Ο Αταμάν κοντά στον Παναθηναϊκό: Πως το θαύμα της Εφές μέσα σ' ένα καλοκαίρι τον «φέρνει» στους πράσινους

O Εργκίν Αταμάν σε παιχνίδι με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ

i

© Intime

Ο Αταμάν κοντά στον Παναθηναϊκό: Πως το θαύμα της Εφές μέσα σ' ένα καλοκαίρι τον «φέρνει» στους πράσινους

Ηλίας Λαλιώτης 23:31 - 17.04.2023 / Ανανεώθηκε: 23:32 - 17.04.2023

Ο Παναθηναϊκός είναι σε ανοικτή επικοινωνία με τον Εργκίν Αταμάν επιχειρώντας να κλείσει το deal και το Sportal εξηγεί γιατί οι «πράσινοι» προχωρούν την περίπτωση του Τούρκου προπονητή.

Ο Εργκίν Αταμάν έχει πάρει εδώ και λίγες μέρες το ξεκάθαρο προβάδισμα για να είναι ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού, όπως σας ενημέρωσε σχετικά το Sportal από την Κυριακή του Πάσχα (16/4).

Οι «πράσινοι» από την πρώτη στιγμή της απομάκρυνσης του Ντέγιαν Ράντονιτς είχαν αποφασίσει να κινηθούν για προπονητή... elite κατηγορίας. Έκαναν άμεσα κρούση στον Πάμπλο Λάσο, ο οποίος ήταν ελεύθερος και διαθέσιμος. Ο Ισπανός δεν θέλησε να αναλάβει άμεσα τους «πράσινους». Οι επαφές συνεχίστηκαν και το επόμενο διάστημα, αλλά σε ένα σημείο τον Μάρτιο, όταν και διαφάνηκε ο αποκλεισμός της Εφές από τα playoffs Euroleague, προέκυψε και η περίπτωση του Εργκίν Αταμάν.

Με τον Τούρκο έγινε μια πρώτη συζήτηση πριν δύο εβδομάδες, όπου διαπιστώθηκε ένα κοινό σημείο επαφής. Μετά την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου της Euroleague, την περασμένη εβδομάδα, ο δίαυλος επικοινωνίας άνοιξε ξανά. Παναθηναϊκός και Αταμάν είχαν εκ νέου επαφές και τις έχουν φτάσει σε ένα καλό σημείο. Ο Τούρκος έχει το ξεκάθαρο προβάδισμα να είναι ο επόμενος προπονητής, χωρίς ωστόσο να είναι τίποτα οριστικό. Το δεδομένο είναι πως στο «τριφύλλι» θέλουν να κλείσουν αυτό το κεφάλαιο όσο πιο σύντομα γίνεται και οι εξελίξεις θα είναι άμεσες.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είχε εξαρχής στοχεύσει σε top προπονητή, που θα έχει φάει με το... κουτάλι τον πρωταθλητισμό. Ο Λάσο, ο Γιασικεβίτσιους, ο Πασκουάλ και φυσικά ο Αταμάν είναι τέτοιες περιπτώσεις, με τον καθένα να έχει τη δική του φιλοσοφία. Αυτό, ωστόσο, που μέτρησε για τον Τούρκο τεχνικό ήταν και το πρόσφατο και εξαιρετικά πετυχημένο rebuilding που έκανε στην Εφές. Και το οποίο είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται ο Παναθηναϊκός.

Όλοι γνωρίζουν την απερχόμενη (δις) Πρωταθλήτρια Ευρώπης και θαυμάζουν το πανάκριβό της ρόστερ, αλλά ίσως πολλοί να ξεχνούν πως έφτασε σε αυτό το σημείο. Ο Αταμάν είχε βρεθεί στην Αναντολού Εφές τον Νοέμβριο του 2017, αντικαθιστώντας τον Βέλιμιρ Περάσοβιτς μετά από μια ήττα στην Ευρωλίγκα από τη Μπασκόνια. Πρώτο παιχνίδι του ήταν μια ήττα 86-68 στη Ρωσία από τη Χίμκι. Η τουρκική ομάδα τερμάτισε στην τελευταία θέση με μόλις 7 νίκες (οι 3 με αυτόν στον πάγκο). Το καλοκαίρι πήρε το ελεύθερο και ένα ικανοποιητικό μπάτζετ (όχι στα επίπεδα που έφτασε τα επόμενα χρόνια) για να προχωρήσει σε ολική αναδόμηση του ρόστερ.

Η επόμενη χρονιά βρήκε την Εφές ιδιαίτερα ανταγωνιστική. Τερμάτισε, μάλιστα, στη 4η θέση στη regular season και πήρε πλεονέκτημα έδρας. Αντιμετώπισε την ισχυρή Μπαρτσελόνα, με τη σειρά να πηγαίνει σε 5ο ματς (από ένα break κάθε ομάδα) και την Εφές να επικρατεί και να επιστρέφει σε Final 4. Στον ημιτελικό καθάρισε εύκολα τη Φενέρ του Ομπράντοβιτς, αλλά στον τελικό λύγισε στο τέλος από την ΤΣΣΚΑ του Ιτούδη.

Το νερό είχε μπει ήδη στο αυλάκι όμως... Ακολούθησε μια χρονιά που η τουρκική ομάδα έπαιζε εντυπωσιακό μπάσκετ και ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί κατά γενική ομολογία, ωστόσο ο Covid, της χάλασε τα σχεδία και η σεζόν ακυρώθηκε. Η απόλυτη δικαίωση ήρθε τα δύο επόμενα χρόνια με back to back κατάκτηση της Euroleague. Παίκτες όπως οι Μίτσιτς και Λάρκιν έγιναν φόβος και τρόμος κάθε αντίπαλης ομάδας κι έφτασαν να αμείβονται με αστρονομικά ποσά, αλλά ο Αταμάν ήταν αυτός που τους πήρε και τους διαχειρίστηκε ιδανικά για να βρεθούν στο κορυφαίο επίπεδο.

Κάτι ανάλογο θα επιχειρήσει να κάνει και στον Παναθηναϊκό, εφόσον οι συζητήσεις εξελιχθούν με τον επιθυμητό τρόπο για τις δύο πλευρές.