Μαριάνα Βέλιοβιτς: Η διαιτητής από τη Σερβία που ανάγκασε τον Ναδάλ να της φωνάξει (pics)
i

Η Μαριάνα Βέλιοβιτς / © Cameron Spencer/Getty Images/Ideal Images

Μαριάνα Βέλιοβιτς: Η διαιτητής από τη Σερβία που ανάγκασε τον Ναδάλ να της φωνάξει (pics)

Πάνος Μαλακτάρης • 16:25 - 18.01.2023 / Ανανεώθηκε: 15:57 - 28.04.2023

H Μαριάνα Βέλιοβιτς είδε τον Ναδάλ να εκνευρίζεται, να της ζητάει χρόνο και να της φωνάζει για όλα όσα κάνει.

Ο περσινός κάτοχος του τίτλου αποκλείστηκε πιο νωρίς από ποτέ στο συγκεκριμένο τουρνουά, από τον αθλητή νο. 63 της παγκόσμιας κατάταξης Μακένζι ΜακΝτόναλντ. Το 6:4, 6:4. 7:5 είναι αντιπροσωπευτικό της συνολικά κακής απόδοσης του Ισπανού. Παράλληλα, έδειξε σε 2 περιπτώσεις ιδιαίτερα ενοχλημένος με την εποπτεία της διαιτητού Μαριάνα Βέλιοβιτς, τόσο στο 1ο όσο και στο 2ο σετ. 

Την κατηγόρησε συγκεκριμένα πως τον βιάζει πολύ στο σερβίς. Ιδρώνοντας πολύ από την υγρασία που είχε στο γήπεδο, αναγκαζόταν να βγάζει την πετσέτα του και να σκουπίζεται μετά από κάθε πόντο. Σε εκείνες τις στιγμές, η διαιτητής -σύμφωνα με τον Ράφα- ξεκινούσε πολύ νωρίς το χρόνο στο ρολόι, μειώνοντας το χρόνο που είχε στη διάθεσή του για μια μικρή χαλάρωση. «Μετά από κάθε πόντο, μπορώ τουλάχιστον να πηγαίνω μέχρι την πετσέτα μου», της είπε αρχικά. 

Για να συνεχίσει λέγοντας: «Κάθε φορά με κάνεις και βιάζομαι, κάθε φορά το ίδιο, 5,4,3, δεν μπορώ καν να πάρω την πετσέτα μου με εσένα». Η Βέλιοβιτς από μέρους της ήταν ιδιαίτερα ψύχραιμη και δεν έκανε ούτε προειδοποίηση στον Ισπανό. Καθόταν ήρεμη και ανέκφραστη στην καρέκλα της και περίμενε να συνεχιστεί η αναμέτρηση, λέγοντάς του απλά «καταλαβαίνω». 

Ο Πιτ Ότζερς, σχολιαστής του Eurosport, σχολίασε κατά τη ζωντανή μετάδοση του αγώνα: «Είναι μια μόνιμη αντιπαράθεση με το Ναδάλ, παίρνει όντως αρκετό χρόνο ανάμεσα στους πόντους; Δεν φαίνεται ιδιαίτερα ικανοποιημένος με τη Βέλιοβιτς, ωστόσο είναι στην απόλυτη ευχέρεια του εκάστοτε διαιτητή το πότε ακριβώς θα ξεκινήσει το ρολόι», με τον έτερο σχολιαστή να συμπληρώνει «Ο Ναδάλ θα μπορούσε να αποφύγει όλο αυτό το στρεσάρισμα αν δεν είχε όλα αυτά τα τελετουργικά που κάνει. Πάντα φτάνει το χρόνο του ρολογιού στο όριο»

Αξίζει να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο το γεγονός ότι για να φτάσεις να γίνεις διεθνούς επιπέδου διαιτητής στο τένις, απαιτεί μια ιδιαίτερα αυστηρή διαδικασία. Ξεκινάς ως διαιτητής γραμμής, και κατόπιν σιγά σιγά περνάς από τρία διαφορετικά στάδια πιστοποίησης. Αφού δε τα κάνεις όλα αυτά, πρέπει να ανέβεις και ιεραρχικά μέχρι να φτάσεις στο επίπεδο του «χρυσού σήματος» (gold badge level), όπως δηλαδή η Μαριάνα Βέλιοβιτς

Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Για τον προφανή λόγο ότι ενώ η Σέρβα έχει περάσει από όλα αυτά τα στάδια με απόλυτη επιτυχία, έχοντας διαιτητεύσει 2 grand slam και έναν τελικό Fed Cup όντας μια από τις πολύ λίγες γυναίκες σε αυτό το επίπεδο, συνεχίζει να αναφέρεται σε τίτλους και πρωτοσέλιδα για όλους τους λάθος λόγους. Κάτι που είχε γίνει και το 2020 στην αναμέτρηση του Φέντερερ με τον Σάντγκρεν

Χωρίς να είμαστε θιασώτες της υπερβολικής πολιτικής ορθότητας που έχει σαρώσει τα πάντα στο διάβα της, το να υποβαθμίζεις την επαγγελματική υπόσταση μιας αψεγάδιαστης επαγγελματία επικεντρώνοντας στα φυσικά της κάλλη, είναι όπως και να το κάνουμε λιγάκι σεξιστικό, δε νομίζετε; 

Μερικοί τίτλοι ξένων μέσων που την αφορούσαν ήταν χαρακτηριστικά: «ανέβασε τους καρδιακούς παλμούς στο κορτ», «επισκίασε με την παρουσία της τον Φέντερερ» και «εκπληκτική». Σιγά το κακό, θα πουν πολλοί. Μικρό ίσως, αλλά από πολλά τέτοια μικρά-μικρά θα μπορέσει να χτιστεί παγκοσμίως μια κουλτούρα αλλαγής και συμπερίληψης που τόσο λείπει από τις κοινωνίες μας σήμερα. Διότι πολύ απλά, όταν αυτό δε θα γινόταν -κακά τα ψέματα- ποτέ αντίστοιχα με έναν άντρα συνάδελφο της ιδιαίτερα αξιόλογης Σέρβας, είναι σε τελείως λάθος βάση να συζητάμε αν είναι μικρό ή όχι το κακό με τα σεξιστικού χαρακτήρα σχόλια γύρω από το άτομό της. 

Screenshot from thesun.co.uk

Ας μείνουμε στο τι κάνει και το τι πετυχαίνει ο κάθε ένας και η κάθε μία στο χώρο δράσης του, χωρίς να προβαίνουμε -τουλάχιστον στο δημόσιο λόγο- σε κανενός τύπου σεξιστικά σχόλια, είτε θετικά, είτε αρνητικά. Δεν είναι τόσο δύσκολο, λίγη αντίληψη και παιδεία απαιτεί μόνο.