Οι επιδόσεις του Φρίντρικσον που γράφουν ιστορία στον ΠΑΟΚ (vid)

Έλβαρ Φρίντρικσον

i

© fiba

Οι επιδόσεις του Φρίντρικσον που γράφουν ιστορία στον ΠΑΟΚ (vid)

Γιώργος Γαβριλάκης 12:27 - 04.02.2024 / Ανανεώθηκε: 14:41 - 04.02.2024

Ο Έλβαρ Φρίντρικσον αποτελεί τη μόνη σταθερά στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ και με την οργάνωση του παιχνιδιού, αλλά και κυρίως με το να δημιουργεί ευχάριστες συνθήκες στους συμπαίκτες του. Με τις ασίστ του έχει δημιουργήσει επίσης και διάφορα ρεκόρ στην Stoiximan Basket League.

Tο καλοκαίρι ο ΠΑΟΚ «αλίευσε» τον Έλβαρ Φρίντρικσον από την κρύα Βαλτική θάλασσα -μιας και αγωνιζόταν μέχρι τότε στην Λιθουανική, Ρίτας Βίλνιους- αν και κατάγεται από την ακόμα πιο παγωμένη Ισλανδία. 

Και ο... δαιμόνιος πόιντ γκαρντ, που έμαθε μπάσκετ στην Αμερική, σε κολέγιο της Νέας Υόρκης (LIU Μπρούκλιν) και στο Πανεπιστίμιο Μπάρι από το Μαϊάμι της Φλόριντα, αποτελεί (ενδεχομένως) την μοναδική σταθερά στην ομάδα της Θεσσαλονίκης, που, όπως ο προπονητής Φώτης Τακιανός υπενθύμισε πως ουσιαστικά την τρέχουσα περίοδο «έχουμε αλλάξει τρεις φορές το ρόστερ μας». Για διαφορετικούς λόγους κάθε φορά: Για τραυματισμούς, αποχωρίσεις και αλλαγές πλάνων. 

Στη νίκη επί του Απόλλων Πατρών πάντως, για την 17η αγωνιστική της Stoiximan Basket League, ο Δικέφαλος του Βορρά τα έκανε όλα (ή έστω τα περισσότερα) σωστά και τα κατάφερε κυρίως γιατί ο Φρίντρικσον είχε τον ολοκληρωτικό έλεγχο του παιχνιδιού. Και έκανε τους συμπαίκτες του... καλύτερους. Ειδικά τον Τζάστιν Άλστον, ο οποίος με 24 πόντους έκανε την διαφορά στην επίθεση. 

Για να φθάσει σε αυτά τα επίπεδα σκοραρίσματος ο Αμερικανός, εκμεταλλεύτηκε αρκετές από τις πάσες του Ισλανδού, ο οποίος -με τη σειρά του- έβαλε 12 πόντους και έκανε άλλες τόσες ασίστ. Μάλιστα με την επίδοσή του στο μοίρασμα του παιχνιδιού δημιούργησε μία σειρά προσωπικών επιτευγμάτων. 

Κατ' αρχάς, αυτή η επίδοση (12 ασίστ) είναι η τρίτη καλύτερη όλων των εποχών στη ιστορία του ΠΑΟΚ. Τόσες είχε κάνει και ο Νίκος Μπουντούρης σε ματς του εγχώριου πρωταθλήματος (κόντρα στον Ηρακλή) το 1997. Μόνο ο Νταμίρ Μουλαομέροβιτς (2003-2004) έχει καταγράψει περισσότερες (14) και ο Νέναντ Μιλιένοβιτς, ο οποίος κατά τη διάρκεια της σεζόν 2016-17 έφθασε μέχρι τις δεκατρείς. 

Παράλληλα, ο Φρίντριγκσον είναι ο παίκτης του ΠΑΟΚ που προσπέρασε τον Μουλαομέροβιτς σε μία άλλη στατιστική συνθήκη των ασίστ. Έγινε ο πρώτος της ομάδας που έχει κάνει τρεις φορές στη διάρκεια μιας σεζόν τουλάχιστον 11 τελικές πάσες σε έναν αγώνα. Τόσες είχε στο εντός έδρας με τον Κολοσσό και στο ΟΑΚΑ κόντρα στον Παναθηναϊκό και τώρα με αντίπαλο τον ουραγό Απόλλωνα. 

Συνολικά στην ιστορία των Θεσσαλονικιών μόνο 19 φορές έχουν αθροιστεί διψήφιες ασίστ σε ένα παιχνίδι και ο Φρίντριγκσον έχει προσθέσει τις τρεις τους, όσες έχει κάνει και ο Μπουντούρης, ενώ ο Μουλαομέροβιτς (πάλι!) τα έχει καταφέρει πέντε φορες. 

Κι επειδή εκτός από διψήφιο αριθμό στις ασίστ, κόντρα στον Απόλλωνα, ο Φριντιγκσον είχε και 12 πόντους, αυτό σημαίνει ότι ήταν η τρίτη φορά στην πορεία του που καταγράφει double double. Κάτι που μόνο ο Τζο Ράγκλαντ του Περιστερίου έχει καταγράψει περισσότερες φορές (με πόνους και ασίστ).