Ελλάδα, είσαι έτοιμη; (vids)

Ελλάδα, είσαι έτοιμη; (vids)

Γιώργος Γαβριλάκης 17:47 - 16.06.2023 / Ανανεώθηκε: 18:39 - 16.06.2023

Οι τελικοί της Basket League τελείωσαν χωρίς να... ολοκληρωθούν. Ο Ολυμπιακός πήρε το πρωτάθλημα στο σπίτι του Παναθηναϊκού, χωρίς κανένας να τον δει να πανηγυρίζει. Καπνοί, πανικός και πτώσεις αντικειμένων, διέκοψαν το Game 4 και οι αγνοί φίλαθλοι, ανάμεσά τους και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αποχώρησαν με φόβο ψυχής από το ΟΑΚΑ. Η Ελλάδα τελικά, δεν είναι έτοιμη!

Ο βαθμός ετοιμότητας είναι αυτός που κρίνει εν πολλοίς το αποτέλεσμα, σε κάθε τομέα της ζωής. Στον αθλητισμό σίγουρα, στον πόλεμο επίσης, αλλά και στις πάσης φύσεως κρίσεις: Οικονομικές και υγειονομικές, πολιτικές και συναισθηματικές. Αυτό έχει διδάξει η ιστορία, η πρόσφατη, η απώτερη και η αρχαία.

Στην Ελλάδα, ο βαθμός αυτός (της ετοιμότητας) είναι αδιευκρίνιστος. Ο μέσος όρος πάντως, δείχνει πως είμαστε ικανοί -ως έθνος- για το καλύτερο και για το χειρότερο. Έτοιμοι να καταπλήξουμε τα πλήθη με τα κατορθώματά μας και ταυτόχρονα να απογοητεύουμε βαθύτατα του ίδιους μας τους εαυτούς ή όσους μας πίστεψαν. Δεν είμαστε «σιγουράκι» σε κανένα είδος πονταρίσματος. Μάλλον φαντάζουμε περισσότερο ως ένα τεράστιο ρίσκο, σαν μια φωτιά που δεν πλησιάζει κανένας το χέρι του πάνω της. 

Γιατί τέτοια αυτοκριτική, ετούτη εδώ την ώρα, σε τούτο εδώ το μέρος; Μα, γιατί μία σειρά τελικών ολοκληρώθηκε με την καλύτερη ομάδα, δηλαδή τον Ολυμπιακό, να κατακτά το τρόπαιο, έπειτα από ένα παιχνίδι (το Game 4) που ξεκίνησε το βράδυ της Πέμπτης (15/6) στις 21:15 και δεν τελείωσε ποτέ. Ένα ματς που ολόκληρη την Τετάρτη (14/6) ήταν να μην διεξαχθεί για λόγους εθνικού πένθους, αλλά τελικά διεξήχθη. 

Είχαν προηγηθεί τρεις τελικοί πριν από τον τέταρτο. Τότε που ο Ολυμπιακός δυσκολεύτηκε, αλλά νίκησε στο Game 1, που ο Παναθηναϊκός έσπασε το νικηφόρο σερί του Ολυμπιακού στο δεύτερο ματς, που έπεσαν γιαούρτια, διάφορα επιδόρπια και νερά ή οξειδάνια, όπως μάθαμε από την «πράσινη» ΚΑΕ πως λέγεται στην χημική ονοματολογία η ένωση Η2Ο. 

Μέχρι που καταλήξαμε να βλέπουμε αυτό που συνηθίζεται να περιγράφεται ως «εικόνες ντροπής». Καρέκλες προσγειώθηκαν στο παρκέ του ΟΑΚΑ, καπνογόνα θόλωσαν όλο το τοπίο, την ώρα που οι αθώοι φίλαθλοι προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν άρον άρον το γήπεδο για να επιστρέψουν με ασφάλεια σπίτι. Ανάμεσά τους και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με τα αδέλφια του. Τον Θανάση, τον Κώστα και τον Άλεξ. Ένας από τους καλύτερους παίκτες του πλανήτη ήταν στο γήπεδο, με στυλάτο ντύσιμο, με γυαλί εισαγόμενο, με μπεγλέρι στα χέρια, που αναγκαστικά ο άνθρωπος το έβαλε στα πόδια για να σωθεί! Όπως και όσοι υποψιασμένοι ή μη πήγαν στο γήπεδο με καλή πρόθεση. Οι υπόλοιποι, φανατικοί και μανιακοί, μπήκαν στα χαρακώματα για να κάνουν το δικό τους παιχνίδι. 

Ας πάρουμε όμως, τα πράγματα με τη σειρά... 

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε την κούρσα των τελικών της Basket League από την πιο ευνοϊκή θέση που είχε τοποθετηθεί ποτέ στην σύγχρονη ιστορία. Η διαφορά δυναμικότητας σε σχέση με τον Παναθηναϊκό έβγαζε... μάτι καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν. Άλλωστε, οι «ερυθρόλευκοι» μέχρι να ξεκινήσουν οι αναμετρήσεις με φόντο το τρόπαιο του πρωταθλητή Ελλάδας είχαν συναντήσει τους «αιώνιους» έξι φορές και τους είχαν νικήσει και τις έξι! 

Στην πρεμιέρα δυσκολεύτηκαν ιδιαιτέρως και τελικά κατάφεραν να επικρατήσουν στις λεπτομέρειες. Η ανταγωνιστικότητα του Παναθηναϊκού δεν έφερε ουσιαστικές ελπίδες για μία μεγάλη έκπληξη, θύμισε όμως, παλιές καλές εποχές. Ταυτόχρονα όμως, και οι δύο αντίμαχοι θύμισαν κάποια από τα παλιά κακά κουσούρια. 

Η ένταση που δημιουργήθηκε όλο και αυξανόταν. Ο ανταγωνισμός μετατρεπόταν σε κόντρα, με παράπονα, γκρίνιες και επεισόδια. Μετά από κάθε ματς όλοι περίμεναν ποια θα είναι η τιμωρία των γηπεδούχων. Τι γράφει το φύλλο αγώνα; Ποιες θα είναι οι συνέπειες από τα καπνογόνα, τις κροτίδες, τα λέιζερ, τα υβριστικά συνθήματα; 

Μετά την πρεμιέρα, ο Ολυμπιακός τιμωρήθηκε με κεκλεισμένων των θυρών για έναν αγώνα, που υπολογιζόταν πως θα εκτιθεί σε πιθανό πέμπτο τελικό. Τελικά θα εκτιθεί του χρόνου. Ο Παναθηναϊκός, στο Game 2 του ΟΑΚΑ ξεκίνησε με τους οπαδούς του να πετάνε γιαούρτια, επιδόρπια και νερά προς τους αντίπαλους παίκτες και προπονητές. Κινήσεις που οδήγησαν επίσης σε τιμωρία των «πρασίνων», ενώ η διαιτησία βρέθηκε στο επίκεντρο (κυρίως λόγω της αποβολής του Τόμας Ουόκαπ) και παρέμεινε στο επίκεντρο καθ' όλη τη διάρκεια της διεκδίκησης του πρωταθλήματος. 

Ακολούθησε ο τρίτος τελικός του ΣΕΦ και ο πρώτος που ο Ολυμπιακός έδειξε την αγωνιστική ανωτερότητά του σε ένα «καυτό» γήπεδο που συγκρατήθηκε πετώντας κάνα δυο (ή τρεις) κροτίδες και ανάβοντας κάνα δυο (ή τρία) καπνογόνα -έτσι για το... καλό! 

Ώσπου, φθάσαμε στο πρωινό της Τετάρτης (14/6), τότε που όλη η χώρα ξύπνησε με την τραγική εικόνα του πολύνεκρου ναυάγιου στα ανοιχτά της Πύλου. Στο... έγκλημα που στοίχησε τις ζωές αθώων. Ακολούθως, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς κήρυξε Τριήμερο Εθνικό Πένθος και ως εκ τούτου αρχικά θεωρήθηκε πως το Game 4 θα αναβληθεί. Τελικά, το πένθος -σύμφωνα με την Γενική Γραμματία Αθλητισμού- «αφορά στην αναστολή των εορταστικών εκδηλώσεων» και «οι αγωνιστικές εκδηλώσεις δεν εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία», οπότε είχαμε τζάμπολ. 

Το παιχνίδι ξεκίνησε, αλλά δεν τελείωσε ποτέ. Δύο λεπτά και 46 δευτερόλεπτα πριν το τέλος της τρίτης περιόδου με το σκορ 63-38 υπέρ του Ολυμπιακού, η ένταση της κερκίδας μεταφέρθηκε εντός του αγωνιστικού χώρου. Τα καπνογόνα και οι συνέπειες που δημιούργησαν σε ένα κλειστό γήπεδο, «έκοψαν» τις ανάσες των αθλητών και οι διαιτητές -αφού πρώτα το σκέφτηκαν και το συζήτησαν- αποφάσισαν το γήπεδο να εκκενωθεί για να συνεχιστεί ο αγώνας. Τίποτα από τα δύο δεν έγινε! 

Οι φίλαθλοι αποχώρησαν βέβαια, αλλά φανατικοί και έκρυθμοι οπαδοί έμειναν αμετακίνητοι. Άρχισαν να ξηλώνουν τα καθίσματα του γηπέδου και να τα πετούν προς πάσα κατεύθυνση. Οι παίκτες είχαν αποχωρήσει επίσης και τα ΜΑΤ ήταν εντός του παρκέ για να αποκρούσουν την κατάσταση. Ο τελικός έληξε χωρίς να ολοκληρωθεί και ο Ολυμπιακός σε prive χώρο πανηγύρισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος. 

Κανένας θεατής, ούτε τηλεθεατής δεν είδε τη χαρά του νικητή, ούτε την στεναχώρια του ηττημένου, μηδέ χειραψίες ανάμεσα στους δύο αντιμάχους. Γενικά μόνο απογοήτευση δημιουργήθηκε όχι από το αποτέλεσμα ή την αγωνιστική εξέλιξη, αλλά από την κατάληξη μίας σειράς ανάμεσα στις δύο καλύτερες και πιο ιστορικές ομάδες της χώρας.

Την ώρα μάλιστα που ο μεγαλύτερος σούπερ σταρ που έχουν βγάλει ποτέ ετούτα εδώ τα μέρη, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο των Μιλγουόκι Μπακς, ΜVP και πρωταθλητής ΝΒΑ, πήγε στο γήπεδο για να θαυμάσει δύο ομάδες -που παρακολουθούσε από μικρό παιδί και ίσως να ονειρευόταν να παίξει σε κάποια από αυτές όταν μεγαλώσει- και να δει να αγωνίζονται κάποιοι εκ των... αυριανών συμπαικτών του στην Εθνική ομάδα. 

Πήρε θέση στα court seats του ΟΑΚΑ, κάθισε αναπαυτικά και με στυλ, παρέα με τα αδέλφια του και αναγκάστηκε να φύγει προφυλάσσοντας τον εαυτό του για να μην χτυπήσει από καμιά αδέσποτη καρέκλα. Αυτά από την Ελλάδα. 

Την ίδια ώρα, κανείς στον πλανήτη δεν μπορεί να συγκριθεί μαζί μας στους «ομιχλώδης» τελικούς. Στην Τουρκία η Αναντολού Εφές έφθασε στα όρια της κόντρας όταν συνάντησε την Φενέρμπαχτσε στους ημιτελικούς. Ο Αταμάν και ο Ιτούδης τσακώθηκαν, δυσανασχέτησαν, παραπονέθηκαν, αλλά τα παιχνίδια τελείωσαν και οι αποκλεισμένοι (της Φενέρ) έφυγαν αφού πρώτα έδωσαν τα χέρια με τους νικητές. 

Στη Γαλλία... καμία σχέση. Η Μονακό πήρε το πρωτάθλημα απέναντι στην Μετροπολιτάνς 92 του Βικτόρ Ουεμπανιαμά και προφανώς δεν υπήρξαν επεισόδια στο Πριγκιπάτο. Ούτε στο Παρίσι. Στην Ισπανία, τώρα (16/6) ξεκινούν οι «μάχες» ανάμεσα στη Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα. Στην... επίφοβη «μάχη» της Αδριατικής, ανάμεσα στην Παρτίζαν που προηγείται με 2-0 επί του Ερυθρού Αστέρα (χτύπα ξύλο) δεν έχει... ανοίξει μύτη. 

Τέλος, στην Ιταλία η Αρμάνι Μιλάνο προηγείται με 2-1 νίκες επί της Βίρτους Μπολόνια. Εκεί, ο Τεόντοσιτς και ο Χάκετ, που έχουν λάβει ελληνική παιδεία παραλίγο να το κάνουν ροντέο, αλλά επικράτησε η λογική και το βράδυ της Παρασκευής (16/6) είναι προγραμματισμένο το Game 4, που δεν ξέρουμε τι θα συμβεί εκεί, αλλά μάλλον θα ολοκληρωθεί τουλάχιστον. Οπότε, προφανώς, μόνο η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη!