«Λύγισε» από την Μούρθια και ψάχνει... θαύμα η ΑΕΚ

«Λύγισε» από την Μούρθια και ψάχνει... θαύμα η ΑΕΚ

Χρήστος Τσάλτας 21:38 - 06.02.2024 / Ανανεώθηκε: 21:40 - 06.02.2024

Η ΑΕΚ ήταν άκρως ανταγωνιστική απέναντι στην Μούρθια, όμως τα μεγάλα σουτ του Τοντόροβιτς στα τελευταία λεπτά, αλλά και οι κακές επιλογές στην επίθεση της κόστισαν την ήττα (79-84), που κάνει πλέον την υπόθεση πρόκριση... mission impossible.

Στο κλειστό των Λιοσίων η ΑΕΚ αντιμετώπισε την Μούρθια σε ένα παιχνίδι που ήταν «τελικός» για την παρουσία της στην συνέχεια της σεζόν. Η Ένωση ήταν ανταγωνιστική και μέσα στο πνεύμα από τα πρώτα λεπτά, δείχνοντας βελτιωμένη εικόνα σε σχέση με την αναμέτρησ στη Ρόδο. Η βελτίωση όμως δεν αρκούσε, με τους παίκτες του Σίτο Αλόνσο να έχουν υπομονή και να βρίσξουν μεγάλα σουτ στα τελευταία λεπτά, φτάνοντας στη νίκη. Έτσι οι μεν Ισπανοί ανέβηκαν στο 3-0, η σε ΑΕΚ υποχώρησε στο 0-3 και πλέον η πρόκριση στην επόμενη φάση μοιάζει κάτι παραπάνω από ανέφικτη.

Ο Τζόρνταν ΜακΡέι ήταν το πρώτο βιολί της Ένωσης με 20 πόντους, 14 εκ των οποίων στο δεύτερο μέρος, με τους Ραντλ και Κουζέλογλου να ακολουθούν έχοντας από 12 πόντους ο καθένας. Στην αντίπερα όχθη, ο Μάρκο Τοντόροβιτς έκανε μεγάλο παιχνίδι με 21 πόντους και 2 κρίσιμα τρίποντα στα τελευταία λεπτά, έχοντας συμπαραστάτες τους Σαντ Ρος και Ένις που μέτρησαν από 11 πόντους ο καθένας.

Η εξέλιξη του αγώνα:

Η ΑΕΚ προσπάθησε να επιβάλλει το παιχνίδι της, βρίσκοντας λύσεις από ΜακΡέι και Κουζέλογλου στο ξεκίνημα (11-5, 4'). Η Μούρθια έβγαλε αντίδραση με τρίποντα και με τον Σλέβα μπροστάρη ισοφάρισε (17-17, 7'). Ο Κούρουκς έγινε παράγοντας του αγώνα, με την Μούρθια να ανατρέπει το σκηνικό (20-22, 8'). Ο Νάιτ ανέλαβε δράση για την ΑΕΚ, ανακτώντας τον έλεγχο (25-24, 9'). Ο Κουπέιν έγραψε τον επίλογο του δεκαλέπτου και με τρίποντο έγραψε το 25-27.

Οι φιλοξενούμενοι προσπάθησαν να πάρουν τα ηνία, αλλά ο Χόλινς δεν το επέτρεψε και ισοφάρισε (30-30, 13'). Η ΑΕΚ προσπάθησε να κρατήσει τον έλεγχο, αλλά η Μούρθια απάντησε με επί μέρους 6-0 και πήρε εκ νέου τα ηνία με τον Ράντοβιτς (34-36, 16'). Ο Τοντόροβιτς παρέμενε ζεστός, η Μούρθια κρατούσε τον έλεγχο, παρά τις προσπάθειες του Κουζέλογλου, για το 39-42 του πρώτου ημιχρόνου.

Η εκκίνηση της ΑΕΚ στο δεύτερο ημίχρονο ήταν εξαιρετική, με την ομάδα του Ζούρου να ανακτά τα ηνία, χάρη σε Κουζέλογλου και ΜακΡέι (48-42, 23'). Η Μούρθια έβγαλε αντίδραση, χάρη στον Ντίλαν Ένις, ο οποίος ισοφάρισε για την ομάδα του (50-50, 25'). Ο Καναδός είχε βρει ρυθμό, ο Τοντόροβιτς ακολούθησε και οι φιλοξενούμενοι έχτισαν διαφορά (52-60, 26'). Ο Τζόρνταν ΜακΡέι το πήρε... προσωπικά για την ΑΕΚ και μείωσε σε απόσταση βολής (60-62, 28'). Η κατάσταση δεν άλλαξε ως το τέλος του δεκαλέπτου, με την ΑΕΚ στο -2.

Το τρίποντο του Ραντλ έβαλε την ΑΕΚ σε θέση οδηγού, πριν απαντήσει ο Κουπέιν, για το νέο προσπάθεια της Μούρθια στο ματς (63-64, 31'). Ο Ντιανέ έδωσε σκορ στην Μούρθια, με τον Νάιτ να μπαίνει στην εξίσωση ξανά και να μειώνει (68-70, 34'). Ο Νάιτ συνέχισε να σκοράρει και η ΑΕΚ κατάφερε να ισοφαρίσει (72-72, 36'). Ο Τοντόροβιτς συνέχισε να είναι ενεργός στο παιχνίδι της Μούρθια, με τους Ισπανούς να ανεβάζουν ξανά τη διαφορά (74-78, 37'). Ο Τοντόροβιτς συνέχισε στον ίδιο ρυθμό και με νέο μεγάλο σουτ η διαφορά ανέβηκε (76-83, 39'). Μέχρι το τέλος του αγώνα η κατάσταση δεν αλλαξε, με την ΑΕΚ να γνωρίζει ακόμα μια ήττα στη φάση των 16 του BCL.

Τα δεκάλεπτα: 25-27, 39-42, 60-62, 79-84.

Τέλος αγώνα. ΑΕΚ - Μούρθια 79-84

  • 78-84 με κάρφωμα του Κουζέλογλου στο 39'.

Έξαλλος με τον Μόργκαν ο ΜακΡέι δεν τον βοήθησε στα hedge out της Μούρθια και υπέπεσε σε λάθος που ίσως αποδειχθεί καταδικαστικό.

  • 76-80 στο 38ο λεπτό με τον Μόργκαν.
  • 74-78 στο 37ο λεπτό με τρίποντο του Τοντόροβιτς.
  • 72-75 στο 36ο λεπτό με τον Σαντ Ρος να σκοράρει να παίρνει και φάουλ.

Η ΑΕΚ πρέπει να κρατήσει την ενέργεια στην άμυνα σε υψηλά επίπεδα και να μην επιτρέπει εύκολα λέι απ όπως εκείνο του Ένις.

  • 66-70 στο 33ο λεπτό. Ο Ντιανέ έχει γίνει παράγοντας στην επίθεση της Μούρθια.
  • 63-68 στο 32ο λεπτό με τον Κουπέιν να σκοράρει.
  • 63-62 στο 31ο λεπτό με τον Ραντλ. 

Η ΑΕΚ άφησε πίσω το νεκρό διάστημα της τρίτης περιόδου και με τον ΜακΡέι είναι και πάλι μέσα στο ματς. Η Ένωση όμως θέλει το κάτι παραπάνω που δεν της έχει δώσει ο Τίλμαν ως τώρα που μοιάζει εκτός κλίματος (0/5 σουτ και πολλές χαμένες μονομαχίες στην άμυνα).

Τέλος τρίτης περιόδου. ΑΕΚ - Μούρθια 60-62.

Είναι η ώρα του Τζόρνταν ΜακΡέι ,που έχει βγει για τα καλά μπροστά.

  • 57-60 στο 28ο λεπτό με τον ΜακΡέι να μειώνει..
  • 54-60 στο 27ο λεπτό με τον Ραντλ να μειώνει.

Από τη στιγμή που η ΑΕΚ βρέθηκε στο +6 (48-42) η Μούρθια έτρεξε επί μέρους 2-14, με τον Ντίλαν Ένις να δίνει τον τόνο με 3 τρίποντα στο τρανζίσιον. Το πράγμα αρχίζει να δυσκολεύει για την ΑΕΚ.

  • 50-56 στο 26ο λεπτό με τρίποντο του Ένις.
  • 50-50 στο 25ο λεπτό με τρίποντο του Ένις.

Η συνέπεια της ΑΕΚ στην άμυνα στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους είναι τρομερή. 

  • 45-42 στο 23ο λεπτό με τον Κουζέλογλου (10π) να σκοράρει.
  • 43-42 στο 21ο λεπτό με τον ΜακΡέι να βάζει την ΑΕΚ μπροστά στο σκορ ξανά.

Η ΑΕΚ κάνει πολύ καλή εμφάνιση, στην επίθεση έχουν λειτουργήσει αρκετά πράγματα, βέβαια όταν απουσιάζει ο Χολ και μπαίνει στο παρκέ ο Νάιτ ως πλέι μέικερ υπάρχει θέμα στην δημιουργία και τις αποστάσεις. Αμυντικά το πρόβλημα παραμένει όμως οι παίκτες του Ζούρου βγάζουν ενέργεια και παλεύουν σε κάθε μπάλα.

Τέλος ημιχρόνου. ΑΕΚ - Μούρθια 39-42

  • 37-40 στο 18ο λεπτό με τον Τοντόροβιτς να σκοράρει.
  • 34-36 στο 16ο λεπτό με την Μούρθια να τρέχει επί μέρους 6-0 και να περνάει μπροστά με τον Ράντοβις.

Η ΑΕΚ συνεχίζει να έχει επιθετική προσέγγιση στην άμυνα και να μην αφήνει τους παίκτες του Αλόνσο να τρέξουν. Έχει διαβάζει πολύ καλά και τις γωνίες πάσας, κάτι που δυσκολεύει την ανάπτυξη της Μούρθια. 3 πόντοι σε 4'41'' στο δεύτερο δεκάλεπτο, αμυντικά, είναι δείγμα θετικό

  • 32-30 στο 14ο λεπτό με τον Μόργκαν να καρφώνει.
  • 27-30 στο 12ο λεπτό με τρίποντο του Γέ,λινεκ.

Το τρίποντο του Κουπέιν ήταν ο επίλογος της πρώτης περιόδου, για την ΑΕΚ η οποία είχε καλό ρυθμό στην επίθεση, είχε και λύσεις, αλλά η άμυνα και τα ριμπάουντ την πληγώνουν για την ώρα.

Τέλος πρώτης περιόδου. ΑΕΚ - Μούρθια 25-27

  • 25-24 στο 9ο λεπτό με τον Νάιτ.

Το ριμπάουντ είναι πρόβλημα για την ΑΕΚ ως τώρα, με τους παίκτες της Μούρθια να έχουν 4 επιθετικά στο ματς.

  • 20-22 στο 8ο λεπτό με τον Κούρουκς να σκοράρει.
  • 17-17 στο 7ο λεπτό με τον Σλίβα να ισοφαρίζει και να κάνει ζημιά στην άμυνα της ΑΕΚ.

Αρκετά επιθετική η άμυνα της ΑΕΚ στο ξεκίνημα του αγώνα, δεν έχει επιτρέψει τίποτα εύκολο στην Μούρθια και κυρίως δεν την έχει αφήσει να τρέξει. Να δούμε πώς θα ανταποκριθεί η δεύτερη πεντάδα τώρα.

  • 13-8 στο 5ο λεπτό με τον ΜακΡέι να σκοράρει και να δημιουργεί διαφορά.
  • 6-5 στο 3ο λεπτό με τον ΜακΡέι να ανοίγει λογαριασμό στο ματς.
  • 2-2 στο 1ο λεπτό με καλάθια από Ραντλ και Σλίβα.

Αρχίζει ο αγώνας!

Πολύ δύσκολο παιχνίδι για την ΑΕΚ, χωρίς αύριο για την ακρίβεια. Η Ένωση ξεκινάει με τον Χολ ,που αν και μέχρι πριν 2 βδομάδες ήταν τελειωμένος, στο do or die παιχνίδι με την Μούρθια βρίσκεται στην πεντάδα. Δεν υπάρχει κανένα άλλο αποτέλεσμα για την ΑΕΚ απόψε πέραν της νίκης.

Αρχική πεντάδα ΑΕΚ: Χολ, Ραντλ, ΜακΡέι, Κουζέλογλου, Μόργκαν.

Χειροκρότημα κατά την παρουσίαση της Μούρθια για τον Χάουαρντ Σαντ Ρος, που επιστρέφει στην Ελλάδα ως αντίπαλος της ΑΕΚ.

Χειροκρότημα για τον Μιντάουγκας Κουζμίνσκας κατά την είσοδό του στο γήπεδο, ο Κούζμι πήγε αμέσως στους συμπαίκτες του να τους εμψυχώσει.

Ώρα για την παρουσίαση των ομάδων στα Λιόσια

Η επιστροφή του Λάνγκστον Χολ στη δράση με την ΑΕΚ

Στο άλλο παιχνίδι του ομίλου, ο Προμηθέας αντιμετωπίζει την Χάποελ Χολόν, στην Ουγγαρία, με ώρα έναρξης στις 22.00.

Η 11άδα της Μούρθια: Κούρουκς Ρ, Σαντ Ρος, Κουπέιν, Ράντοβιτς, Φαλκ, Σλίβα, Τοντόροβιτς, Ντιανέ, Γιέλινεκ, Ένιτς, Κούρουκς Α.

Χωρίς προβλήματα ταξίδεψε στην Ελλάδα η Μούρθια, με την ομάδα του Σίτο Αλόνσον να έρχεται με... φόρα από τη νίκη κόντρα στην Μπιλμπάο με 96-76 το περασμένο Σάββατο.

Η 12άδα της ΑΕΚ: Τίλμαν, Χολ, Ραντλ, Καράμπελας, Χόλινς, Νετζήπογλου, Χατζηδάκης, Νάιτ, Κουζέλογλου, Μόργκαν, Ματαλιωτάκης, ΜακΡέι.

Εκτός παραμένουν σταθερά οι Μιντάουγκας Κουζμίνσκας και Δημήτρης Φλιώνης.

Με εκπλήξεις η 12άδα της ΑΕΚ. Ο Δημήτρης Αγραβάνης είναι εκτός, λόγω ίωσης, την ώρα που ο Λάνγκστον Χολ επιστρέφει στην δράση για την Ένωση, μετά το παιχνίδι κόντρα στον Προμηθέα.

Για την ΑΕΚ το παιχνίδι είναι «τελικός», καθώς με ήττα θα χαθεί σχεδόν κάθε ελπίδα  για πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Οι ήττες απέναντι σε Προμηθέα και Μούρθια έχουν φέρει την Ένωση σε δύσκολη θέση ήδη.

Στο 0-2 το ρεκόρ της ΑΕΚ, που έρχεται από ήττα με 79-68 κόντρα στην Χάποελ Χολόν. Στο 2-0 η Μούρθιια που επικράτησε του Προμηθέα, στην έδρα της, την περασμένη αγωνιστική.

Η ΑΕΚ αντιμετωπίζει την Μούρθια για την 3η αγωνιστική της φάσης των 16 του BCL. Τζάμπολ στις 19:30