«Πρέσβειρα» του Παναθηναϊκού στην Κένυα η Νέρι Νιαγκουάρα

«Πρέσβειρα» του Παναθηναϊκού στην Κένυα η Νέρι Νιαγκουάρα

Ο ερασιτέχνης Παναθηναϊκός ανακοίνωσε ότι η Νέρι Νιαγκουάρα θα είναι η «πρέσβειρα» του συλλόγου στην Κένυα.

Η Νέρι Νιαγκουάρα θα είναι η «πρέσβειρα» του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού στην Κένυα. Ο σύλλογος ανακοίνωσε θα εκπροσωπείται από την σπουδαία πρώην κολυμβήτρια στη χώρα της Αφρικής.

Η Νέρι Νιαγκουάρα γεννήθηκε το 1983 και ξεκίνησε την κολύμβηση σε ηλικία επτά ετών. Κατά τη διάρκεια της καριέρας της είχε πολλές και σημαντικές διακρίσεις. Συμμετείχε μεταξύ άλλων στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας καταλαμβάνοντας την έκτη θέση στα 100 μέτρα ελεύθερο.

«Ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος ανακοινώνει τη συνεργασία του με τη Νέρυ Νιανγκουάρα ως πρέσβειρα του Συλλόγου στην Κένυα.

Ο Σύλλογος έχει ξεκινήσει επαφές με αθλητές-τριες που έχουν δοξάσει το «τριφύλλι» και θα το εκπροσωπούν στις χώρες από τις οποίες προέρχονται με σκοπό να υψωθεί ακόμα ψηλότερα σε όλο τον κόσμο η σημαία του Συλλόγου.

Γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου 1983. Άρχισε να ασχολείται με την κολύμβηση σε ηλικία επτά ετών στον Πανελλήνιο ενώ στην πορεία, αγωνίστηκε με τους Νηρέα Χαλανδρίου, ΑΝΟ Γλυφάδας, Παναθηναϊκό και Εθνικό Γυμναστικό Σύλλογο. Το 2001, συμμετείχε με την Εθνική ομάδα της κολύμβησης στους Μεσογειακούς Αγώνες όπου κατέκτησε δύο ασημένια μετάλλια στα 100μ. και σκυταλοδρομία 4Χ100μ. ελεύθερο και δύο χρόνια αργότερα, αγωνίστηκε στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στη Βαρκελώνη.

Το 2004 σημείωσε την πρώτη μεγάλη επιτυχία της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης (Μαδρίτη), καθώς, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 100μ. ελεύθερο με χρόνο 55.05, κι έγινε η πρώτη Ελληνίδα κολυμβήτρια που ανέβηκε στο βάθρο των νικητών της συγκεκριμένης διοργάνωσης.

Την ίδια χρονιά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας διακρίνεται ως Ολυμπιονίκης μετά την πρόκριση στον τελικό των 100μ. ελεύθερο όπου και κατέλαβε την 6η θέση με χρόνο 54.81.

Δύο χρόνια μετά, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Βουδαπέστη, κατέκτησε ξανά το χάλκινο μετάλλιο στα 100μ. ελεύθερο σημειώνοντας νέο πανελλήνιο ρεκόρ με χρόνο 54.48. Μετά τη συμμετοχή της στη διοργάνωση αποφάσισε να αποχωρήσει από την κολύμβηση, απόφαση την οποία ανακοίνωσε το Νοέμβριο του 2007, αφού πρώτα αγωνίστηκε στο Παγκόσμιο Στρατιωτικό Πρωτάθλημα (Ινδία) στα 50μ. ελεύθερο. Επέστρεψε στην αγωνιστική δράση το 2011 για να κατακτήσει το 2012 ένα ακόμα χάλκινο μετάλλιο, στα 50μ. ελεύθερο αυτή τη φορά, σημειώνοντας πανελλήνιο ρεκόρ (24.93) και εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Προπονητής της ήταν ο Βόικο Ράτσε, ενώ στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με τους Μιχάλη Δρίκο, Κατερίνα Κατριβέ και Ανδρέα Ζώτο. Εργάστηκε ως προπονήτρια στον ΑΝΟΓ, τον Παναθηναϊκό, το Δελφίς και τον Ιωνικό Νίκαιας. Αποφοίτησε από το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Αθηνών και είναι στην Πολεμική Αεροπορία. Είναι παντρεμένη με δύο παιδιά.

Σε δήλωση της στο www.pao1908.com η Νιανγκουάρα ανέφερε «Είναι μεγάλη η χαρά και η τιμή μου να εκπροσωπώ τον Παναθηναϊκό στη χώρα που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο πατέρας μου και κατάγομαι και εγώ. Ο Παναθηναϊκός είναι ένας τεράστιος Σύλλογος με διεθνή φήμη και ο στόχος είναι να τον κάνουμε πιο γνωστό και στην Κένυα».

Υπενθυμίζονται και οι πρεσβευτές και οι πρέσβειρες του Παναθηναϊκούς ως τώρα:

ΑΛΒΑΝΙΑ: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΑΜΠΑΝΗΣ

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΦΙΦΗ ΣΑΠΑΡΕΦΣΚΑ

ΙΡΛΑΝΔΙΑ: ΠΑΤΡΙΚ ΜΠΕΡΚ

ΚΕΝΥΑ: ΝΕΡΙ ΝΙΑΝΓΚΟΥΑΡΑ

ΙΣΠΑΝΙΑ: ΦΕΡΑΝ ΜΑΡΤΙΝΕΘ

ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΡΟΥΞΙ ΝΤΟΥΜΙΤΡΕΣΚΟΥ», αναφέρει η ανακοίνωση του Παναθηναϊκού.