Ο Παναθηναϊκός δίνει την ευκαιρία στον Αγραβάνη να... δικαιώσει τον Σπανούλη!
i

Δημήτρης Αγραβάνης / © Intime

Ο Παναθηναϊκός δίνει την ευκαιρία στον Αγραβάνη να... δικαιώσει τον Σπανούλη!

Πάρης Τσελεπίδης • 09:20 - 01.02.2023 / Ανανεώθηκε: 11:28 - 23.06.2023

Έχουν περάσει 1.398 μέρες από το τελευταίο παιχνίδι του Δημήτρη Αγραβάνη στη Euroleague. Τώρα όμως ετοιμάζεται για την επιστροφή του με τον Παναθηναϊκό, εξαργυρώνοντας τον ηγετικό ρόλο που είχε στον Προμηθέα αλλά και με τις εμφανίσεις του στην Εθνική...

Ένα καλοκαίρι και μία χρονιά που ξεκίνησε με πολύ αγωνία για τον Δημήτρη Αγραβάνη εξελίσσεται ιδανικά. Από εκεί που τα πρωταθλήματα είχανε ξεκινήσει και ήταν χωρίς ομάδα, πλέον ετοιμάζεται να επιστρέψει στην Euroleague. Μεσολάβησε ένας σταθμός στην ιταλική Νάπολι, ακολούθως επέστρεψε στην Ελλάδα με το Περιστέρι bwin όπου πήρε για πρώτη φορά... γεύση από Basketball Champions League και πλέον από χθες συμφώνησε με τον Παναθηναϊκό.

Μέσα σε απόλυτη μυστικότητα η διοίκηση της ΚΑΕ Παναθηναϊκός πρόσθεσε τον διεθνή Έλληνα φόργουορντ στο ρόστερ της και στη διάθεση του Ντέγιαν Ράντονιτς. Ένα φλερτ ωστόσο που μπορεί να ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης (31/01) και επίσημα, αλλά είναι αλήθεια πως κρατούσε εδώ και μέρες μέχρι να λάβει σάρκα και οστά.

Αγραβάνης: Από το Περιστέρι στο ΟΑΚΑ
STOIXIMAN BASKET LEAGUE

17:34 - 31.01.2023

Αγραβάνης: Από το Περιστέρι στο ΟΑΚΑ

Ο Δημήτρης Αγραβάνης δεν έχασε καθόλου χρόνου και αφού αποχαιρέτησε τους πρώην συμπαίκτες του στο Περιστέρι, μετέβη στο ΟΑΚΑ ώστε να ξεκινήσει να «γράφει» το νέο κεφάλαιο της καριέρας του με τον Παναθηναϊκό.

Η πρώτη φημολογία

Για πρώτη φορά στο περιβάλλον της ομάδας του Περιστερίου είχανε ακούσει για το ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού στο πρόσωπο του Αγραβάνη στο περιθώριο του μεταξύ τους παιχνιδιού στο ΟΑΚΑ στις 7 Ιανουαρίου. Αυτό που είχε κριθεί στα τελευταία δευτερόλεπτα αφού ο διαφαινόμενος περίπατος των «πράσινων» εξελίχθηκε σε θρίλερ μετά τη μεγάλη αντεπίθεση που έκαναν οι «πρίγκιπες της δυτικής όχθης» για το τελικό 72-71. Σε ένα παιχνίδι όπου ο διεθνής φόργουορντ σε 21'20''  είχε 5 πόντους με 2/2 βολές, 0/3 δίποντα και 1/6 τρίποντα ενώ μάζεψε 4 αμυντικά ριμπάουντ.

Η συνέχεια δόθηκε στην απογευματινή προπόνηση της Δευτέρας (30/01). Την πρώτη που ακολούθησε μετά την ήττα με 68-64 από την ΑΕΚ στα Άνω Λιόσια όπου ο Αγραβάνης πέτυχε μετά από 22'58'' 14 πόντους έχοντας 2/2 βολές, 3/5 δίποντα και 2/4 τρίποντα ενώ μάζεψε και 7 (5-2) ριμπάουντ. Η αποχώρηση του διεθνή φόργουορντ από το ρόστερ του Βασίλη Σπανούλη είχε αρχίσει να γίνεται αντιληπτή για το τεχνικό της ομάδας.

Προπόνηση με βίντεο και το τελευταίο αντίο

Όπως και έμελλε να γίνει στην πράξη λίγες ώρες αργότερα. Ο Αγραβάνης το Σάββατο (28/01) κόντρα στην ΑΕΚ φόρεσε για τελευταία φορά στη φετινή χρονιά τη φανέλα του Περιστερίου bwin, το απόγευμα της Δευτέρας (30/01) έκανε στο κλειστό «Ανδρέας Παπανδρέου» τη τελευταία του προπόνηση (σε κανονικούς ρυθμούς στην αίθουσα του βίντεο και στο παρκέ) και λίγες ώρες αργότερα βρέθηκε εκεί και τυπικά. Συγκεκριμένα το πρωί της Τρίτης (31/01 ενημερώθηκε για την εξέλιξη στην καριέρα του και αποχαιρέτησε άπαντες για τη τρίμηνη συνεργασία που είχανε μετακομίζοντας στο ΟΑΚΑ και στον Παναθηναϊκό. Θα κληθεί πάντως να επιστρέψει ως αντίπαλος στο κλειστό Ανδρέας Παπανδρέου στην 22η αγωνιστική της κανονικής διάρκειας της Basket League στις 8 Απριλίου.

Σπανούλης: «Η θέση του στην Euroleague»

Ο Βασίλης Σπανούλης μετά από την εντός έδρας νίκη που είχε σημειώσει το Περιστέρι bwin επί της Καρδίτσας Βιολογικό Χωριό με 102-77 για την 5η αγωνιστική της Basket League στις 6 Νοεμβρίου 2022 στις δηλώσεις του στη συνέντευξη Τύπου είχε πλέξει το εγκώμιο του Δημήτρη Αγραβάνη. «Τον Δημήτρη τον ξέρω πολύ καλά και είμαι πολύ χαρούμενος που συνεργαζόμαστε. Είναι εξαιρετικός παίκτης και η θέση του είναι στην Ευρωλίγκα». Και να που επιστρέφει στην κορυφαία διοργάνωση μετά τη συμφωνία του με τον Παναθηναϊκό. Η δήλωση δε του τεχνικού της ομάδας του Περιστερίου bwin ήρθε μετά το ντεμπούτο του διεθνή φόργουορντ όπου είχε 13 πόντους με 3/6 βολές και 5/9 δίποντα αλλά και 3 (1-2) ριμπάουντ και 3 ασίστ σε 18'04''.

Από τη Νταρουσάφακα στο ΣΕΦ

Ο Αγραβάνης με τη συμφωνία του με τον Παναθηναϊκό επιστρέφει στην Euroleague μετά από 1.397 ημέρες έπειτα από το τελευταίο του παιχνίδι με τον Ολυμπιακό. Το μοναδικό του την περίοδο 2018-2019 και μάλιστα το τελευταίο για τους «ερυθρόλευκους» στη 30η αγωνιστική της κανονικής διάρκειας. Στο ΣΕΦ με την Νταρουσάφακα στις 5 Απριλίου του 2019 όπου ο διεθνής φόργουορντ στη νίκη με 99-74 σε 5'15'' είχε 3 πόντους με 1/2 βολές, 1/1 δίποντα και 0/1 τρίποντα με 2 κλεψίματα και 1 τάπα. Έκτοτε είχε αγωνιστεί τις επόμενες τρεις αγωνιστικές περιόδους στον Προμηθέα Πατρών (2019-2022) και φέτος αφού ξεκίνησε στην ιταλική Νάπολι συμφώνησε χθες (31/01) και επίσημα με τον Παναθηναϊκό.

Δικαίωση μέσω της Εθνικής

Μία χρονιά που για τον Αγραβάνη βάσει της περσινής του στον Προμηθέα Πατρών και των εμφανίσεών του με την Εθνική μας στα παράθυρα για το Παγκόσμιο που θα διεξαχθεί στις Φιλιππίνες αλλά και στη τελική φάση του Eurobasket θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί με λιγότερη αγωνία. Επειδή όμως όλα στη ζωή γίνονται για κάποιον λόγο έμελλε η 31η Ιανουαρίου να ήταν και η ημέρα της δικαίωσης για τον ίδιο στο να επιστρέψει στην κορυφαία διοργάνωση.

Για την ιστορία στη τελική φάση του Eurobasket όπου η «επίσημη αγαπημένη» αποκλείστηκε στα προημιτελικά μετά την ήττα της με 107-96 από την Γερμανία και πήρε την 5η θέση στη τελική κατάταξη ο Αγραβάνης είχε κατά μέσο όρο 6,3 πόντους, 3,7 ριμπάουντ και 1,1 ασίστ. Κι όσο για το καλύτερό του παιχνίδι ήταν στη νίκη επί της Ιταλίας με 85-81 για την 2η αγωνιστική όπου σε 24'17'' είχε 13 πόντους με 2/2 δίποντα 3/4 τρίποντα με 5(4-1) ριμπάουντ, 1 κλέψιμο και 4 τάπες.

Όργια με Παπαγιάννη κόντρα στη Τουρκία

Ο Αγραβάνης ωστόσο με την γαλανόλευκη είχε κάνει τα καλύτερά του παιχνίδια στις δύο νίκες κόντρα στην Τουρκία για τα παράθυρα στο δρόμο της προς το Παγκόσμιο Κύπελλο. Εκεί όπου... έβγαζε φωτιές μαζί με τον Γιώργο Παπαγιάννη υπό τις οδηγίες του Σωτήρη Μανωλόπουλου. Του νέου του συμπαίκτη πλέον στον Παναθηναϊκό όπου είχαν αποτελέσει ένα αχτύπητο δίδυμο και στα δύο ραντεβού μέσα σε ένα τριήμερο. Στις 25 Φεβρουαρίου του 2022 στο παιχνίδι που είχε διεξαχθεί στο κλειστό των Άνω Λιοσίων και στις 28 Φεβρουαρίου στην Κωνσταντινούπολη.

Στη νίκη με 72-71 στα Λιόσια αμφότεροι είχανε από 14 πόντους με αυτούς του νέου πάουερ φόργουορντ των «πρασίνων» να έρχονται σε 24'22'' με 2/4 βολές, 3/4 δίποντα και 2/5 τρίποντα αλλά και 6 (5-1) ριμπάουντ ενώ αυτοί του διεθνή σέντερ με 0/1 βολές και 7/10 δίποντα ενώ είχε και 4 (2-2) ριμπάουντ. Ακόμη καλύτερες όμως ήταν οι επιδόσεις τους στο παιχνίδι που είχε γίνει στην Κωνσταντινούπολη τρεις μέρες μετά και στη νέα νίκη της «επίσημης αγαπημένης» με 76-67. Ο Αγραβάνης ήταν πρώτος σκόρερ με 22 πόντους (01/ βολές, 5/11 δίποντα, 4/7 τρίποντα, 11 (7-4) ριμπάουντ, 3 ασίστ και 1 κλέψιμο σε 32'12'') και ο Παπαγιάννης δεύτερος με 21 (5/6 βολές, 8/12 δίποντα και 9 (4-5)  ριμπάουντ, 2 ασίστ και 1 τάπα σε 32'30'').

Πλέον, Αγραβάνης και Παπαγιάννης καλούνται να συνεργαστούν αναλόγως και στον Παναθηναϊκό. Εκεί όπου ο Big Papa είναι ο αρχηγός των «πρασίνων» και θα κληθεί να τον εγκληματίσει στη νέα τάξη πραγμάτων του νέου σταθμού της καριέρας του. Εκτός πάντως από τον διεθνή σέντερ μετά την Εθνική ομάδα θα βρεθεί συμπαίκτης με τους Λευτέρη Μποχωρίδη και Παναγιώτη Καλαϊτζάκη αλλά και τον Λευτέρη Μαντζούκα που είχανε συνυπάρξει στον Προμηθέα Πατρών.