Αναντολού Εφές: Γιατί η πρωταθλήτρια Ευρώπης κινδυνεύει με αποκλεισμό από τα playoffs

Αναντολού Εφές: Γιατί η πρωταθλήτρια Ευρώπης κινδυνεύει με αποκλεισμό από τα playoffs

Νίκος Καλαμπάκας 11:31 - 05.04.2023 / Ανανεώθηκε: 11:33 - 05.04.2023

Το καλοκαίρι που μας πέρασε η Εφές ήταν back to back πρωταθλήτρια Ευρώπης ενώ και στις μεταγραφές είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, ωστόσο η φετινή σεζόν δεν εξελίσσεται όπως θα ήθελαν ο Αταμάν και οι παίκτες του.

Διαθέτει τα δύο καλύτερα γκαρντ της Ευρώπης των τελευταίων ετών (Λάρκιν και Μίτσιτς). Έχει πλέον την τεχνογνωσία να κατακτά τίτλους αφού τις δύο τελευταίες σεζόν ανέβηκε στην κορυφή της Euroleague  και ίσως να το είχε κάνει και τρίτη, αν τη σεζόν 2019-2020 δεν είχε διακοπεί η διοργάνωση εξαιτίας του κορωνοϊού.

Η Εφές είναι ομάδα που κανονικά θα έπρεπε να τρομάζει κάθε αντίπαλο, ωστόσο τα πράγματα φέτος δεν της έχουν πάει και τόσο καλά. Πολλοί αναρωτιούνται τους λόγους της αγωνιστικής πτώσης, όμως οι απαντήσεις δίνονται σχεδόν κάθε εβδομάδα από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές.

Ξεκίνημα χωρίς τον βασικό της γκαρντ

Έχει γίνει κάτι σαν συνήθεια στην αρχή της σεζόν ο Σέιν Λάρκιν να μην είναι σε θέση να αγωνιστεί. Ο Αμερικάνος γκαρντ με τουρκικό διαβατήριο όπως τις δύο προηγούμενες σεζόν, έτσι και φέτος δεν ενίσχυσε την ομάδα του από το ξεκίνημα της σεζόν, γεγονός που της κόστισε βαθμολογικά, αλλά και στο θέμα της χημείας των παικτών. Ο ίδιος αγωνίστηκε για πρώτη φορά στις 29 Δεκεμβρίου, όταν ήδη είχαν περάσει οι 15 πρώτες αγωνιστικές και η ομάδα της Τουρκίας είχε ήδη μείνει πίσω στην κατάταξη.

«Αστέρια σε χαμηλές πτήσεις»

Ήταν 3 Φεβρουαρίου όταν η Εφές ηττήθηκε στο ΣΕΦ από τον Ολυμπιακό. Είχε ήδη χάσει πολύ έδαφος, είδαν οι Τούρκοι και τον Λούντζη να τους κάνει ότι θέλει και ο Αταμάν ξέσπασε: «Δεν πήραμε τίποτα από τους αστέρες μας. Όλοι μιλούν για τους σταρ που έχει η Αναντολού Εφές, όμως αυτούς τους σταρ τους χρειαζόμαστε σε αγώνες σαν τον αποψινό, όχι στα ματς με τους αδύναμους αντιπάλους στο τουρκικό πρωτάθλημα. Μιλάω για τον Βασίλιε Μίτσιτς και για τον Γουίλ Κλάιμπερν». Είναι εμφανές ότι το κλίμα δεν ήταν καλό, αφού η καλύτερη μεταγραφή στη φετινή Euroleague ήταν η μετακίνηση του Κλάιμπερν από την ΤΣΣΚΑ, όμως η Εφές στην ουσία δεν εξαργύρωσε την εμπιστοσύνη που του έδειξε.

Ο Παναγιώτης Αναστόπουλος στη συνέντευξη της ζωής του στο Sportal: «Έκανα λάθη και υπέρ του Ολυμπιακού, δεν έδωσα τα βήματα του Σπανούλη που έκριναν έναν τελικό»
STOIXIMAN BASKET LEAGUE

18:15 - 04.04.2023

Ο Παναγιώτης Αναστόπουλος στη συνέντευξη της ζωής του στο Sportal: «Έκανα λάθη και υπέρ του Ολυμπιακού, δεν έδωσα τα βήματα του Σπανούλη που έκριναν έναν τελικό»

Ο Παναγιώτης Αναστόπουλος μιλάει για πρώτη φορά μετά το τέλος της διαιτητικής του καριέρας ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο Sportal!

Σαν να μην έφτανε το... κράξιμο του προπονητή, ο Αμερικάνος φόργουορντ τα άκουσε και από τον συμπαίκτη του, Σέιν Λάρκιν, ο οποίος στις 17 Μαρτίου και μετά την εντός έδρα ήττα της Εφές από την Παρτίζαν, «κάρφωσε» τον προπονητή του και κράτησε και κάτι για τον Κλάιμπερν:

«Στο σημαντικότερο παιχνίδι της σεζόν, έπαιξα 22 λεπτά. Και στα τελευταία τρία ήμουν εκτός. Με ενδιαφέρει μόνο η ομάδα, θέλω να κερδίζω, αλλά αυτό διαλύει το μυαλό μου. Ένας συμπαίκτης μου ήταν -19 στην κατηγορία +/-, όμως εκείνος έπαιξε 38 λεπτά! Δώσε μου χρόνο για να βελτιώσω τα νούμερά μου, γιατί θα το κάνω. Τα μεγάλα ματς χρειάζονται μεγάλους παίκτες», είπε ο γκαρντ της Εφές, κάνοντας άνω - κάτω την ομάδα του.

Στις 23 του ίδιου μήνα, η Εφές γνωρίζει ήττα από την ουραγό Άλμπα και ο Εργκίν Αταμάν δεν κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του: «Δεν θα είμαστε στα playoffs, καλή τύχη στις άλλες ομάδες. 98% δεν θα προκριθούμε», είπε, σε μια επίδειξη ρεαλισμού.

Με δύο αγωνιστικές να απομένουν, θα πρέπει να γίνουν θαύματα για να περάσουν οι πρωταθλητές Ευρώπης στα playoffs. Η Εφές είναι μια νίκη πίσω από τις Μπασκόνια και Ζαλγκίρις. Κόντρα στους Λιθουανούς έχουν το πλεονέκτημα σε περίπτωση ισοβαθμίας, όχι όμως και απέναντι στους Βάσκους.

Η Εφές παίζει την Πέμπτη 6/4 ντέρμπι εκτός έδρας με τη Φενέρ, ενώ την τελευταία αγωνιστική υποδέχεται τη Μονακό. Θα πρέπει να κάνει δύο νίκες κόντρα σε δύο πολύ καλές ομάδες.

Η Μπασκόνια υποδέχεται τη Βιλερμπάν και την τελευταία αγωνιστική παίζει στο ΣΦ κόντρα στον Ολυμπιακό, ενώ η Ζαλγκίρις θα παίξει εντός με τη Μακάμπι και θα ταξιδέψει την άλλη εβδομάδα στο Μόναχο για να αντιμετωπίσει τη Μπάγερν.

Η Εφές περιμένει ένα θαύμα ώστε να συνεχίσει στη διοργάνωση. Ο Αταμάν φαίνεται να μην πιστεύει σε αυτά. Το αν θα αλλάξει άποψη, θα το μάθουμε το αργότερο την επόμενη εβδομάδα...