Φέντερερ: «Δεν είναι δίκαιο να συγκρίνει κανείς τον Αλκαράθ με τους big three»

Ρότζερ Φέντερερ

i

Ρότζερ Φέντερερ/ © picture alliance/Getty Images

Φέντερερ: «Δεν είναι δίκαιο να συγκρίνει κανείς τον Αλκαράθ με τους big three»

Ιάσονας Τσίλης 11:32 - 17.10.2023 / Ανανεώθηκε: 11:35 - 17.10.2023

Ο Ρότζερ Φέντερερ, μιλώντας στο podcast της ATP αναφέρθηκε στον Κάρλος Αλκαράθ, στους big three και στη νέα γενιά τενιστών.

Ο Ελβετός θρύλος του Τένις, παρόλο που αποσύρθηκε ένα χρόνο πριν, συνεχίζει να βρίσκεται στο προσκήνιο.

Όπως ήταν αναμενόμενο και λογικό, βραβεύεται σχεδόν σε κάθε γήπεδο που πηγαίνει να παρακολουθήσει κάποιο παιχνίδι, με πιο πρόσφατο το 1000ρι Μάστερ της Σανγκάης.

Ο Φέντερερ ήταν καλεσμένος στο podcast της ATP, όπου αναφέρθηκε σε Αλκαράθ, Ναδάλ και στους big three. Για τον νεαρό Ισπανό αστέρα, ενώ δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του, προέτρεψε τον κόσμο να μην βιάζεται να τον κρίνει σε ενδεχόμενες αποτυχίες, αλλά παράλληλα να μη μπαίνει από τώρα στη διαδικασία συγκρίσεων, καθώς κάτι τέτοιο, μόνο έξτρα πίεση και άγχος θα φέρει στον ίδιο τον παίκτη.

«Είναι ακόμα πολύ μικρός και ότι έχει πετύχει ως τώρα είναι φανταστικό. Όχι μόνο στο χώμα, αλλά και στη σκληρή επιφάνεια και φυσικά το γεγονός ότι κέρδισε τον Τζόκοβιτς στο Γουίμπλεντον δεν είναι κάτι απλό», ανέφερε ο Ελβετός και συνέχισε λέγοντας ότι ο Αλκαράθ δεν χρειαζόταν αυτή τη νίκη για να αποδείξει την αξία του, αλλά ήταν σίγουρα μια μεγάλη προσθήκη στο βιογραφικό του.

Έπειτα μίλησε και για πτυχές του παιχνιδιού του Ισπανού, οι οποίες έχουν σαφείς επιρροές από τους big three. «Βλέπω δύναμη στο φόρχαντ του, περίπου σαν του Ναδάλ, ενώ η τεχνική του μου θυμίζει τη δική μου. Δείτε το ντροπσότ του, αυτό γίνεται εξαιτίας του γεγονότος ότι μπορεί να παίζει από τη baseline σαν τον Ράφα.

Οι αμυντικές του ικανότητες, είναι κοντά σε επίπεδα Τζόκοβιτς, ωστόσο ο Τζόκοβιτς προφανώς είναι σε άλλο επίπεδο γιατί αυτά τα κάνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, όπως και ο Ναδάλ στη χωμάτινη επιφάνεια. Αν ο Κάρλος συνεχίσει σε αυτά τα επίπεδα, θα μιλάμε για εκείνον όλο και περισσότερο», δήλωσε ο Ρότζερ Φέντερερ.

Ο Ελβετός, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο γεγονός ότι δεν του αρέσουν οι συγκρίσεις στο τένις, οι οποίες όμως είναι συχνές, ειδικά όσον αφορά τους big three, κάτι με το οποίο έχει συμφωνήσει και ο Αλκαράθ. Σχολίασε θετικά το γεγονός ότι στο μάστερ της Σανγκάης, υπήρχε μόνο ένας παίκτης της κορυφαίας δεκάδας στα προημιτελικά, λέγοντας μάλιστα: «Όλοι ελπίζουμε ότι κάθε γενιά θα παίζει το καλύτερο τένις κάθε βδομάδα, αλλά κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο».

Η δήλωση αυτή είχε να κάνει και με την κριτική που έχει δεχθεί ο Κάρλος Αλκαράθ, για την πτώση στην απόδοση του μετά την κατάκτηση του τίτλου στο Γουίμπλεντον, με τον Ισπανό να μην έχει κερδίσει κανένα τουρνουά από τότε. «Νομίζω ότι ο Κάρλος τα έχει πάει όσο καλύτερα μπορεί ως τώρα. Κάποιες φορές θα χάνει προφανώς, αλλά το παιχνίδι του είναι εντυπωσιακό και έχει λαμπρό μέλλον μπροστά του».

Τέλος, ο 20 φορές κάτοχος Grand Slam, αναφέρθηκε στις μάχες με τον καλό του φίλο, Ράφα Ναδάλ. «Είμαι πολύ χαρούμενος που δεν έχω να παίξω ένα από αυτά τα δύσκολα παιχνίδια απέναντι στους κορυφαίους. Έχω ζήσει τόσες τέτοιες στιγμές και χαίρομαι ιδιαίτερα που δεν πρέπει να τις ξαναζήσω».