Ο Μακένζι ΜακΝτόναλντ πρώτα δήλωσε «θα έχει την πλάκα του» και μετά έκανε... πλάκα στον Ναδάλ (pics, vids)
i

O Μακένζι ΜακΝτόναλντ / © Will Murray/Getty Images/Ideal Images

Ο Μακένζι ΜακΝτόναλντ πρώτα δήλωσε «θα έχει την πλάκα του» και μετά έκανε... πλάκα στον Ναδάλ (pics, vids)

Πηνελόπη Παπαδήμου 18:57 - 18.01.2023 / Ανανεώθηκε: 16:09 - 27.01.2023

Ο Μακένζι ΜακΝτόναλντ πέτυχε τη μεγαλύτερη νίκη της καριέρας του απέναντι στον Ράφα Ναδάλ στο Australian Open. Ποιος είναι ο 27χρονος Αμερικανός που έγινε talk of the town στον κόσμο του τένις.

Πριν από τρία χρόνια ο Μακένζι ΜακΝτόναλντ αντιμετώπισε για πρώτη φορά στην καριέρα του τον Ράφα Ναδάλ. Ήταν για τον δεύτερο γύρο του Roland Garros, διοργάνωση όπου ο Ισπανός κυριαρχεί απόλυτα.

Ο Ναδάλ έχασε μόλις τέσσερα γκέιμ (6-1, 6-0, 6-3) σε μία ώρα και 40 λεπτά συνεχίζοντας την πορεία του για τον 13ο τίτλο του στο Παρίσι. Τότε, ο Μακένζι ήταν στο Νο.211 της παγκόσμιας κατάταξης.

«Έχασα εκείνον τον αγώνα. Είχα πει ότι ήθελα να παίξω εναντίον του σε σκληρή επιφάνεια. Θα έχει την πλάκα του», είχε δηλώσει πριν τον αγώνα στο Australian Open ο ΜακΝτόναλντ. Οι δύο τενίστες συναντήθηκαν ξανά για τον δεύτερο γύρο του Grand Slam της Μελβούρνης.

Ο 27χρονος τενίστας από τις ΗΠΑ πήρε τη νίκη σε straight sets (6-4, 6-4, 7-5) αποκλείοντας τον «λαβωμένο» Ναδάλ. Ο Ισπανός δεν θα μπορέσει να υπερασπιστεί τον τίτλο που κατέκτησε πέρσι γνωρίζοντας για πρώτη φορά τον αποκλεισμό τόσο νωρίς στη Μελβούρνη.

Ο τραυματισμός του Ναδάλ κατά τη διάρκεια του δεύτερο σετ, δεν κάνει μικρότερο το κατόρθωμα του ΜακΝτόναλντ, που φαίνεται να γεννήθηκε για να παίζει τένις.

Το ταξίδι του Αμερικανού στα κορτ ξεκίνησε πριν από 24 χρόνια. Σε ηλικία τριών ετών, ο πατέρας του, Μάικλ, τον πήγε για μαθήματα με τη θρυλική Ρόζι Μπάρις στη βόρεια πλευρά της Καλιφόρνια.

«Ήμουν πολύ μικρός. Δούλευα πολλές ώρες», ομολόγησε στην ιστοσελίδα της ATP λίγες ώρες πριν το μεγάλο ραντεβού με τον Ράφα Ναδάλ. «Είναι από αυτά τα πράγματα που δεν φαίνονται και ο κόσμος δεν βλέπει ή δεν γνωρίζει». Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν ήταν μικρός η Μπάρις καθόταν σε μία κούτα με γάλατα και έριχνε τα μπαλάκια με εκείνον να προσπαθεί να τα χτυπήσει.

Όταν ξεκίνησε την πρώτη δημοτικού, ο Μακντόναλντ προπονούταν στις 6:30 τα ξημερώματα μέχρι τις 8:30 το πρωί. «Η κανονικότητά μου ήταν μέσα στο γήπεδο του τένις. Συνήθως παρέλειπα τη γυμναστική στο σχολείο και άλλα μαθήματα για να κάνω προπονήσεις», εξομολογήθηκε ο Αμερικανός στην ιστοσελίδα της ATP.

Όπως αποκάλυψε, είχε όνειρο από μικρός να γίνει επαγγελματίας τενίστας. «Η μαμά μου μού έστειλε ένα κομμάτι χαρτί όπου έγραφα "θέλω να γίνω επαγγελματίας τενίστας", και όλα αυτά, Μου φαίνονται τόσο αστεία. Μεγάλωσα με αυτό το όνειρο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Θα έλεγα ότι μάλλον αναγκάστηκα να ξεκινήσω τένις. Συνήθως, για όλους τους παίκτες, θα έλεγα ότι πιο πολύ σε διαλέγει παρά το διαλέγεις εσύ. Είχα το ταλέντο, οπότε το δούλεψα και πέρασα από όλη τη διαδικασία. Είχα τα πάνω μου και τα κάτω μου σε όλη αυτήν την πορεία. Είναι μία σχέση αγάπης και μίσους. Το αγαπάς μερικές φορές, το μισείς άλλες, αλλά στο τέλος της ημέρας το σπορ αυτό μου έχει δώσει τα πάντα. Όλες μου τις σχέσεις, τους φίλους, τα ταξίδια. Θα είμαι πάντα ευγνώμων σε άθλημα αυτό», είπε, με περισσή ειλικρίνεια ο ΜακΝτόναλντ για το ξεκίνημά του στο σπορ. 

Το 2012, σε ηλικία 17 ετών ο ΜακΝτόναλντ έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Australian Open στην κατηγορία των juniors. Έναν χρόνο αργότερα, προκρίθηκε στο κυρίως ταμπλό του Masters του Σινσινάτι αποκλείοντας τον Νικολά Μαού και τον Στιβ Τζόνσον. Στον πρώτο γύρο της διοργάνωσης ηττήθηκε από τον Νταβίντ Γκοφέν.

Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και δύο χρόνια αργότερα έγινε επαγγελματίας. Η μεγαλύτερή του επιτυχία ήταν η πρόκριση στον τέταρτο γύρο του Wimbledon το 2018. Τότε, είχε αποκλείσει του Ρικάρντας Μπεράνκις, Νικολά Τζάρι και Γκουίδο Μέγια. Ηττήθηκε από τον Μίλος Ράονιτς.

Η μεγαλύτερη -μέχρι αυτή κόντρα στον Ναδάλ - νίκη της καριέρα του ήταν το 2019 κόντρα στον Χουάν Μαρτίν Ντελ Πόρτο, που ήταν στο Νο.4 του κόσμου για να φτάσει στα ημιτελικά του Delray Beach Open. Ήταν η πρώτη του νίκη απέναντι σε έναν τενίστα της κορυφαίας δεκάδας.

Ενώ η καριέρα του είχε μία σταθερά ανοδική πορεία, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στον μηρό το 2019. Αυτό είχε ως αποτελέσματα να βγει από το Top-250 της παγκόσμιας κατάταξης. Έκανε ένα εντυπωσιακό comeback το 2021 φτάνοντας μέχρι τον τέταρτο γύρο του Australian Open αποκλείοντας μεταξύ άλλων τον Νικ Κύργιος και τον Κέι Νισικόρι. Το 2022 μπήκε για πρώτη φορά στο Top-50 της παγκόσμιας κατάταξης τον Φεβρουάριο σημειώνοντας carrer-high φτάνοντας στο Νο.48 τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς.

Αυτή την περίοδο είναι στο Νο.65 του κόσμου.

Tags: