Διευθυντής ΓΣΠ στο Sportal: «Ο τελικός μπορεί να γίνει μόνο με Κύπριους οπαδούς, στο τέλος της εβδομάδας οι αποφάσεις της Αστυνομίας»

Αντρέ Βιεϊρίνια & Πέτρος Μάνταλος - Τελικός Κυπέλλου 2017-18

i

©Intime

Διευθυντής ΓΣΠ στο Sportal: «Ο τελικός μπορεί να γίνει μόνο με Κύπριους οπαδούς, στο τέλος της εβδομάδας οι αποφάσεις της Αστυνομίας»

Κώστας Τόπας 11:43 - 11.04.2023 / Ανανεώθηκε: 11:49 - 05.09.2023

Ο Διευθυντής του ΓΣΠ, Φοίβος Κωνσταντινίδης μίλησε στο Sportal για την απόφαση της ΕΠΟ να διεξαχθεί ο τελικός Κυπέλλου Novibet στην Κύπρο, τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να λάβει η κυπριακή Αστυνομία αλλά και για τον τρόπο που θα μπορούν οι φίλαθλοι από την Ελλάδα να μεταβούν στο «ΓΣΠ».

Με ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ, ο φετινός τελικός Κυπέλλου Novibet θα διεξαχθεί στη Μεγαλόνησο και συγκεκριμένα στο «ΓΣΠ» στις 20 Μαΐου.

Το μεγαλύτερο στάδιο στην Κύπρο, η τρομερή ακουστική και οι 22.829 θέσεις: Αυτή είναι η έδρα του τελικού (vids)

Το μεγαλύτερο στάδιο στην Κύπρο, η τρομερή ακουστική και οι 22.829 θέσεις: Αυτή είναι η έδρα του τελικού (vids)

Με ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ και μετά από πρόταση του προέδρου Τάκη Μπαλτάκου, ο τελικός Κυπέλλου Ελλάδος θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαΐου στο «ΓΣΠ» της Λευκωσίας.

Θυμίζουμε ότι στην ημιτελική φάση βρίσκονται τα ζευγάρια Λαμία – ΠΑΟΚ και ΑΕΚ – Ολυμπιακός. Στο πρώτο ματς ο ΠΑΟΚ πέρασε από τη Φθιώτιδα με το εμφατικό 5-1 και η ρεβάνς της Τούμπας, τη Μεγάλη Πέμπτη (13/04, 17:00) αποτελεί ουσιαστικά τυπική διαδικασία.

Από την άλλη, με το «ένα πόδι» στον τελικό είναι και ΑΕΚ, αφού στο πρώτο ματς, στην «OPAP Arena», επικράτησε με 3-0 του Ολυμπιακού, με την ρεβάνς να διεξάγεται τη Μεγάλη Τετάρτη (12/04, 19:30).

Να σημειωθεί ότι μετά τον ορισμό των εκλογών στις 21 Μαΐου, θα ήταν αδύνατο να διεξαχθεί ο τελικός επί ελληνικού εδάφους την παραμονή τους (20/05). Οπως επίσης στην Ελλάδα, θα ήταν αδύνατο λόγω εκλογών να γίνει ο τελικός νωρίτερα από τις 27 Μαΐου κι ενώ οι ομάδες θα ήθελαν να έχουν αποδεσμεύσει τους παίκτες τους για διακοπές το συντομότερο δυνατό, αφού ακολουθούν τα καλοκαιρινά προκριματικά για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Την Δευτέρα (10/04) η κυπριακή ομοσπονδία ξεκαθάρισε ότι έλαβε επίσημο αίτημα της ΕΠΟ για να διεξαχθεί στη Λευκωσία ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας.

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής του ΓΣΠ, Φοίβος Κωνσταντινίδης μίλησε στο Sportal για την απόφαση της ΕΠΟ να διεξαχθεί ο σπουδαίος αυτός αγώνας επί ελληνικού εδάφους, τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να λάβει η κυπριακή Αστυνομία αλλά και για τον τρόπο που θα μπορούν οι φίλαθλοι από την Ελλάδα να ταξιδέψουν στο «ΓΣΠ» για τον τελικό. 

«Η απάντηση από την Αστυνομία εξαρτάται από τις πληροφορίες που θα πάρει από την ΕΠΟ κι από τις ομάδες που θα λάβουν μέρος. Θεωρώ τον πολύ ντόρο, που γίνεται, λίγο πρόωρο. Για να μπορέσει κάποιος να αξιολογήσει τον κίνδυνο για το συγκεκριμένο παιχνίδι κι αυτοί που θα μπορούν να δώσουν πληροφορίες για κάτι τέτοιο, είναι οι ομάδες. Δηλαδή πρέπει να αποφασίσουν πόσους οπαδούς θα θέλουν, πώς θα τους μεταφέρουν κι αν έχουν μέλη που είναι καταγραμμένα. 

«Εξελίξεις στο τέλος της εβδομάδας»

Πρέπει πρώτα να είναι γνωστές οι ομάδες που θα συμμετάσχουν στον τελικό. Θεωρώ όμως ότι μπορεί να γίνει συζήτηση πάνω στο γενικό θέμα της αστυνόμευσης. Οι λεπτομέρειες θα πρέπει να παρθούν μετά το τέλος των ημιτελικών αγώνων. Εξελίξεις αναμένεται να έχουμε τέλος της εβδομάδας. Αυτή είναι η δική μου εκτίμηση», ανέφερε αρχικά ο Φοίβος Κωνσταντινίδης και στη συνέχεια μίλησε για την χωρητικότητα του ΓΣΠ

ΑΕΚ/©Intime

«Η επίσημη χωρητικότητα είναι 22.800, αλλά βάσει της νομοθεσίας εδώ στην Κύπρο, η κάθε χωρητικότητα σε κάθε αγώνα καθορίζεται από την σύσκεψη ασφάλειας. Δηλαδή σε κάποιο ματς να πρέπει να μειωθεί η χωρητικότητα, να πρέπει να δημιουργηθούν περισσότερες νεκρές ζώνες ή να μείνει κάποια κερκίδα κενή. Οτιδήποτε χρειάζεται συζητείται στην σύσκεψη και μπορεί να μειωθεί η χωρητικότητα. Αρα κι αυτό εξαρτάται από την Αστυνομία.

«Η Αστυνομία μπορεί να βάλει όριο 1.000 οργανωμένους οπαδούς για την κάθε ομάδα»

Δεν υπάρχει ακόμα κάποια εκτίμηση για το πώς θα μοιραστούν τα εισιτήρια. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε γιατί δεν ξέρουμε πόσα εισιτήρια θα θέλει η κάθε ομάδα ή σε πόσα άτομα θα επιτραπεί να ταξιδέψουν. Μπορεί, για παράδειγμα, η κυπριακή Αστυνομία να βάλει κάποια όρια. Δηλαδή μπορεί να πει ότι μπορεί να φιλοξενήσει 500-1.000 οργανωμένους οπαδούς. Αρα κι αυτό θα βγει με την απόφαση της Αστυνομίας. Ωστόσο, θα έλεγα ότι ένα μεγάλο μέρος των εισιτηρίων θα δοθεί στους Κύπριους οπαδούς των δύο ομάδων, που έχουν και οι δύο πάρα πολλούς. Γεμίζει το γήπεδο μόνο με αυτούς. Πιστεύω όμως ότι θα συμφωνηθεί μεταξύ της ΕΠΟ και της ΚΟΠ να δοθούν τόσα εισιτήρια για τους οπαδούς από την Ελλάδα κι άλλα τόσα γι' αυτούς στην Κύπρο. Στο τέλος της ημέρας θα είναι προφασισμένο για την διανομή των εισιτηρίων. 

«Μεγάλο μέρος των εισιτηρίων στους Κύπριους»

Να πούμε όμως ότι εδώ στην Κύπρο δεν υπάρχει πρόβλημα για να πάει κανείς στο γήπεδο, διότι πρώτον υπάρχει η κάρτα φιλάθλου η οποία είναι σε ισχύ. Οπότε είναι εύκολο να πάρουν εισιτήριο και δεύτερον οι οπαδοί των δύο ομάδων (ΠΑΟΚ κι ΑΕΚ) είναι πολλοί εδώ στην Κύπρο. Οπως κι αυτοί του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού. Εχουν συνδέσμους φιλάθλων, Ακαδημίες ποδοσφαίρου και είναι πάρα πολύ οργανωμένοι εδώ».

Για την κάρτα φιλάθλου κι αν αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην άφιξη οπαδών από την Ελλάδα στην Κύπρο:

ΠΑΟΚ - ΑΕΚ/©Intime

«Στους ευρωπαϊκούς αγώνες που μπορούν να ταξιδέψουν 1.000 και 1.500 άτομα από αντίπαλες ομάδες δεν έρχονται με την κάρτα φιλάθλου, αλλά με τα διαβατήριά τους και με ονομαστική κατάσταση, η οποία ελέγχεται στις εισόδους. Δηλαδή υπάρχει ταυτοποίηση».

Για το αν έπεσε στο τραπέζι άλλο γήπεδο εκτός του ΓΣΠ, ο Φοίβος Κωνσταντινίδης τόνισε:

«Δεν γνωρίζω, αλλά αμφιβάλω διότι τα άλλα δύο γήπεδα τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν τελικό, είναι και τα δύο κάτω από 10.000 σε χωρητικότητα».

«Καλή επιλογή η Κύπρος για τον τελικό»

«Δεν μου προκάλεσε έκπληξη ότι ο τελικός Κυπέλλου Ελλάδος αποφασίστηκε να διεξαχθεί στην Κύπρο. Από τη στιγμή που υπήρχε το θέμα μεταφοράς του αγώνα εκτός Ελλάδας, θα έλεγα ότι η Κύπρος είναι μια καλή επιλογή, γιατί εδώ είναι συγκεντρωμένο ένα μεγάλο μέρος του ελληνισμού του εξωτερικού κι επίσης το ελληνικό και το κυπριακό πρωτάθλημα είναι αλληλένδετα. Με την έννοια ότι παρακολουθούν οι Κύπριοι τι γίνεται στην Ελλάδα και γνωρίζουν τις ομάδες. Η απόσταση είναι κοντινή γι' αυτούς που θέλουν να ταξιδέψουν και είναι μια καλή εποχή. Οπως επίσης υπάρχει κι ένα γήπεδο, το οποίο είναι στην κατηγορία 4 της Ευρώπης και μπορεί να φιλοξενήσει τέτοιες αναμετρήσεις. Αλλωστε στο ΓΣΠ έχουν διεξαχθεί πολλά τέτοια παιχνίδια».

ΠΑΟΚ - ΑΕΚ Τελικός Κυπέλλου 2016/17/©Intime

«Ο τελικός Κυπέλλου Ελλάδας τα τελευταία χρόνια κυρίως είναι ένας συνδυασμός ποδοσφαιρικού αγώνα και οδομαχίας. Αυτό από μόνο του βάζει σκέψεις. Αυτά σκέφτεται και η Αστυνομία. Αφού θα γίνει ο τελικός στην Κύπρο, που αυτό από μόνο του είναι το κάτι διαφορετικά σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, ας είναι και διαφορετικός και ο τρόπος διεξαγωγής του. Να γίνει προσπάθεια για μια γιορτή. Δηλαδή άμα ο τελικός πήγαινε στην Αυστραλία, στον αγώνα θα ήταν οι Έλληνες της Αυστραλίας. Δεν νομίζω ότι θα είχαμε επεισόδια». 

Για το αν υπάρχει περίπτωση ο τελικός να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών:

«Δε νομίζω ότι υφίσταται κάτι τέτοιο. Αμφιβάλω. Αν είναι να γίνει κάτι τέτοιο, τότε μπορεί να γίνει μόνο με ντόπιους φιλάθλους. Οι Κύπριοι είναι πολλοί άλλωστε. Υποθέσεις κάνουμε πολλές, όμως αυτό που θα μετρήσει είναι η απόφαση της Αστυνομίας, η προθυμία της ΕΠΟ και των ομάδων να βγουν έξω από το κουτί και να κάνουν θυσίες. Για να μπορέσει να γίνει ο τελικός. Αν αυτά γίνουν τότε πιστεύω ότι μπορεί να διεξαχθεί ομαλά ο τελικός. Αν υπάρξει διαφωνία πάνω σε αυτά τα θέματα, τότε κρατάω μικρό καλάθι».