Ο Κουζμίνσκας θα είναι η... προέκταση του Πλάθα στο παρκέ και το «μήνυμα» της ΑΕΚ

Μιντάουγκας Κουζμίνσκας

Ο Κουζμίνσκας θα είναι η... προέκταση του Πλάθα στο παρκέ και το «μήνυμα» της ΑΕΚ

Χρήστος Τσάλτας 19:38 - 22.07.2023

Η ΑΕΚ ολοκλήρωσε το μεγάλο deal με τον Μιντάουγκας Κουζμίνσκας, ο οποίος θα έχει κομβικό ρόλο τη νέα σεζόν, καθώς θα είναι αυτός που αναμένεται να περάσει στο παρκέ τα «θέλω» του Πλάθα όσο λίγοι.

Την σεζόν 2023-24 η ΑΕΚ θέλει να αφήσει πίσω τα σκαμπανεβάσματα και να γράψει χρυσές σελίδες. Σε μια σεζόν ορόσημο, καθώς θα συμπληρωθούν 100 χρόνια από την ίδρυση του συλλόγου, άπαντες στο «κιτρινομαυρο» στρατόπεδο, ανταποκρινόμενοι στις μεγάλες προκλήσεις που υπάρχουν έχουν σηκώσει μανίκια, χτίζοντας μια ομάδα δυνατή και ισχυρή σε κάθε θέση.

Ο ελληνικός κορμός της ομάδας είναι γεμάτος παίκτες που έχουν κίνητρο να κάνουν το βήμα παραπάνω. Ο Δημήτρης Φλιώνης θα είναι αρχηγός του ρόστερ και βαδίζοντας στην τρίτη σεζόν του στην ομάδα μοιάζει έτοιμος για step up. Ο Όμηρος Νετζήπογλου έρχεται από δύο «γεμάτες» σεζόν στον Άρη, ο Μανώλης Χατζηδάκης έκανε σημαντικό step up στον Κολοσσό Ρόδου, κερδίζοντας τις εντυπώσεις, ο Ζώης Καράμπελας είχε μια παραγωγική σεζόν στον Απόλλωνα Πάτρας, ενώ ο Γιάννης Κουζέλογλου αποτελεί σταθερά στις θέσεις των φόργουορντ.

Η πρώτη μεταγραφή ξένου ήταν το «μήνυμα» που ήθελε να στείλει η ΑΕΚ της νέας σεζόν. Ο Τζόρνταν ΜακΡέι αναμένεται να έχει ρόλο ηγέτη στο πλάνο, ως παίκτης με εξαιρετική επαφή με το αντίπαλο καλάθι, που μπορεί να σκοράρει με πάρα πολλούς τρόπους και να αλλάξει τις ισορροπίες. Δίπλα του θα έχει έναν παίκτη που έχει φάει με το... κουτάλι τα μεγάλα παιχνίδια.

Η μεταγραφή του Μιντάουγκας Κουζμίνσκας ήταν μεγάλη υπόθεση για τους «κιτρινόμαυρους». Για πολλούς λόγους. Η ΑΕΚ κατάφερε να πείσει έναν παίκτη κορυφαίου επιπέδου στα ευρωπαϊκά παρκέ να ντυθεί στα χρώματά της. Η ΑΕΚ κατάφερε να κερδίσει τον ανταγωνισμό, καθώς μόλις κατέθεσε πρόταση ο Κουζμίνσκας απέρριψε την προοπτική ανανέωσης στην Καρσίγιακα. Η ΑΕΚ έδειξε πως έχει το υπόβαθρο να κάνει δικούς της παίκτες τέτοιου επιπέδου. Τόσο επικοινωνιακά, όσο και αγωνιστικά, η μεταγραφή Κουζμίνσκας είναι από τις πιο σημαντικές της σεζόν για την Ένωση.

H ποιότητα του 33χρονου άσου δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Για χρόνια άλλωστε αγωνίζεται στο κορυφαίο επίπεδο στην Ευρώπη, πέρασε στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, για χάρη των Νιου Γιορκ Νικς, ενώ ακόμα και σήμερα αποτελεί σταθερά μέλος της πάντα ποιοτικής εθνικής ομάδας της Λιθουανίας, με πολύ σημαντικό ρόλο στο πλάνο του Κάζις Μακσβίτις. Μια πορεία που «μιλά» από μόνη της για την σημασία της κίνησης αυτής.

Με τον Λιθουανό στο παρκέ η ΑΕΚ κερδίζει πολλά, την ίδια ώρα που και ο Ζοάν Πλάθα θα έχει στο πλευρό του έναν παίκτη που τον ξέρει πολύ καλά, έχει συνεργαστεί άψογα μαζί του και θα είναι σε θέση να εκπληρώσει τα αγωνιστικά «θέλω» του με τον καλύτερο τρόπο. Μια... προέκταση του Ισπανού κόουτς εντός των τεσσάρων γραμμών, ένας παίκτης τον οποίο ήθελε ο Πλάθα για να του παρέχει «ασφάλεια» τη νέα σεζόν. Και δεν μπορούσε να βρεθεί καλύτερος συνδυασμός για την Ένωση από την περίπτωση Κουζμίνσκας.

Με ΜακΡέι και Κουζμίνσκας η ΑΕΚ βάζει ποιότητα και εμπειρία στο ρόστερ της, αναβαθμίζοντας σημαντικά το ρόστερ. Διότι οι δύο παίκτες είναι από αυτούς που μπορούν να κερδίσουν... μόνοι τους αγώνες, στην καλή τους μέρα. Κάτι που έχει ανάγκη η ομάδα της νέας σεζόν.