Παναθηναϊκός: Τι κρατάει και τι πετάει από την φετινή Euroleague για την επόμενη σεζόν (vid)

Ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε με ήττα στο Βελιγράδι τη φετινή Euroleague

i

© Intime

Παναθηναϊκός: Τι κρατάει και τι πετάει από την φετινή Euroleague για την επόμενη σεζόν (vid)

Ηλίας Λαλιώτης 09:06 - 15.04.2023 / Ανανεώθηκε: 13:18 - 15.04.2023

Το Sportal κάνει τον απολογισμό της χρονιάς στη Euroleague για τον Παναθηναϊκό.

Ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε την ευρωπαϊκή του σεζόν στο Βελιγράδι και για τρίτη σερί χρονιά απογοήτευσε με τις επιδόσεις του. Μετά τα δύο σερί έτη με έσοδα-έξοδα, το περασμένο καλοκαίρι οι προσδοκίες είχαν ανέβει ξανά με την ενεργοποίηση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου.

Ντέγιαν Ράντονιτς και Αργύρης Πεδουλάκης ανέλαβαν να χτίσουν μια νέα ομάδα που θα παρουσιάσει ανταγωνιστικό πρόσωπο και θα κάνει το πρώτο βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα. Επενδύσεις έγιναν -και μάλιστα σημαντικές- σε παίκτες, αλλά το αποτέλεσμα ήταν ίδιο -και χειρότερο βάσει ποιότητας ρόστερ- με την προηγούμενη διετία.

Ο Παναθηναϊκός τερμάτισε στη 17η θέση της Euroleague, πάνω μόνο από τη Βιλερμπάν. Η αλήθεια είναι πως πολλά από τα παιχνίδια του, ειδικά στο ΟΑΚΑ, κρίθηκαν στις λεπτομέρειες, οι οποίες ήταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία κατά του. Οι μόλις 11 νίκες -που έγιναν 9 στα χαρτιά λόγω της τιμωρίας του για παραβίαση του FFP- αποτελούν μια ακόμα μελανή σελίδα στη σπουδαία ιστορία του.

Φυσικά, όπως συμβαίνει σε κάθε αθλητικό οργανισμό, σπάνια πηγαίνουν όλα στραβά. Μέσα στο γενικότερο απογοητευτικό πλαίσιο υπάρχουν και κάποια -σαφώς λιγότερα- θετικά πράγματα που μπορεί να «κρατήσουν» οι «πράσινοι» ενόψει της νέας χρονιάς στη Euroleague. Ας τα δούμε όμως πιο αναλυτικά όλα:

Συγκινημένος ο Αταμάν, έστειλε μήνυμα αποχώρησης από την Εφές - Ισχυρός υποψήφιος για τον Παναθηναϊκό
EUROLEAGUE

00:37 - 15.04.2023

Συγκινημένος ο Αταμάν, έστειλε μήνυμα αποχώρησης από την Εφές - Ισχυρός υποψήφιος για τον Παναθηναϊκό

Ο Εργκίν Αταμάν αποχαιρέτησε ουσιαστικά την Αναντολού Εφές μετά την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου της Euroleague, με τον Παναθηναϊκό να... περιμένει στη γωνία.

Τι «πετάει» από τη φετινή σεζόν ο Παναθηναϊκός

1. Ο σχεδιασμός που έγινε το περασμένο καλοκαίρι ήταν -όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις- αυτός που κόστισε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στους 6 φορές Πρωταθλητές Ευρώπης. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πως δύο από τους παίκτες που είχαν σημαντική προσφορά στην ομάδα, οι Ματέους Πονίτκα και Ντουέιν Μπέικον, μπήκαν... σφήνα στο ρόστερ, μια εβδομάδα πριν το πρώτο επίσημο ματς ο πρώτος και μετά από 2,5 μήνες ο δεύτερος. Το κυριότερο πρόβλημα όμως ήταν πως δεν κατάφεραν να βρουν τα σωστά κομμάτια, προκειμένου το δουλέψει σωστά η «μηχανή», με αποτέλεσμα να υπάρχουν «τρύπες» που έβγαζαν μάτι. Όπως το πρόβλημα της δημιουργίας και η λειψανδρία στις θέσεις των ψηλών.

2. Ο Ντέγιαν Ράντονιτς αποδείχθηκε κακή επιλογή για τον Παναθηναϊκό. Πέρα από τις ευθύνες του στον αρχικό σχεδιασμό, διαχειρίστηκε και ο ίδιος τραγικά το ρόστερ. «Έθαψε» τον Μαντζούκα, «εξαφάνισε» τον Γκριγκόνις, «έκαψε» τον Παπαγιάννη. Και το κυριότερο έχασε από πολύ νωρίς την επικοινωνία με τους παίκτες. Από ένα σημείο και μετά δεν τον πίστευε κανείς τους και αυτό είχε άμεσο αντίκτυπο και στο παρκέ.

3. Κάποιες από τις κομβικές μεταγραφές που έγιναν αποδείχθηκαν κατώτερες των προσδοκιών. Ο Ράντονιτς στήριξε πολλά στη δημιουργία του Νέιτ Ουόλτερς, αλλά ο Αμερικανός γκαρντ δεν πρόσφερε όσα θα περίμενε κανείς. Κυρίως γιατί ταλαιπωρήθηκε για μια ακόμα χρονιά από τραυματισμούς που δεν τον άφηναν να βρει ρυθμό, μιας και όταν βρισκόταν στο παρκέ δεν έδινε όσα ξέρουμε πως μπορούσε. Από τη στιγμή μάλιστα που ήταν και ο μόνος κλασικός playmaker το πρόβλημα έγινε πολύ σοβαρό. Πέρασε και δεν ακούμπησε επίσης ο Άντριου Άντριους, δυσκολεύοντας μάλιστα τους «πράσινους» στη προσπάθεια αλλαγών στην ομάδα. Ο Ντέρικ Ουίλιαμς είχε κάποιες εντυπωσιακές βραδιές επιθετικά στο πρώτο μισό της σεζόν, αλλά αμυντικά ήταν «τρύπα» που δεν μπαλώθηκε ποτέ, ενώ στο δεύτερο μισό σταμάτησε να προσφέρει και στην απέναντι πλευρά του παρκέ. Ακόμα και ο Πονίτκα που έχει σχετικά θετική συνεισφορά, δεν είναι παίκτης που θα κρατούσες σε μια ομάδα που θέλει να κάνει το βήμα παραπάνω.

4. Οι επιδόσεις στο ΟΑΚΑ και η εικόνα στις εξέδρες στα παιχνίδια της Euroleague είναι ακόμα κάτι που πρέπει να πετάξει ο Παναθηναϊκός, αν θέλει να αφήσει πίσω του αυτές τις απογοητευτικές σεζόν. Η έδρα που πριν λίγο καιρό φοβόντουσαν όλοι, πλέον δύσκολα προβληματίζει. Ο απολογισμός ήταν αρνητικός και φέτος (8 νίκες και 9 ήττες), ενώ η ατμόσφαιρα και η προσέλευση δεν θύμιζε σε τίποτα τον ναό του ευρωπαϊκού μπάσκετ, όπως τον έχουμε συνηθίσει. Πολλά από τα παιχνίδια κρίθηκαν στο τέλος και ο... έξτρα παίκτης που θα άλλαζε τα δεδομένα συνήθως έλειπε.

Τι «κρατάει» ενόψει της νέας σεζόν ο Παναθηναϊκός

1. Τον ενάμιση μήνα με τον Χρήστο Σερέλη στον πάγκο, οι «πράσινοι» έδειξαν πως με πιο σωστή διαχείριση και με μικρές διαφοροποιήσεις στον σχεδιασμό τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά. Οι «ασθένειες» που κόλλησε η ομάδα τους προηγούμενους μήνες δεν γινόταν να γιατρευτούν τόσο σύντομα, αλλά υπήρχαν παιχνίδια που έδειξε ο Παναθηναϊκός πως αδίκησε και ο ίδιος τον εαυτό του. Αυτό που πρέπει να κρατήσει λοιπόν είναι πως με τις ποιοτικές αναβαθμίσεις που θα γίνουν, το επίπεδο μπορεί να ανέβει σε υψηλά επίπεδα, πολύ πιο εύκολα από όσο ίσως να πιστεύει κάποιος.

2. Ο Λευτέρης Μαντζούκας είναι -σε ατομικό επίπεδο- κάτι που επίσης κρατάει ο Παναθηναϊκός, όχι μόνο για τη νέα σεζόν, αλλά γενικότερα για το μέλλον. Και ευτυχώς το διαπιστώσαμε περίτρανα με την αλλαγή της τεχνικής ηγεσίας. Μιας και τον τελευταίο ενάμιση μήνα βλέπουμε έναν παίκτη που αξίζει τον χρόνο συμμετοχής που παίρνει, έναν παίκτη που προσφέρει σε άμυνα κι επίθεση, αλλά κι έναν παίκτη που έχει τις ψυχικές δυνάμεις να είναι στο παρκέ στο τέλος των αγώνων, όταν η μπάλα καίει και να παίρνει τις σωστές αποφάσεις.