Η ΑΕΚ είχε... 103 λόγους για να αισιοδοξεί και 88 για να δουλέψει παραπάνω

AEK

Η ΑΕΚ είχε... 103 λόγους για να αισιοδοξεί και 88 για να δουλέψει παραπάνω

Χρήστος Τσάλτας 09:41 - 05.11.2023

Το παιχνίδι κόντρα στην Καρδίτσα εξελίχθηκε σε περίπατο, διότι η ΑΕΚ Betsson το έκανε τέτοιο, κάνοντας βήματα προς τα εμπρός, την ώρα που ο Ζοάν Πλάθα έχει ακόμα λόγους για να εκφράζει προβληματισμούς.

Παιχνίδια όπως αυτό με αντίπαλο την Καρδίτσα είναι must win για την ΑΕΚ Betsson την φετινή σεζόν. Υπό την έννοια πως η νίκη είναι ένα αποτέλεσμα που δεν θα αλλάξει τα πράγματα μεν, την ώρα που η ήττα θα ήταν μια μικρή καταστροφή, βάζοντας την ομάδα σε νέο κύκλο προβληματισμού.

Ήδη άλλωστε, παρ' ότι είναι νωρίς στη σεζόν, η Ένωση μετράει μια ήττα εκτός προγράμματος, αυτή κόντρα στο Λαύριο, στην έδρα της. Έκτοτε έχει δείξει αρκετά θετικά στοιχεία, χωρίς όμως να έχει φτάσει στο 100% σε αυτή τη φάση της σεζόν. Οι πληροφορίες που λαμβάνουν οι παίκτες από τον Ζοάν Πλάθα είναι πολλές, οι προπονήσεις έχουν υψηλή ένταση, ενώ και ο ίδιος ο Ισπανός προπονητής, ως τελειομανής που είναι εστιάζει στην πιο μικρή λεπτομέρεια.

Αυτή άλλωστε είναι η συνθήκη που θα βοηθήσει την ομάδα του να φτάσει στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο όταν θα έρθουν τα κρίσιμα παιχνίδια, γεγονός που ξέρει καλά ο Ισπανός κόουτς. Η εμπειρία του σε αυτό το επίπεδο «μιλάει» και λέει πολλά. Όπως πολλά είπε και με το πέρας του αγώνα, δίνοντας για ακόμα μια φορά τροφή για συζητήσεις.

Επιθετικά η ΑΕΚ Betsson έκανε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της. Όχι μόνο για φέτος, αλλά γενικότερα την τελευταία 3ετία. Συνεχής κίνηση με και χωρίς τη μπάλα, ενέργεια, καλές αποστάσεις και σκορ από κάθε παίκτη. Το γεγονός πως σκόραραν και οι 12 που πάτησαν παρκέ αποτυπώνει το ομαδικό πνεύμα του συνόλου, αλλά και τη δουλειά που βγαίνει στο μπροστά μέρος του παρκέ. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας άλλωστε ο Πλάθα δεν έδωσε τόση έμφαση στην εικόνα της ομάδας επιθετικά, γνωρίζοντας πως υπάρχει ταλέντο σε αφθονία σε αυτό το κομμάτι.

Το οποίο βγαίνει σταδιακά. Με εξαίρεση άλλωστε την αναμέτρηση στη Θεσσαλονίκη, απέναντι στον Άρη, που η Ένωση σκόραρε 65 πόντους, σε όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια της στη σεζόν σκοράρει σταθερά πάνω από 70 (71 κόντρα στον Ολυμπιακό και 80+ στα υπόλοιπα 5 παιχνίδια της σε Ελλάδα και Ευρώπη). Άρα το επιθετικό ταλέντο είναι κάτι που διαθέτει σε αφθονία η φετινή ΑΕΚ.

Η μεγάλη του έμφαση είναι η άμυνα. Όπως και ο προβληματισμός του. Τα λόγια του στην συνέντευξη Τύπου ήρθαν πάλι να δείξουν πως ο Ισπανός προπονητής δεν εφησυχάζει και δεν θέλει οι παίκτες του να έχουν mindset εφησυχασμού.

«Νομίζω ότι μόνο οι μικροί κόουτς, τα μικρά κλαμπ, μπορούν να είναι ευχαριστημένοι με μια εμφάνιση σαν τη σημερινή μας. Δεν θεωρώ ότι πιάσαμε κάποια στάνταρ που να μας κάνουν χαρούμενους. Οι ομάδες μου, δεν είναι μεσαίες. Θέλω οι ομάδες μου, να μπορούν να ανταγωνιστούν τον οποιονδήποτε σε Ελλάδα και Ευρώπη. Σε γενικές γραμμές, κάναμε λάθη που θα μπορούσαμε να αποφύγουμε.

Κυρίως όταν νιώσαμε ότι χαλαρώσαμε, όταν έμεινε ο αντίπαλος πίσω στο σκορ. Θέλω μια ομάδα που να είναι φιλόδοξη συνέχεια μέσα στο ματς. Υπάρχουν στιγμές με άσχημες άμυνες. Στο πρώτο δεκάλεπτο σκοράραμε 34 πόντους, αλλά δεν το θεωρώ επιτυχία για εμάς. Αυτό που δεν θέλω, είναι οι παίκτες μου, να θεωρούν ότι μπορούν να χαλαρώσουν μετά από αυτό το παιχνίδι», ανέφερε μεταξύ άλλων και αυτό το απόσπασμα ήταν το πιο σημαντικό απ' όσα είπε στο περιθώριο της αναμέτρησης.

Είναι γεγονός πως ο Πλάθα προετοιμάζει την ομάδα του για να είναι έτοιμη όχι σε αυτή τη φάση της σεζόν, αλλά μετά τον Φεβρουάριο. Εκεί που θα κρίνονται οι τίτλοι και γενικότερα η σεζόν. Παιχνίδια όπως αυτό με την Καρδίτσα δείχνουν έναν μπούσουλα, στον τομέα της διάθεσης, αλλά την ίδια ώρα αποτυπώνουν το πόσο σκληρό μπορεί να είναι ένα γκρουπ σε παιχνίδια που είναι το φαβορί.

Ο Πλάθα έμεινε στα λάθη που έκαναν οι παίκτες του, αλλά και σε στιγμές που έπαιξαν κακές άμυνες, όπως και στην χαλάρωση που παρατήρησε σε σημεία του αγώνα. Με αυτή του την κίνηση, να εκφράσει δημόσια τα παράπονά του για την εικόνα στην άμυνα, για δεύτερο διαδοχικό εντός έδρας παιχνίδι που η ΑΕΚ σκοράρει 100+ πόντους, ο Ισπανός δείχνει πως απαιτεί από τους παίκτες του το κάτι παραπάνω κάθε στιγμή.

Οι 103 πόντοι στο επιθετικό κομμάτι είναι ένας πολύ καλός λόγος για να χαρεί ο κόσμος, να δει πως η φετινή ομάδα μπορεί να είναι αποτελεσματική, αλλά και fun to watch. Οι 88 πόντοι παθητικό όμως κόντρα στην Καρδίτσα είναι ένας καλός λόγος ώστε ο Πλάθα και οι συνεργάτες του να βάλουν επιπλέον δουλειά στις προπονήσεις, με σκοπό η ομάδα να έχει συνέπεια στο πίσω κομμάτι του παρκέ. Κάτι που θέλει και ο ίδιος ο Ισπανός προπονητής, για να βγει η εικόνα που θέλει εκείνος.