Είναι πολλά τα λεφτά: Πόσο θα κοστίσει στην Ελλάδα η διοργάνωση του Προολυμπιακού τουρνουά
i

© Fiba

Είναι πολλά τα λεφτά: Πόσο θα κοστίσει στην Ελλάδα η διοργάνωση του Προολυμπιακού τουρνουά

Γιώργος Γαβριλάκης 13:38 - 27.11.2023 / Ανανεώθηκε: 14:08 - 27.11.2023

Η FIBA επέλεξε τον Πειραιά και το ΣΕΦ για να διοργανωθεί εκεί ο ένας από τους τέσσερις ομίλους των Προολυμπιακών Τουρνουά. Για να συμβεί αυτό όμως, χρειάστηκε η ΕΟΚ να εξασφαλίσει σχεδόν 2,4 εκατομμύρια ευρώ ως αρχικό κόστος της διαδικασίας. Μόνο που αυτό το ποσό δεν είναι και το τελικό, καθώς θα προστεθούν όλα τα διαδικαστικά έξοδα, αλλά και η φιλοξενία των υπόλοιπων αποστολών. Υπήρχε όμως, όραμα και δελεαστικές προτάσεις -πέραν από τα χρήματα- για να επιτευχθεί ο στόχος της Ομοσπονδίας.

Η Ελληνική Ομοσπονδία είχε εξηγήσει με τον τρόπο της, τον πόθο και το πάθος που είχε εδώ και αρκετό καιρό ώστε να διοργανώσει στην Ελλάδα ένα από τα τέσσερα Προολυμπιακά Τουρνουά. Δηλαδή, έναν από τους τέσσερις ομίλους, στον οποίο θα λάβει μέρος και το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα -υπό τις οδηγίες του Βασίλη Σπανούλη πλέον- και θα διεκδικηθεί το ένα από τα τέσσερα εισιτήρια που θα έχουν ως προορισμό το Παρίσι και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024

Τελικά, το... όνειρο, που είχε γίνει συγκεκριμένη πρόταση στην FIBA και είχε αποκτήσει ρεαλιστικές πιθανότητες επιτυχίας, τελικά κατέληξε ως η επιλογή της Διεθνούς Ομοσπονδίας. Έτσι, από τις 2 έως τις 7 Ιουλίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας θα διεξαχθεί το Προολυμπιακό Τουρνουά με την συμμετοχή της Ελλάδας στο παρκέ, αλλά και στην οργάνωση της διαδικασίας. 

Ακόμα οι υπόλοιπες συμμετοχές όσον αφορά στο αγωνιστικό κομμάτι δεν είναι γνωστές, καθώς η κλήρωση θα γίνει το βράδυ της Δευτέρας (27/11, 20:00) στη Γενεύη της Ελβετίας, αλλά το σίγουρο είναι ένα: «Η αθλητική Ελλάδα είναι και πάλι πρωταγωνίστρια στα μεγάλα αθλητικά γεγονότα», όπως είπε χαρακτηριστικά αμέσως μετά τα επίσημα μαντάτα, ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Βαγγέλης Λιόλιος. Επίσης, εξήγησε πως «αποτελεί τιμή η εμπιστοσύνη της FIBA», ενώ θύμισε πως «μετά από 16 χρόνια μια διοργάνωση Παγκοσμίου ενδιαφέροντος φιλοξενείται ξανά στην Ελλάδα. Η τελευταία μεγάλη διοργάνωση ήταν το Προολυμπιακό τουρνουά του 2008 στην Αθήνα και τώρα ξανά ένα Προολυμπιακό τουρνουά, αυτό του 2024 φιλοξενείται στο Πειραιά»

Για να ολοκληρωθεί αυτή η επιτυχία για την ΕΟΚ, χρειάστηκαν να γίνουν μεγάλες προσπάθειες, να δημιουργηθούν συνθήκες ευοίωνες, να διατυπωθούν δελεαστικές προτάσεις, αλλά και να καλυφθεί το κόστος. Ξεκινώντας, από το οικονομικό σκέλος, στο οποίο δεν υπάρχουν εκπτώσεις, παζάρια, Black Friday ή βερεσέδες, η FIBA αξιώνει 2,3 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα για να παραχωρήσει τη διοργάνωση και να... εμπιστευτεί την χώρα που επιθυμεί να εμπλακεί. Και για να μην μπερδευόμαστε με ξένα νομίσματα και επειδή το φράγκο έχει... κοντινή ισοτιμία με το ευρώ, τα 2,3 εκατομμύρια μεταφράζονται σε σχεδόν 2,4 εκατομμύρια ευρώ (2,38 για την ακρίβεια). 

Μόνο που αυτό είναι το αρχικό κόστος. Το ποσό δηλαδή, που πρέπει να εγγυηθεί αρχικά, για να λάβει μία χώρα μέρος στη διαδικασία της ανάληψης μιας τέτοιας διοργάνωσης. Και από τη στιγμή που η FIBA επέλεξε την Ελλάδα, αυτό σημαίνει ότι η ΕΟΚ, αν δεν το έχει κάνει ήδη, τότε σύντομα θα πρέπει να κάνει την τραπεζική συναλλαγή -ανάλογα με το πότε έχουν συμφωνήσει να συμβεί αυτό. Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτά τα χρήματα δεν τα... γλιτώνει, ενώ δεν είναι και το τελικό κόστος του να διοργανώσεις ένα Προολυμπιακό Τουρνουά. 

Σε αυτό θα προστεθούν κι άλλα έξοδα. Όλα τα διαδικαστικά, από εξοπλισμό που χρειάζεται μέχρι τους μισθούς των διαιτητών και όσων εμπλέκονται οικονομικά, αλλά και τη φιλοξενία των αποστολών των υπόλοιπων ομάδων που θα λάβουν μέρος στον όμιλο της Ελλάδας. Πράγμα που σημαίνει ότι τα χρήματα αυτά θα προσεγγίσουν (αν δεν ξεπεράσουν κιόλας) τα 3 εκατομμύρια ευρώ και η... μεγάλη αύξηση θα εξαρτισθεί από την ποσότητα και την ποιότητα των έργων που «πρέπει» να γίνουν και στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας για να είναι ακόμα πιο φιλόξενο σε τέτοιου είδους διοργάνωση. 

Από την όλη ιστορία θα προκύψουν και έσοδα βέβαια, αλλά αυτά δεν έχουν μεγάλη προοπτική για τα ταμεία της ΕΟΚ. Διότι, τα τηλεοπτικά δικαιώματα τα διαχειρίζεται η FIBA και με αυτήν θα διαπραγματευτούν τα κανάλια, αλλά και αυτήν θα πληρώσουν. Στην τσέπη της Ομοσπονδίας θα μπουν μόνο οι εισπράξεις των εισιτηρίων, πράγμα που υπό κανονικές συνθήκες δεν προβλέπεται να καλυφθεί κάποιο σημαντικό μέρος των (πάνω-κάτω) τριών εκατομμυρίων που θα δαπανηθούν. 

Οι λόγοι που οδήγησαν την FIBA στην επιλογή της Ελλάδας 

Η Ελλάδα ήταν εξαρχής ένας δελεαστικός τόπος για τα σχέδια της FIBA και πέραν από τον ήλιο, τη θάλασσα και τις τουριστικές ομορφιές, την Ακρόπολη και τις παραλίες, υπήρξαν και συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις άλλες χώρες που ήλπιζαν ή έστω προσπάθησαν να διοργανώσουν κι εκείνες ένα Προολυμπιακό Τουρνουά.

Ένας από τους βασικούς λόγους που η Ελλάδα κατάφερε να πάρει την τελική έγκριση ήταν η υπόθεση «Γιάννης Αντετοκούνμπο». Ένας παγκόσμιος σταρ πάνω στον οποίο βασίστηκε η πρόταση της ΕΟΚ για το Προολυμπιακό Τουρνουά. Παρουσιάστηκε το project με τον Greek Freak παρόντα στην Εθνική ομάδα, κάτι που βέβαια στην πραγματική ζωή ακόμα δεν μπορεί να εγγυηθεί κανείς, αφού πέραν από τις καλές προθέσεις υπάρχει και η υγεία, που όλοι ευχόμαστε να έχει ο 29χρονος Ελληνονιγηριανός ΝΒΑer, αλλά δεν μπορεί να γίνει τέτοιου είδους ιατρική πρόβλεψη αυτή τη στιγμή. Αρκεί η αισιοδοξία και αυτή ήταν ικανή για να συνυπολογιστεί από τη FIBA ως ένας εξόχως θετικό στοιχείο. 

Αντετοκούνμπο: «Αν είμαστε στους Ολυμπιακούς στο Παρίσι, θα είμαι ενθουσιασμένος να βρεθώ εκεί!»
ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

13:00 - 23.11.2023

Αντετοκούνμπο: «Αν είμαστε στους Ολυμπιακούς στο Παρίσι, θα είμαι ενθουσιασμένος να βρεθώ εκεί!»

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο σε δηλώσεις που παραχώρησε μετά το τέλος του αγώνα των Μπακς με τους Σέλτικς ξεκαθάρισε πόσο θέλει να δώσει το «παρών» στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, εφόσον προκριθεί σε αυτούς, η Εθνική Ελλάδας.

Πέραν αυτού, υπήρχε και ένα ακόμα... χρονικό πλεονέκτημα σε σχέση με την Ιταλία, που επίσης διεκδίκησε την διοργάνωση. Βλέπετε, οι εξ αριστερών (στον χάρτη) γείτονές μας είχαν διοργανώσει Προολυμπιακό Τουρνουά στο Τορίνο το 2016 και η Ελλάδα στην Αθήνα το 2008. Οπότε υπήρχε προτεραιότητα σε σχέση με τους Ιταλούς, ενώ η τρίτη χώρα που μπήκε στη διεκδίκηση ήταν η Σλοβενία, που επίσης είχε να παρουσιάσει τον δικό της σούπερ σταρ (Λούκα Ντόντσιτς) και τα δικά της πλεονεκτήματα, αλλά τελικά... ηττήθηκε. 

Να σημειωθεί ότι το Προολυμπιακό Τουρνουά του 2020 (εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2021) είχαν διεξαχθεί στο Σπλιτ της Κροατίας, το Βελιγράδι της Σερβίας, το Κάουνας της Λιθουανίας και την Βικτόρια του Καναδά. Τώρα, πέραν από τον Πειραιά, οι άλλοι τρεις όμιλοι θα φιλοξενηθούν στην Βαλένθια της Ισπανίας, την Ρίγα της Λετονίας και το Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο