Η Euroleague των απολύσεων: Ο Ιτούδης και οι άλλοι τέσσερις

Δημήτρης Ιτούδης

i

Δημήτρης Ιτούδης/©Intime

Η Euroleague των απολύσεων: Ο Ιτούδης και οι άλλοι τέσσερις

Παναγιώτης Κατσαφάδος 10:10 - 14.12.2023 / Ανανεώθηκε: 10:13 - 14.12.2023

Ο Δημήτρης Ιτούδης αποδεσμεύθηκε από την Φενέρμπαχτσε μετά την τέταρτη σερί ήττα της ομάδας και έγινε ο πέμπτος προπονητής της Euroleague που αποχώρησε μέχρι τώρα στη σεζόν.

Μόλις 13 αγωνιστικές έχουν παιχτεί τη φετινή σεζόν στην Euroleague και πριν λίγες ώρες έγινε γνωστή η πέμπτη φετινή αποδέσμευση προπονητή. Η Φενέρμπαχτσε αποδέσμευσε τον Δημήτρη Ιτούδη, ο οποίος είχε υπογράψει τριετές συμβόλαιο με τη τούρκικη ομάδα το καλοκαίρι του 2022 και την περασμένη σεζόν έφτασε ως τα προημιτελικά της Euroleague, όπου αποκλείστηκε από τον Ολυμπιακό με 2-3 νίκες, ενώ δεν κατάφερε επίσης να φτάσει στον τελικό του τουρκικού πρωταθλήματος. Η Φενέρ, αν και ξεκίνησε πολύ δυναμικά τη σεζόν, έχει πλέον τέσσερις συνεχόμενες ήττες, γεγονός που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απομάκρυνση του Έλληνα τεχνικού.

Έτσι, ο Δημήτρης Ιτούδης έγινε ο πέμπτος προπονητής που απομακρύνεται έως τώρα στη φετινή Euroleague. Ποιοι ήταν όμως οι άλλοι τέσσερις; Το Sportal σας τους παρουσιάζει... 

Οι προπονητές που έχουν απολυθεί έως τώρα:

Ο τι Τζέι Πάρκερ σε τάιμ άουτ της Βιλερμπάν Euroleague

Ο Τι Τζέι Πάρκερ στις 20 Οκτωβρίου αποδεσμεύθηκε από τη Βιλερμπάν, καθώς ο γαλλικός σύλλογος δεν ήταν ευχαριστημένος από την απόδοση της ομάδας τη φετινή σεζόν, έχοντας τέσσερις συνεχόμενες ήττες στην Euroleague. Έτσι, μετά από τρία έτη στην ομάδα ως πρώτος προπονητής (2018, 2020-23) και ως βοηθός (2013-18, 2018-20), ο αδελφός του Τόνι Πάρκερ βγήκε στην αγορά για αναζήτηση ομάδας καθώς στη θέση του ήρθε ο Τζιανμάρκο Ποτσέκο.

Ντούσκο Ιβάνοβιτς

Μία μέρα μετά ακολούθησε ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς που απολύθηκε από τον Ερυθρό Αστέρα, μετά τις τρεις ήττες σε τέσσερα παιχνίδια στην Euroleague. Οι ήττες από τη Ζάλγκιρις στο Κάουνας, από τη Μονακό στο Βελιγράδι και από την Βίρτους στη Μπολόνια προκάλεσαν δυσαρέσκεια, με την ομάδα να ανακοινώνει το τέλος της συνεργασίας της με τον 66χρονο και να τον διαδέχεται ο Γιάννης Σφαιρόπουλος. Ο Ιβάνοβιτς είχε αναλάβει την σερβική ομάδα στις 14 Νοεμβρίου του 2022.

Πεναρόγια

Ο Χοάν Πεναρόγια ακολούθησε στον «χορό» των αποδεσμεύσεων. Πλήρωσε το πολύ κακό ξεκίνημα της Μπασκόνια τη φετινή σεζόν μετά τις ήττες από Μπάγερν, Ζαλγκίρις, Μάλαγα, Παναθηναϊκό και Ανδόρα. Ο ισπανικός σύλλογος αποφάσισε να μην δώσει άλλη ευκαιρία στον προπονητή και να τον απολύσει. Ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς ήταν ο προπονητής που τον διαδέχθηκε άμεσα, αναλαμβάνοντας για τέταρτη φορά στην καριέρα του τον ισπανικό σύλλογο.

Σέρτζιο Σκαριόλο © Intime

 Ο Σέρτζιο Σκαριόλο αποτέλεσε παρελθόν από τη Βίρτους πολύ γρήγορα, μόλις στις 15 Σεπτεμβρίου. Ο Ιταλός κόουτς απολύθηκε από τη Βίρτους λόγω των δηλώσεων που έκανε για τον Ίφε Λιούνμπεργκ – ότι με απόφαση του συλλόγου δεν υπολογίζεται- και ότι δεν μπορούσε να απαντήσει στο  αν η ομάδα μπορεί να μπει στα πλέι οφς της Ευρωλίγκας. Έτσι, έλαβε αποζημίωση ύψους 1εκ. ευρώ και αποχώρησε. Ο Λούκα Μπάνκι λίγες ημέρες μετά ανακοινώθηκε μέχρι το 2025. Στη συνέχεια, κατέκτησε το ιταλικό SuperCup επικρατώντας στον τελικό της Αρμάνι με 78-73.

🔴Sportal Euroleague Show με Βιλερμπάν - Παναθηναϊκός και τις μάχες του Big 4 στην Ευρώπη

Κάντε εγγραφή στο YouTube κανάλι του Sportal.gr για αποκλειστικές συνεντεύξεις, Live Streams και πλούσιο video περιεχόμενο!