Δημήτρης Φλιώνης: Μία… μοναδική περίπτωση ατόμου (pics)
i

Δημήτρης Φλιώνης / © Intime

Δημήτρης Φλιώνης: Μία… μοναδική περίπτωση ατόμου (pics)

Γιώργος Γαβριλάκης 14:20 - 11.01.2023 / Ανανεώθηκε: 18:39 - 11.01.2023

Στα 13 του ήταν πρώτος σε όλη την Ελλάδα στο σκάκι, στα 18 του πέρασε από τους πρώτους στην Ιατρική. Ο Δημήτρης Φλιώνης δεν είναι απλώς ο γκαρντ της ΑΕΚ που αλλάζει προς το καλύτερο το παιχνίδι της ομάδας. Είναι πολλά περισσότερα…

Οι μόνοι που μπορεί να έχουν… παράπονο από αυτόν είναι οι φύλακες του κλειστού των Άνω Λιοσίων. Εκεί δηλαδή, που προπονείται και αγωνίζεται η ΑΕΚ. Διότι, οι άνθρωποι του γηπέδου τον βλέπουν μπροστά του όλη την ώρα. Πολλές φορές και ξαφνικά στα σκοτάδια, στις 06.00 το πρωί. 

Κάτι τέτοιες ώρες εμφανίζεται ο Δημήτρης Φλιώνης, με τα παπούτσια στο χέρι και αθλητική περιβολή. Η προπόνηση είναι το πάθος του και το παιχνίδι που επέλεξε τελικά να ασχοληθεί, να εξελίξει και να εξελιχθεί κι αυτός μαζί του, είναι το μπάσκετ. 

Φέτος, έχει γίνει από τους πιο επιδραστικούς παίκτες της Ένωσης. Ένας από τους βασικούς λόγους που ο κόουτς Ηλίας Καντζούρης μπορεί να αισθανθεί άνετα σε στιγμές αγωνιστικής κρίσης. Στα δύσκολα και στα πιεστικά. Όπως στη σειρά με την Τόφας, που αν ο Φλιώνης δεν εμφανιζόταν με διάθεση να αλλάξει ισορροπίες, η ΑΕΚ δεν θα είχε προκριθεί με 2-0 νίκες. 

Τα προσωπικά του δείγματα πάντως, τα έχει παρουσιάσει εδώ και καιρό. Από τις μικρές Εθνικές με τις οποίες έβαλε μετάλλια στη συλλογή του, από τον Άρη με τον οποίο μας συστήθηκε, αλλά και από την περσινή, πρώτη του σεζόν με την ΑΕΚ. Πλέον, ο Φλιώνης στα 25 του έχει κάνει ένα αποφασιστικό βήμα προς τα εμπρός. 

Από το σκάκι στην Ιατρική Σχολή

Όποιοι έχουν συνεργαστεί μαζί του, ακόμα και εκείνοι που απλώς βρέθηκαν στιγμιαία δίπλα του, αντιλήφθηκαν πως ο Δημήτρης Φλιώνης δεν είναι απλώς ένας νεαρός αθλητής με ταλέντο. 

Πρόκειται για ένα παιδί που ωρίμασε νωρίς, ανέπτυξε χαρακτήρα ενήλικου πριν κλείσει τα 18 του χρόνια και η στοχοπροσήλωση του, η διάθεση για δουλειά και ατομική βελτίωση μέσα από αυτή, αλλά κυρίως το ομαδικό και συλλογικό του πνεύμα, εντυπωσιάζουν. 

Ο Φλιώνης πριν εντρυφήσει στο μπάσκετ, στα 13 του χρόνια, ήταν το Νο 1 σε όλη την Ελλάδα στο σκάκι. Αυτό για να αντιληφθεί κανείς τον λόγο που καταφέρνει να προσαρμοστεί στις καταστάσεις του παιχνιδιού, ακόμα και να διαβάσει τις κινήσεις του αντιπάλου. Η ικανότητά του αυτή έρχεται από την εκπαίδευσή του στο πιο πολύπλοκο και απαιτητικό επιτραπέζιο παιχνίδι. 

Η αγάπη του για το μπάσκετ κέρδισε γρήγορα το ενδιαφέρον του. Έπαιξε στις «μικρές» εθνικές και θριάμβευσε σε μεγάλες διοργανώσεις. Κατέκτησε το χάλκινο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα των παίδων το 2013 και το 2014 (στα 17 του), έκανε ντεμπούτο με τον Άρη. Την επόμενη χρονιά πριν πάρει το χρυσό στο Ευρωμπάσκετ των Εφήβων έδωσε πανελλήνιες εξετάσεις. Με τις επιδόσεις του στα θρανία συγκέντρωσε περισσότερα από 19.300 μορια και πέρασε από τους πρώτους στην Ιατρική σχολή. 

Μάλιστα, επέλεξε να περάσει από τη διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων αν και θα μπορούσε λόγω αθλητικών επιδόσεων και κατακτήσεων να μοριοδοτηθεί και να περάσει σε σχολή της αρεσκείας του. Ο ίδιος όμως, ήθελε (όπως πάντα θέλει) τα δύσκολα. Είχε στοχεύσει στην Ιατρική και τα κατάφερε. Το εντυπωσιακό είναι πως ήδη -και παρά τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις στο μπάσκετ- έχει περάσει τα μισά μαθήματα. Τα περισσότερα τα πέρασε κατά τη διάρκεια του μεγάλου lock down το 2020. Ο Φλιώνης άλλωστε, δεν αφήνει ανεκμετάλλευτο τον χρόνο. Τον ελέγχει… 

Όπως ήλεγξε με το ταλέντο και την προσωπικότητά του τα δύο ματς με την Τόφας για τα Play In του Basketball Champions League που έδωσαν στην ΑΕΚ την πρόκριση στη φάση των «16». Στην πρώτη νίκη, όταν τον ενεργοποίησε ο κόουτς Καντζούρης, ήταν έτοιμος, αλλά κυρίως αποφασιστικός. Στη δεύτερη επίσης. Έμεινε στο παρκέ 27 λεπτά στο 73-70 των Άνω Λιοσίων και σχεδόν άλλα τόσα (26’35’’ για την ακρίβεια) στον επίσης νικηφόρο επαναληπτικό αγώνα στην Προύσα. 

Ο κόουτς του τούρκικου συλλόγου, Δημήτρης Πρίφτης, στεναχωρήθηκε με τον αποκλεισμό της ομάδας του, αλλά μάλλον είχε ένα καλά κρυμμένο χαμόγελο για τον Φλιώνη. Οι δυο τους συνυπήρξαν στον Άρη και οι τετράωρες (ατομικές) προπονήσεις του Πρίφτη με τον Φλιώνη δεν πήγαν χαμένες επ ουδενί!