Ο Αλεξέι Σβεντ άργησε να κάνει Πρωτοχρονιά, πρόλαβε να κάνει έξι triple doubles (vids)
i

© photo by Ivan Korzhenevskiy / Getty Images / Ideal Images

Ο Αλεξέι Σβεντ άργησε να κάνει Πρωτοχρονιά, πρόλαβε να κάνει έξι triple doubles (vids)

Γιώργος Γαβριλάκης 14:45 - 11.02.2024 / Ανανεώθηκε: 15:03 - 11.02.2024

Στην Κίνα η παράδοση περιγράφει ως πρώτη μέρα του νέου Σεληνιακού έτους την 10η Φεβρουαρίου και ο Αλεξέι Σβεντ που σαρώνει στο πρωτάθλημα μπάσκετ της χώρας (CBA), στην πρώτη του σεζόν εκεί, βλέπει πράγματα πρωτόγνωρα σε επίπεδο πολιτισμικό. Όπως και οι Κινέζοι έχουν πάθει το ίδιο βλέποντας τον Ρώσο να παίζει μπάσκετ και να κάνει τα πάντα πάνω στο παρκέ!

Το Γρηγοριανό είναι το ημερολόγιο που έχει επικράτησε στον Δυτικό Κόσμο. Πριν από την εγκατάστασή του στον εγκέφαλο μας, υπήρχε το Ιουλιανό, που είχε θεσπίσει ο Καίσαρας ως μια παραλλαγή του ρωμαϊκού ημερολογίου και στην πορεία των αιώνων κατέληξε να διαφέρει από το σημερινό μόνο στον προσδιορισμό των δίσεκτων ετών. 

Η Μάγιας είχαν το δικό τους που για καλή μας τύχη δεν επιβεβαιώθηκε. Διότι, προέβλεπε την καταστροφή του κόσμου στις 21 Δεκεμβρίου του 2012, κάτι που απ' ότι φαίνεται αναβλήθηκε για το άμεσο ή το απώτερο μέλλον. 

Πάντως, το μόνο... σίγουρο είναι πως έχει περάσει ήδη ένας μήνας και συμπληρώνεται σιγά σιγά και το δεύτερο δεκαπενθήμερο του δεύτερου (Φεβρουαρίου). Όλοι έχουν ξεχάσει ήδη της Πρωτοχρονιά και της Γιορτές. Όλοι; Όχι! 

Η μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρα της Γης, η Κίνα, με τους 1,4 δισεκατομμύρια κατοίκους ακόμα... γιορτάζει! Διότι σύμφωνα με το Κινέζικο Ημερολόγιο η πρώτη μέρα του έτους, γνωστή και ως «Σεληνιακό Νέο Έτος» ήταν η 10η Φεβρουαρίου. Βέβαια, στη χώρα για να προσαρμοστούν τις παγκοσμιοποιημένες ανάγκες στην καθημερινότητα τους άπαντες, χρησιμοποιούν το Γρηγοριανό. Τα ήθη και τα έθιμά τους, οι παραδώσεις τους και το συναίσθημά τους καθορίζεται όμως, αργοπορημένα σε σχέση με το σύνολο του πλανήτη. 

Έτσι, ο Αλεξέι Σβεντ, αφού την 1η Ιανουαρίου πήρε τηλέφωνο τα αγαπημένα του πρόσωπα στην πατρίδα του, την Ρωσία, για να τους ευχηθεί «καλή χρονιά», στην πραγματικότητα έκανε αλλαγή του έτους πριν από λίγες ώρες. Ο 35χρονος, πρώην NBAer και σταρ της EuroLeague, πρωταθλητής το 2008 με την ΤΣΣΚΑ και δύο φορές πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης (2018, 2021 με την Χίμκι), το καλοκαίρι επέλεξε να αποχωρήσει από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και προσπάθησε να ενταχθεί και πάλι στο κορυφαίο επίπεδο. 

Βρέθηκε σε συζητήσεις με τον Ερυθρό Αστέρα, μπλέχτηκε σε φήμες που αφορούσαν στην Βαλένθια, ακόμα και στον Ολυμπιακό και γενικά έψαξε κάποιον να του δώσει μια ευκαιρία. Περίμενε για ένα χρονικό διάστημα, αλλά όταν είδε οι general manager να είναι διστακτικοί, επέλεξε κάτι ριζοσπαστικό για την καριέρα του. Πήγε να παίξει μπάσκετ στην Κίνα και να ζήσει την εμπειρία σε μία λίγκα που συνεχώς αναβαθμίζεται, προσθέτει υψηλών προδιαγραφών εγκαταστάσεις και στυλ, ενώ διαθέτει κάποιους από τους πιο ταλαντούχους βετεράνους του ΝΒΑ που κατέληξαν εκεί για τα λεφτά και την... φάση. 

Ανάμεσά τους βρίσκεται και ο Αλεξέι Σβεντ, ο οποίος ανήκει στην Σάνξι Λουνγκς και με τους οποίους σε 32 αγώνες που έχει αγωνιστεί, έχει καταγράψει στην στατιστική του έξι φορές triple double. Αγωνίζεται για περίπου 25 λεπτά ανά αγώνα και προσφέρει στην ομάδα 16,3 πόντοι, 5,8 ριμπάουντ και 9,2 ασίστ. 

Μαζί του στην ομάδα, αγωνίζονται και άλλοι δύο πρώην NBAer, αλλά και (για λίγο) μέλη της EuroLeague: Ο Φρανκ Τζάκσον, ο οποίος ξεκίνησε τη σεζόν στην Βιλερμπάν, αλλά από τις μέρες του Τζιανμάρκο Ποτζέκο στη Γαλλία, αποδεσμεύτηκε και ο Αϊζέια Τέιλορ, ο οποίος την περασμένη σεζόν αγωνίστηκε στην Αναντολού Εφές και την Ζαλγκίρις Κάουνας

Τα triple double του Ρώσου στην Κίνα

16 Νοεμβρίου 2023: 17 πόντοι // 10 ριμπάουντ // 14 ασίστ
1 Δεκεμβρίου 2023: 21 πόντοι // 10 ριμπάουντ // 14 ασίστ
11 Δεκεμβρίου 2023: 15 πόντοι // 10 ριμπάουντ // 12 ασίστ
8 Ιανουαρίου 2024: 28 πόντοι // 10 ριμπάουντ // 16 ασίστ
15 Ιανουαρίου 2024: 18 πόντοι // 10 ριμπάουντ // 14 ασίστ
29 Ιανουαρίου 2021: 21 πόντοι // 10 ριμπάουντ // 11 ασίστ

Οι αριθμοί και τα ρεκόρ του Σβεντ

🏀 Σύνολο αγώνων: 32 (16 νίκες - 16 ήττες)

🏀 Μέσοι όροι: 16,3 πόντοι, 5,8 ριμπάουντ και 9,2 ασίστ, σε 25,6 λεπτά συμμετοχής

🏀 Ρεκόρ πόντων: 30 
2 Φεβρουαρίου στη νίκη (111-108) κόντρα στους Ξιντζιάνγκ Φλάινγκ Τάιγκερς

🏀 Ρεκόρ ριμπάουντ: 12
4 Φεβρουαρίου στην ήττα (100-82) από τους Ζετζιάνγκ Λάιονς

🏀 Ρεκόρ ασίστ: 16
8 Ιανουαρίου στην ήττα (130-119) από τους Ταϊντζίν Πιονίρς