Ο Μίροσλαβ Ραντούλιτσα στο Sportal: «Να επαναφέρω το Μαρούσι εκεί που ανήκει, ακόμα θυμάμαι τον Παναθηναϊκό»

Ο Μίροσλαβ Ραντούλιτσα στο Sportal

Ο Μίροσλαβ Ραντούλιτσα στο Sportal: «Να επαναφέρω το Μαρούσι εκεί που ανήκει, ακόμα θυμάμαι τον Παναθηναϊκό»

Χρήστος Τσάλτας 16:00 - 04.10.2023 / Ανανεώθηκε: 16:02 - 04.10.2023

Η επιστροφή στην Ελλάδα, η πρόκληση του Αμαρουσίου, ο ρόλος του ηγέτη και η σεζόν στον Παναθηναϊκό. Ο Μίροσλαβ Ραντούλιτσα ανοίγει την καρδιά του στο Sportal, μοιράζει ατάκες για την παρουσία του στην ομάδα των βορείων προαστίων και ξεκαθαρίζει τους στόχους του.

Αν υπάρχει μια μεταγραφή που έκανε θόρυβο και δεν έγινε από ομάδα της πρώτης πεντάδας, χωρίς αμφιβολία η μεταγραφή του Μίροσλαβ Ραντούλιτσα στο Μαρούσι κερδίζει το βραβείο. Ο Σέρβος σέντερ επέστρεψε στην Ελλάδα, οκτώ χρόνια μετά το πέρασμά από τον Παναθηναϊκό επιστρέφει στη χώρα μας. Σε ένα διαφορετικό περιβάλλον, με έναν καινούργιο ρόλο και σε μια άλλη φάση της καριέρας του.

Βαδίζοντας προς το 36ο έτος της ηλικίας του και δίχως να έχει να αποδείξει κάτι αγωνιστικά, ο «Μίρο» είναι έτοιμος να φέρει την εμπειρία του από το υψηλότερο επίπεδο σε μια ομάδα που την έχει ανάγκη. Στην μεγάλη επιστροφή του στην Basket League το Μαρούσι ήθελε ένα σημείο αναφοράς και το βρήκε στο πρόσωπο του άλλοτε σέντερ της Αρμάνι Μιλάνο και του Ερυθρού Αστέρα.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης της ομάδας του Γιώργου Σκαραφίγκα ενόψει της νέας σεζόν, ο Ραντούλιτσα μίλησε στο Sportal για τη νέα σελίδα της καριέρας του, τους λόγους που πήρε την απόφαση να μετακομισει στα βόρεια προάστια, ενώ εξήγησε τι θα χαρακτήριζε επιτυχημένη τη σεζόν που έρχεται.

-Πώς είναι αυτό το νέο κεφάλαιο στο Μαρούσι για σένα;

«Από την πρώτη στιγμή που άρχισα να μιλάω με την ομάδα με ήθελαν πολύ να βρίσκομαι εδώ. Τα τελευταία χρόνια στις ομάδες που βρισκόμουν για να είμαι ειλικρινής δεν ένιωθα την αγάπη της ομάδας. Εγώ ήθελα να νιώσω ότι με θέλουν και ότι με αγαπάμε. Έτσι μπορώ να παίζω καλύτερα και να είμαι καλύτερα. Γι αυτό αγαπάω την Ελλάδα και τους Έλληνες. Περνάω χρόνο εδώ, βρίσκομαι συχνά στη χώρα και σε αυτό το κεφάλαιο της ζωής και της καριέρας μου θα περάσω λίγο παραπάνω χρόνο στην Ελλάδα σε μια ομάδα που με θέλει και πού μοιράζεται την ίδια αγάπη με το μπάσκετ. Με ήθελαν πολύ οι άνθρωποι της ομάδας. Μου είπαν "έλα στην ομάδα, έχουμε μεγάλο σεβασμό για σένα". Αυτό ήταν αρκετό για μένα».

-Πόσο φιλόδοξη είναι η ομάδα και πόσο... πεινασμένος είσαι να ηγηθείς της ομάδας και να την οδηγήσεις σε κάτι σπουδαίο;

«Μου αρέσει να είμαι ηγέτης. Σε όλη την καριέρα μου ήμουν ηγέτης. Είναι στο χαρακτήρα μου. Θα κάνω ό,τι ζητάει η ομάδα από εμένα. Αν δεν θέλουν να είμαι ηγέτης, θα είμαι ο τύπος που θα βοηθάει τους συμπαίκτες του με άλλους τρόπους. Αν θέλουν να είμαι ηγέτης θα το κάνω. Βλέπω από τις πρώτες επαφές στην ομάδα ότι δεν έχουν τόσο μεγάλες φιλοδοξίες, γιατί η ομάδα επέστρεψε τώρα από την δεύτερη κατηγορία. Δεν λένε ψέματα, αλλά δεν λένε και όλη την αλήθεια γιατί ξέρω ότι οι Έλληνες πάντα θέλουν περισσότερα. Ειδικά στον αθλητισμό, που είναι φυσιολογικό. Αυτός ήταν και ένας λόγος που ήρθα εδώ. Είναι underdog η ομάδα, έρχεται από τη δεύτερη κατηγορία και πολλοί δεν έχουν εμπιστοσύνη στην ομάδα επειδή είναι νέα. Μου αρέσει αυτό. Μου αρέσει να βοηθάω την ομάδα να γίνει σπουδαία. Είναι ένας σπουδαίος οργανισμός το Μαρούσι με μεγάλη ιστορία. Είμαι εδώ να βάλω το Μαρούσι εκεί που του αξίζει».

-Δεν ήσουν εδώ από την πρώτη μέρα προετοιμασίας της ομάδας. Πώς είναι τώρα η αγωνιστική σου κατάσταση πριν από την έναρξη της σεζόν;

«Είχα συμβόλαιο με την ομάδα στην οποία αγωνιζόμουν μέχρι πρότεινος, τον Ερυθρό Αστέρα. Έτσι, δεν ήρθα από την αρχή. Έλυσα το συμβόλαιο με την ομάδα. Πέρασα την προετοιμασία με τον Αστέρα. Είμαι από τους πιο έμπειρους παίκτες της ομάδας, βαδίζω στα 36 μου και είμαι ακόμα υγιής. Εγώ πρέπει να βάλω λίγη παραπάνω δουλειά για να μένω υγιής. Είναι κάτι που έχει να κάνει με την ηλικία μου. Εγώ κρατάω τις συνήθειες από τις προηγούμενες ομάδες μου. Δεν θα ήμουν εδώ και δεν θα είχα την καριέρα που έκανα αν δεν έκανα τίποτα και ήμουν τεμπέλης. Από την πρώτη μέρα που ήρθα εδώ έφερα πράγματα που ξέρω μαζί μου. Για παίκτη που πλησιάζει στο τέλος της καριέρας του θεωρώ ότι έκανα καλή σεζόν».

-Σε αυτή τη φάση της καριέρας σου ποιο είναι το μεγαλύτερο κίνητρο που έχεις;

«Είμαι παίκτης που δεν έχει να αποδείξει τίποτα στους άλλους, παρά μόνο στον εαυτό μου. Δεν προσπαθώ να ζήσω μια δεύτερη νεότητα, δεν είναι αυτό το θέμα. Αγαπώ το μπάσκετ και θέλω να βρίσκομαι σε ένα περιβάλλον που όλοι θα νιώθουν οικογένεια. Δεν είχα αυτή την ευκαιρία πολλές φορές στην καριέρα μου, οπότε αυτό το βλέπω τώρα στο Μαρούσι. Πήρα την ευκαιρία και είμαι ευγνώμων. Υπέγραψαν ένα παίκτη που είναι 35 χρονών, που δεν έπαιξε πολύ πέρυσι. Είμαι ευγνώμων γι αυτό και είμαι αποφασισμένος να βοηθήσω τους παίκτες που είναι εδώ και θέλουν κάτι παραπάνω στην αρχή ή στη μέση της καριέρας τους. Θέλω να τους βοηθήσω με την εμπειρία μου. Έχω βρεθεί σε αρκετές ομαδες και μπορώ να τους βοηθήσω με τη γνώση μου γύρω από το μπάσκετ και ως άνθρωπος να τους βοηθήσω σαν φίλος».

-Τι σου αρέσει από την ομάδα ως τώρα;

«Μου αρέσουν όλοι μέσα στην ομάδα. Από την πρώτη στιγμή που πάτησα το πόδι μου στα αποδυτήρια ένιωθα πως τους ήξερα όλους. Ένιωθα σαν να είναι αδέρφια μου, σαν να είναι γείτονες, σαν να είναι ξαδέρφια μου. Πραγματικά ένιωσα έτσι. Ερχόμενη η ομάδα από μια χαμηλότερη κατηγορία, αυτοί οι παίκτες ξέρουν να παίζουν. Ίσως να μην βρίσκονται σε ομάδες Ευρωλίγκα αλλά είμαι σίγουρος ότι μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί. Στην αρχή εξεπλάγην γιατί περίμενα κάτι διαφορετικό. Δεν ήθελα να τους υποτιμήσω, πραγματικά ξέρουν να παίζουν μπάσκετ. Αυτό είναι το δευτερεύον, γιατί το βασικό είναι ότι πρόκειται για σπουδαίους τύπος, από τους Έλληνες, τους ξένους, ως και τους προπονητές. Ένιωσα ευπρόσδεκτος και αυτό ήταν στις προτεραιότητές μου».

-Φέρνοντας στο μυαλό σου το πρώτο πέρασμα από την Ελλάδα, για τον Παναθηναϊκό, θεωρείς πως ο κόσμος ίσως να παρεξήγησε το ποιος είναι ο πραγματικός Μίροσλαβ Ραντούλιτσα;

«Ίσως ναι. Ο Παναθηναϊκός είχε σπουδαίες προσδοκίες και όσο σπουδαίος οργανισμός και αν είναι δεν αφιέρωνε χρόνο σε κάθε παίκτη. Πολλές φορές υπήρξαν παρεξηγήσεις και ίσως να μην προσπάθησαν να κατανοήσουν ποιος είμαι πραγματικά. Είμαι απόλυτα σίγουρος πως 8 χρόνια μετά έχουν το ίδιο πάθος για την ομάδα. Έχω έρθει πολλές φορές εδώ, έχω φίλους εδώ και δεν μου αρέσει να με παρεξηγούν. Θέλω να σιγουρευτώ πως δεν θα συμβεί φέτος».

-Νιώθεις παίκτης Ευρωλίγκα σε αυτή τη φάση της καριέρας σου;

«Σίγουρα. Δεν ήθελα να το πώ πέρυσι που ήμουν στον Ερυθρό Αστέρα, αλλά δεν πήρα τις σωστές ευκαιρίες. Φυσικά ξέρω τι μπορώ να κάνω και για την ηλικία μου. Μπορώ να βοηθήσω μια ομάδα και να είμαι χρήσιμος. Έπαιξα κάποια παιχνίδια στην Ευρωλίγκα και έδειξα ότι μπορώ να είμαι χρήσιμος, αλλά στο τέλος της ημέρας δεν έχει σημασία. Ήταν απόφαση του προπονητή και πάντα σέβομαι τις αποφάσεις του προπονητή. Εάν αποφασίσει όμως θα πρέπει πρώτα να το πει στον παίκτη και όχι να αφήσει κάποιον εκτός όλη τη σεζόν. Ιδίως σε μένα, που είμαι 35 χρονών».

Στέφαν Πένο και Μίροσλαβ Ραντούλιτσα

-Το πρώτο παιχνίδι στην επιστροφή σου στην Ελλάδα θα είναι κόντρα στον Παναθηναϊκό. Ποιες έιναι οι σκέψεις σου ενόψει αυτού του αγώνα;

«Είμαι χαρούμενος που θα είναι αυτό το πρώτο παιχνίδι. Όταν κάποιος με ρωτάει ποιο ήταν το αγαπημένο μου μέρος τα τελευταία 8 χρόνια και ποια η αγαπημένη σου ομάδα, πάντα λέω τον Παναθηναϊκό και την σεζόν που πέρασα στην Ελλάδα. Ειμαι χαρούμενος γιατί έχω φίλους που βρίσκονται χρόνια στην ομάδα. Έχουν και φίλους μου που ήρθαν τώρα. Το μόνο που με στεναχωρεί είναι πως δεν θα έχει κόσμο το γήπεδο, γιατί έχω πολύ καλή σχέση με τον κόσμο της ομάδας. Είμαι ενθουσιασμένος για να ξεκινήσει η λίγκα. Ήμουν στο γήπεδο για το παιχνίδι του Παναθηναϊκού με την Μπάγερν Μονάχου. Θα έχω όμως και την ευκαιρία να βρεθώ με τους παίκτες στο παρκέ. Αυτό με κάνει ενθουσιασμένο».

-Αν έχουμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε όταν η σεζόν ολοκληρωθεί, ποιο αποτέλεσμα θα σε άφηνε ικανοποιημένο;

«Αυτή η ομάδα είναι underdog. Μου αρέσει η θέση μας. Θα είμαι πολύ χαρούμενος αν καταφέρουμε να φτάσουμε σε μια θέση που κανείς δεν θα μας περιμένει να βρεθούμε. Το ποια θέση, μπορεί να το φανταστεί ο καθένας. Θα παλέψουμε κάθε παιχνίδι, από το πρώτο ως το τελευταίο. Όταν τελειώσει η σεζόν θα ήθελα να αφήσουμε τον κόσμο με ανοιχτό το στόμα με όσα θα έχουμε πετύχει».