Το μεγαλύτερο στάδιο στην Κύπρο, η τρομερή ακουστική και οι 22.829 θέσεις: Αυτή είναι η έδρα του τελικού (vids)

ΓΣΠ

i

ΓΣΠ/©Intime

Το μεγαλύτερο στάδιο στην Κύπρο, η τρομερή ακουστική και οι 22.829 θέσεις: Αυτή είναι η έδρα του τελικού (vids)

Κώστας Τόπας 12:52 - 07.04.2023 / Ανανεώθηκε: 12:53 - 07.04.2023

Με ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ και μετά από πρόταση του προέδρου Τάκη Μπαλτάκου, ο τελικός Κυπέλλου Ελλάδος θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαΐου στο «ΓΣΠ» της Λευκωσίας.

Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας, τώρα και στην... Κύπρο! Με ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ (16 ψήφοι υπέρ), η σπουδαία αναμέτρηση θα διεξαχθεί στη Μεγαλόνησο και συγκεκριμένα στο «ΓΣΠ» στις 20 Μαΐου.

Το μεγαλύτερο στην Κύπρο

Το συγκεκριμένο στάδιο ανεγέρθηκε με βάση τη συμφωνία για ανταλλαγή του παλιού ΓΣΠ με το κράτος επί κυβέρνησης Γιώργου Βασιλείου. Τα αρχιτεκτονικά σχέδια εκπονήθηκαν στην Αμερική και σ’ αυτά περιλήφθηκαν και οι πρόνοιες των κριτηρίων της UEFA. Παρόλο το μικρό του μεγέθος σε σύγκριση με άλλα Ευρωπαϊκά γήπεδα ποδοσφαίρου, το Γ.Σ.Π είναι το μεγαλύτερο στάδιο της Κύπρου, καθώς έχει χωρητικότητα 22.829 θεατές.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 6 Οκτωβρίου 1999 και ακολούθησε φιλικός αγώνας μεταξύ των ομάδων του ΑΠΟΕΛ και της Ομόνοιας Λευκωσίας, όπου έληξε με το ισόπαλο αποτέλεσμα 3-3.

Το στάδιο εκτός από τους αγώνες του ΑΠΟΕΛ, Ολυμπιακού και Ομόνοιας, φιλοξενεί και τους περισσότερους αγώνες της Εθνικής Κύπρου. Εκεί επίσης πραγματοποιείται το πρώτο παιχνίδι της χρονιάς (Super Cup) ανάμεσα στο πρωταθλητή και το κυπελλούχο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΓΣΠ είναι το μοναδικό στην Κύπρο που ανήκει στην κατηγορία 4 της UEFA, όπου είναι και η υψηλότερη δυνατή βαθμολογία.

Τρομερή ακουστική

Ο αγωνιστικός χώρος του κυρίως γηπέδου μπορεί άνετα να φιλοξενήσει μεγάλες και μικρές συναυλίες, αναλόγως των αναγκών του διοργανωτή. Η τέλεια ακουστική, λόγω της κατασκευής του, αλλά και η πολύ καλή ορατότητα του θεατή, υπόσχονται πλούσιο θέαμα σε κάθε εκδήλωση. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει δεκάδες συναυλίες, με πολύ γνωστά ονόματα.

Στο στάδιο ΓΣΠ διεξήχθησαν και τελικοί κυπέλλου Κύπρου 11 φορές, ενώ το γήπεδο χρησιμοποιείται και για παιχνίδια κυπριακών ομάδων στην Ευρώπη, των οποίων τα γήπεδα δεν πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές. Έχουν διεξαχθεί αναμετρήσεις για το Champions League, το Europa League και το Conference League.