Ο Σακ Μπιουκάναν στο Sportal: «Ψηλά με την Καρδίτσα - Αυτά έμαθα από τον Τζα Μοράντ»

Σακ Μπιουκάναν

i

@Photo by Justin Ford/Getty Images

Ο Σακ Μπιουκάναν στο Sportal: «Ψηλά με την Καρδίτσα - Αυτά έμαθα από τον Τζα Μοράντ»

Χρήστος Τσάλτας 13:09 - 18.08.2023 / Ανανεώθηκε: 18:14 - 25.08.2023

Από τις προπονήσεις με τον Τζα Μοράντ και τα παιχνίδια με τους Μέμφις Γκρίζλις στην Καρδίτσα. Το μεγάλο μεταγραφιικό απόκτημα των Θεσσαλών, ο Σακ Μπιουκάναν, μιλάει στο Sportal εξηγώντας τι ήταν αυτό που τον έπεισε να μετακομίσει στη χώρα μας και δίνει το σύνθημα για τη σεζόν που έρχεται.

Έπειτα από μια πολύ έντονη σεζόν, κατά την οποια η Καρδίτσα κατάφερε να εξασφαλίσει την παραμονή της την τελευταία αγωνιστική, στη Θεσσαλία σήκωσαν μανίκια και ετοιμάστηκαν από νωρίς για την σεζόν 2023-24. Για δεύτερη φορά στα «μεγάλα σαλόνια» και ως εκ τούτου οι απαιτήσεις παραμένουν υψηλές. Κάτι που φάνηκε από τις κινήσεις που έγιναν.

Η απόκτηση του Μάρεκ Κλασεν ήταν ένα ηχηρό μήνυμα, όμως η αμέσως επόμενη κίνηση ήταν ακόμα πιο δυνατή. Διότι η ομάδα του Νίκου Παπανικολόπουλου κατάφερε να πείσει τον Σακ Μπιουκάναν, που αγωνίστηκε στο ΝΒΑ με τους Μέμφις Γκρίζλις, να μετακομίσει στη χώρα μας, για να ηγηθεί της ομάδας τη νέα σεζόν.

Το Sportal είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον 26χρονο γκαρντ από το Μισισίπι, ο οποίος εξήγησε τους λόγους της απόφασης αυτής, εστίασε στον τρόπο που τον προσέγγισε η ομάδα, αλλά και η επιμονή να τον κάνει δικό της, ενώ εξήγησε τους στόχους που θέτει για τη νέα σεζόν. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο πέρασμά του από τους Γκρίζλις, εστιάζοντας στον Τζα Μοράντ και όσα έμαθε στο πλευρό του σούπερ σταρ της ομάδας του Τένεσι.

-Πώς προέκυψε το ενδιαφέρον της Καρδίτσας και πώς φτάσατε σε συμφωνία;

«Εγώ και ο ατζέντης μου λάβαμε μια κλήση από τους ανθρώπους της Καρδίτσας, που έδειξαν πόσο με ήθελαν στην ομάδα τους. Μου είπαν να έρθω και να δείξω το ταλέντο μου. Ήταν μια ομάδα που πραγματικά με ήθελε».

-Τη νέα σεζόν θα είσαι ο ηγέτης της ομάδας. Πόσο ενθουσιασμένος είσαι με αυτή τη συνθήκη;

«Είμαι κάτι παραπάνω από έτοιμος. Έχω ήδη μια εμπειρία στο εξωτερικό, στο Ισραήλ, και τώρα είμαι έτοιμος να δείξω στον κόσμο τι έμαθα από πέρυσι και να γίνω ηγέτης, αλλά και να κάνω το επόμενο βήμα. Θέλω να κάνω το σωστό με την ομάδα και να κάνω καλά πράγματα στο παρκέ».

-Πόσο εύκολο ήταν να πεις το "ναι" στην πρόταση που σου έκαναν και τι ήταν αυτό που έκανε εύκολη την απόφασή σου;

«Οι προπονητές και τα μέλη της ομάδας με έκαναν να νιώσω ευπρόσδεκτος από την πρώτη στιγμή. Μιλήσαμε για πράγματα σχετικά με το μπάσκετ. Ένιωσα πως ταίριαζα πολύ καλά με το πλάνο τους και αυτό ήταν που έκανε εύκολη την απόφασή μου στο τέλος της ημέρας».

-Τι στόχους και προσδοκίες θέτεις για τη νέα σεζόν;

«Έκανα την έρευνά μου και είδα πώς πήγε η ομάδα την περασμένη σεζόν. Θέλουμε να κάνουμε τα σωστά βήματα προς τα εμπρός τη νέα σεζόν και να πάμε ακόμα πιο ψηλά, γιατί όχι και στα πλέι οφ. Οι άνθρωποι της ομάδας έχουν χτίσει ένα πολύ καλό ρόστερ».

-Η Καρδίτσα σώθηκε την τελευταία αγωνιστική, κερδίζοντας σε παιχνίδι-τελικό παραμονής. Κάνοντας βήμα παραπάνω σε σχέση με πέρυσι, πόσο σημαντικό είναι αυτό για σένα;

«Ήταν η ίδια συνθήκη με την ομάδα που αγωνίστηκα στο Ισραήλ. Πάλευε κι αυτή για να παραμείνει στην κατηγορία. Είχαμε τη σωστή ομάδα και τελειώσαμε ψηλά. Έχω την ίδια νοοτροπία και στην Ελλάδα, έχουμε πολύ καλό γκρουπ. Θα παλέψουμε και θα κάνουμε το παν για να κερδίσουμε γρήγορα την παραμονή μας στην κατηγορία».

-Έχεις μιλήσει με κάποιον παίκτη που αγωνίζεται στην Ελλάδα, για την απόφασή σου;

«Μίλησα με τον Άντονι Κάουαν, με οποίο είχαμε παίξει για λίγο μαζί, αλλά και με τον Αϊζάια Κάνααν, που είναι από το Μισισίπι. Μεγάλωσα παρακολουθώντας τον να παίζει, οπότε του έκανα πολλές ερωτήσεις για το ελληνικό πρωτάθλημα και προσπάθησα να πάρω πράγματα από εκείνον. Αυτά έκαναν την απόφασή μου ακόμα πιο εύκολη».

-Η Καρδίτσα έχει τη νοοτροπία του underdog, ως ομάδα, όπως κι εσύ. Νιώθεις πως το ταίριασμα αυτό είναι το σωστό;

«Εγώ θέλω να ηγηθώ της ομάδας κόντρα στον καλύτερο δυνατό αντίπαλο και να δείξω στο κοινό στην Ελλάδα τι μπορώ να κάνω. Η ομάδα έχει τη νοοτροπία του underdog και ο προπονητής θέλει από μένα να ηγηθώ. Θα πηγαίνουμε παιχνίδι με παιχνίδι και δεν θα αφήνουμε τα αποτελέσματα να μας επηρεάζουν».

-Είπες πριν πως έκανες την έρευνά σου σχετικά με την ομάδα. Αναφορικά με την λίγκα τι ήταν αυτό που είδες;

«Όσον αφορά τον ανταγωνισμό, το παιχνίδι είναι σε υψηλά επίπεδα. Οι ομάδες ενισχύθηκαν με σημαντικούς παίκτες και τα παιχνίδια θα είναι πολύ ανταγωνιστικά. Θέλω να είμαι μέρος τέτοιων αγώνων και να παίζω σε υψηλό επίπεδο».

-Αν έχουμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε σε περίπου 10 μήνες από τώρα, όταν θα έχει τελειώσει η σεζόν, ποιο αποτέλεσμα θα σε άφηνε ικανοποιημένο, σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο;

«Το να τελειώσουμε τη σεζόν όσο πιο ψηλά μπορούμε και να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω σε σχέση με πέρυσι. Θέλουμε να κερδίσουμε όσα περισσότερα παιχνίδια μπορούμε και να δείξουμε ότι η Καρδίτσα είναι μια ομάδα που έρχεται. Εγώ θέλω να ανεβάσω ακόμα περισσότερο το παιχνίδι μου. Να δείξω τα πράγματα που έμαθα στην πρώτη μου σεζόν στο εξωτερικό, όσον αφορά το στυλ και τον ρυθμό. Είναι διαφορετικά σε σχέση με το ΝΒΑ».

-Στην πρώτη σου σεζόν στο εξωτερικό, τι ήταν αυτό που έμαθες για το μπάσκετ εκτός ΝΒΑ;

«Ότι δεν μπορείς να κάνεις κατάχρηση στη ντρίμπλα, αλλά και όταν είσαι στη σωστή θέση θα πρέπει να είσαι έτοιμος να σουτάρεις ανά πάσα στιγμή, αλλά και να διαβάζεις σωστά το παιχνίδι».

-Κοιτάζοντας πίσω, ποιο ήταν το μεγαλύτερο μάθημα που έλαβες για το παιχνίδι στην Ευρώπη;

«Το πώς να προσεγγίζω τα παιχνίδια. Η νοοτροπία που πρέπει να έχω, να μην αφήνω τους διαιτητές να επηρεάζουν το παιχνίδι μου, αλλά και να είμαι πάντα εκεί για την ομάδα και τους προπονητές μου».

-Πόσο πιο ώριμος νιώθεις τώρα, συγκριτικά με την πρώτη σου σεζόν ως επαγγελματίας;

«Νιώθω πάρα πολύ καλά. Το παιχνίδι μου αναπτύσσεται και εξελίσσεται πολύ σε κάθε πτυχή. Στο σουτ, στην πάσα, στην ντρίμπλα. Απλώς μαθαίνω, κάθε κομμάτι το παίρνω ξεχωριστά και προσπαθώ να κάνω το παιχνίδι μου όσο καλύτερο μπορώ για να είμαι ο παίκτης που είμαι τώρα».

-Παίζοντας στους Μέμφις Γκρίζλις, μια άκρως ανταγωνιστική ομάδα, τι ήταν αυτό που κράτησες;

«Μου έδειξαν πώς να είμαι απόλυτα επαγγελματίας και να μην παίρνω τίποτα ως δεδομένο, να έχω τη σωστή νοοτροπία και εγώ ως παίκτης που ρίχνει μεγάλη έμφαση στην άμυνα ξεκινούσα από εκεί. Η άμυνα κάνει το παιχνίδι μου πολύ πιο εύκολο. Η επίθεση έρχεται μέσα από την εικόνα στην άμυνα».

-Η νοοτροπία αυτή σε κάνει να πιστεύεις ότι μπορείς να μαρκάρεις τον καλύτερο αμυντικό κάθε βράδυ;

«Αυτή είναι η νοοτροπία μου από τότε που ξεκίνησα να παίζω μπάσκετ. Πάντα ήμουν από τους καλύτερους αμυντικούς και μάρκαρα τους καλύτερους αντιπαλους. Αυτό μου έδινε ώθηση κάθε φορά στο παιχνίδι μου».

-Πόσα 1 εναντίον 1 παίξατε με τον Τζα Μοράντ στις προπονήσεις των Γκρίζλις;

«Πολλά. Κάναμε πολλές προπονήσεις μαζί. Είμαστε μαζί για περίπου 9 χρόνια και δουλεύουμε μαζί όλο αυτό το διάστημα, οπότε έχουμε παίξει πολλά μονά μαζί».

Τζα Μοράντ - Σακ Μπιουκάναν

-Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα αφήγημα γύρω από το όνομα του Τζα Μοράντ το οποίο δεν σχετίζεται τόσο με τις ιακνότητές του στο παρκέ. Έχοντας περάσει πολλά μαζί του, ποιος είναι ο πραγματικός Τζα Μοράντ;

«Είναι ένας οικογενειάρχης. Είναι εξαιρετικός τύπος, πραγματικά ανταγωνιστικός κάθε φορά, εντός και εκτός παρκέ. Είναι απλώς εξαιρετικός τύπος. Είναι σπουδαίος».

-Ποια ήταν η συμβουλή που σου έχει μείνει από εκείνον;

«Αφορά τον ρυθμό. Πέρυσι είδε παιχνίδια μου στο Ισραήλ και διάλεξε πράγματα απ' όσα είδε και μου είπε σε ποιους τομείς μπορώ να τα πάω καλύτερα, τι να κάνω ακόμα περισσότερο. Το ίδιο έκανα κι εγώ, ξενυχτούσα για να δω τα παιχνίδια του, ακόμα τα βλέπω και τον συμβουλεύω τι να κάνει για να γίνεται καλύτερος».

-Θα τον καλέσεις σε παιχνίδι της Καρδίτσας φέτος;

«Εάν υπάρχει αυτή η δυνατότητα θα το δούμε».

-Παίζοντας στην Ευρώπη, τι είδους κληρονομιά θες να αφήσεις με το παιχνίδι σου;

«Θέλω να δείξω ότι είμαι τρομερά ανταγωνιστικός, ένας παίκτης που παλεύει για τη νίκη και κάνει ό,τι χρειαστεί για να τα καταφέρει. Ακόμα κι αν δεν χρειαστεί να σκοράρω, θα κάνω τα μικρά πράγματα σε άμυνα, ριμπάουντ, να μαρκάρω τον καύτερο αντίπαλο. Δεν είμαι μόνο ένας σκόρερ, αλλά μπορώ να κάνω πολλά περισσότερα και στις δύο πλευρές. Έτσι θέλω να με θυμούνται».

-Ποιους τομείς θες να βελτιώσεις παίζοντας για την Καρδίτσα;

«Το μεγαλύτερο άλμα στο παιχνίδι μου είχε να κάνει με τον τρόπο που επιβράδυνα τον ρυθμό. Δεν βιαζόμουν, δεν έκανα κατάχρηση στην ντρίμπλα. Θέλω να βελτιώσω το ποσοστό μου στα τρίποντα, δουλεύω σκληρά γι αυτό και θέλω να το δείξω στο παιχνίδι μου».

-Ποιος είναι ο μεγαλύτερος σκοπός σου κάθε φορά που παίζεις μπάσκετ και τι είδους ιστορία θες να πεις με τον τρόπο παιχνιδιού σου;

«Η μητέρα και ο πατέρας μου με έκαναν να παίζω από τότε που ήμουν 5 χρονών και αυτό είναι κάτι που λατρεύω. Ταξιδεύω τον κόσμο και κάνω αυτό που αγαπώ. Ερχόμενος από μια μικρή πόλη και ταξιδεύοντας τον κόσμο είναι κάτι που απολαμβάνω και δεν παίρνω τίποτα σαν δεδομένο».