.»
Όμως ο Σπύρου έχει την ατυχία να κάνει το συγκεκριμένο χόμπι-επάγγελμα στην Ελλάδα. Μία χώρα η οποία δεν είναι έτοιμη, όπως και σε πολλά άλλα πράγματα σύμφωνα με τον ίδιο, να «αγκαλιάσει» το πρωτοποριακό. Σε άλλες χώρες αντιθέτως τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά.
«Δυστυχώς είναι ένα από τα πολλά θέματα στα οποία η χώρα μας είναι πολύ πίσω. Μακάρι να ήταν το μοναδικό. Όταν υπάρχουν ομάδες όπως η Μπαρτσελόνα, η Μπάγερν Μονάχου, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Άρσεναλ, η Γιουβέντους, η Μίλαν, η Ίντερ και άλλες, που επενδύουν σε αυτό το κομμάτι, τότε θεωρώ αδιανόητο να μην κάνουν έστω μια προσπάθεια οι ελληνικές ομάδες. Μόνο κερδισμένες θα μπορούσαν να βγουν από όλο αυτό.